Underlivet

Uregelmessige blødninger

Uregelmessige vaginalblødninger kan være helt ufarlig og gå over av seg selv, men i noen tilfeller kan det være symptom på sykdom. Vi tar for oss 9 ulike årsaker til uregelmessige blødninger.

Skrevet av: Malene Augustin
 1. Du har nylig fått menstruasjon

  Den første tiden eller årene etter første menstruasjon kan oppleves uregelmessig. Dette er fordi hormonsystemet trenger noen år før det stabiliserer seg helt. Uregelmessig menstruasjon hos unge jenter kan derfor være helt normalt.

 2. Du har nettopp startet på ny prevensjon

  Det er helt normalt å oppleve litt mellomblødninger når man starter på prevensjon. Det kan være alt fra spotting, kraftigere menstruasjon, hyppigere menstruasjon, forsinket menstruasjon og uteblitt menstruasjon. Endret blødningsmønster er vanlig de første 3-4 månedene etter oppstart. Ved bruk av gestagen-preparat kan det ta lengre tid.

 3. Du har glemt å ta pilla til riktig tid

  Om du glemmer en eller flere piller vil hormonnivået i kroppen synke, og dette kan gi signal til kroppen om at det er på tide med en menstruasjon. Blødning grunnet en glemt pille er spesielt vanlig for de som bruker gestagen-p-piller. Det er anbefalt at alle p-piller tas til noenlunde samme tid.

  Tips: Sett gjerne på alarm på mobilen hvis du er glemsk. Noen synes det er vanskelig å huske pillen til riktig tid hver dag, og da kan det være aktuelt å bruke langtidsvirkende prevensjon som f.eks p-stav eller spiral.

 4. Du hopper over menstruasjon

  Østrogenholdig prevensjon lar deg kunne hoppe over mensen. Dette er ikke farlig, og i du kan hoppe over blødninger så lenge du vil. Både p-piller, p-ring og p-plaster lar deg hoppe over blødningen. Les mer om prevensjon og mensen her.

  Likevel; noen kan oppleve å få gjennombruddsblødninger etter en stund. Hvis man opplever dette kan det være lurt å ta en liten pause (eller sukkerpiller hvis brettet har dette) på 4-7 dager.

 5. Du bruker gestagen-preparat*

  Hvis du bruker gestagen-piller vil alle pillene være aktive og tas uten pause. Gestagenet tynner ut livmorslimhinnen, og dette kan forårsake uregelmessige blødninger og spotting. Hvis blødningen skyldes bivirkning av prevensjonen er det heldigvis ufarlig, men det kan være plagsomt. De aller fleste opplever at disse blødningene stabiliserer seg etter hvert, som regel innen tre måneder. Hos noen oppleves det så plagsomt at det kan være aktuelt å bytte prevensjon. Det er for eksempel vanlig at kvinner har blødninger i oppstart av p-stav, her finnes det heldigvis alternative løsninger. Les mer om blødninger på p-stav her.


  *Gestagenpreparat inkluderer Conludag, Cerazette/Desirett/Vinelle, P-stav, Hormonspiral, P-sprøyte.


 6. Du kan ha en kjønnssykdom

  Uregelmessige blødninger kan være symptom på en seksuelt overførbar infeksjon som for eksempel klamydia. Andre symptomer på kjønnssykdom kan være magesmerter, endret lukt nedentil, endret utflod eller smerter under samleie.

  PS: De aller fleste som er smittet med klamydia har ingen symptomer, og det er derfor lurt å teste seg etter ubeskyttet samleie med ny partner. Bestill test for kjønnssykdom her.

 7. Du har vært mye stresset eller syk

  Uregelmessige blødninger kan faktisk komme av mye stress, sykdom eller lengre reiser. Syklusen vil heldigvis normalisere seg dersom du får slappet av og kommet deg tilbake til en vanlig og stressfri hverdag.

 8. Overgangsalderen

  Også kalt klimakteriet. Når kvinner er i gjennomsnitt 53 år vil menstruasjon opphøre. Rundt denne tiden kan kvinner ha blødningsforstyrrelser, hetetokter, søvnvansker og økt svetteproduksjon. Uregelmessig menstruasjon kan i denne alderen være normalt og forbigående.

 9. Uteblitt mens?

  Uteblitt menstruasjon er som regel det første symptomer på graviditet. Så hvis det kan være en mulighet for at du er gravid bør du ta test. Noen kvinner kan oppleve uteblitt menstruasjon etter vektnedgang, overdreven trening eller stress. Kroppen sier ifra når den ikke trives, og en måte å si fra på er at mensen blir borte. Hvis man går uten menstruasjon over lengre tid kan noen ha behov for tilskudd av hormoner for å motvirke bentap.

  PS: Endring i blødningsmønster etter du har fått koronavaksinen? Det har vært rapportert endringer i form av økt blødningsmengde og uregelmessige blødninger. Les mer om blødninger etter vaksinen her.


Når skal du oppsøke lege for uregelmessige blødninger?


Hvis det ikke er en åpenbar årsak til de uregelmessige blødningene bør lege oppsøkes. Eventuell behandling rettes mot årsak. Legen vil typisk gå gjennom dine symptomer og syklus-historikk og eventuelt videre undersøkelser.

Følgende symptomer bør også undersøkes hos lege:

 • Plagsomme symptomer, smerter eller kraftigere blødning enn normalt.
 • Bekymring eller risikoer for kreft eller annen alvorlig sykdom.
 • Slapphet pga. jernmangelanemi.
 • Smerter og blødninger i forbindelse med sex.
 • En plutselig endring av menstruasjonsmønster (oftere eller sjeldnere enn vanlig).
 • Blødning som oppstår etter overgangsalderen må undersøkes hos lege.
 • Ved blødning hos jenter som ikke har fått menstruasjon skal man oppsøke lege.

Redigert og oppdatert av Dr. Andrea Birketvedt og sykepleier Mariann

Lyst til å lære mer?

Underlivet

Kløe i underlivet

Klør det i eller rundt vulva? Kløe kan være helt normalt og gå over av seg selv men kan også være symptom på sykdom. Les mer her.


Les merLesetid: 3 minutter
Underlivet

Tampongsyken (TSS)

Tampongsyken, også kalt toksisk sjokksyndrom, er kjent som en alvorlig bakterieinfeksjon forårsaket av å ha en tampong for lenge i skjeden. Heldigvis er det ikke lenger like hyppige tilfeller av dette, men det er viktig at vi fortsetter å være bevisst på riktig tampongbruk.

Les merLesetid: 2 minutter