Underlivet

Endret utflod? Her finner du mulige årsaker

Hvorfor har du utflod, er den godt for noe og hva vil det si at utfloden er brun eller illeluktende? Vi har samlet alt du trenger å vite her.

Av Mariann HæstadSykepleier hos Maja
Foto: maja.no/Mariann Hæstad

Hva er utflod?


Utflod er betegnelsen for klar eller lys gul væske fra skjeden. Når sekretet kommer i kontakt med luft vil det oksidere og bli mer gult. Lukten er ikke særlig sterk men øker litt når utfloden tørker. Alle kvinner har utflod men mengden varierer fra kvinne til kvinne og kan endre seg i menstruasjonssyklus. Du må lære deg å gjenkjenne hva som er normalt for akkurat din skjede og følge med på endringer. Du har ofte mer og seigere utflod rundt eggløsning fordi livmorhalsens kjertler gir fra seg økt sekret. Utfloden har som oppgave å rense skjeden for bakterier og døde celler samtidig som den holder miljøet stabilt. Melkesyrebakteriene i utfloden skal gjøre miljøet syrlig og mindre mottakelig for infeksjoner.

En av de hyppigste årsakene til at kvinner oppsøker lege er vaginal utflod. Dette er hovedsakelig fordi det er en feiloppfatning om at underlivet skal være tørt og rent.

Spørsmål relatert til utflod er faktisk en av de vanligste årsakene til legesøkning. Symptomer i underlivet kan være veldig sammensatte og arte seg forskjellig fra kvinne til kvinne. Ofte går symptomer som kløe og endret utflod over av seg selv uten at du har rukket å startet på behandling. Det blir jo ikke bedre enn av bakteriefloraen klarer å helbrede seg selv?

Funfact: Å få merker i trusene er helt normalt og kommer av at utfloden kan være så syrlig at den bleker stoffet.


Vi har laget en liten oversikt over ulike former og farger på utfloden som både er vanlige og behandlingskrevende. Scroll deg gjennom! Husk at kvalitet og kvantitet av vaginal utflod skifter hos samme kvinne i løpet av menstruasjonssyklus og over tid, hver kvinne har sin “normalitet”. Dersom plagene ikke går over er det grunnlag for å oppsøke lege.


Dette kan være årsaker til endret utflod

  • Lite utflod kan skyldes at det er like før du får menstruasjon.


  • Slimete og klar utflod skyldes mest sannsynlig at det er tid for eggløsning. Når du tar på utfloden kan du nærmest trekke tråder med den fordi den er så “seig”. Etter eggløsningen vil konsistensen på utfloden være tykkere. Les deg opp på syklusguiden i vår artikkel her.


  • Rosa utflod kan være i forbindelse starten av en menstruasjon, når litt av det friske blodet blandes med vaginalsekret. Kan også komme ved mellomblødninger.


  • Orange utflod kan være tegn på infeksjon men også en helt ufarlig ubalanse i bakteriefloraen. Følg med på andre samtidige symptomer.


  • Tynn, gråhvit og illeluktende utflod: lukter det plutselig fisk og utfloden endrer seg er det et karakteristisk tegn på tilstanden bakteriell vaginose. Tilstanden kan gå over av seg selv men mange velger å behandle fordi den gir sterke symptomer. Les mer om bakteriell vaginose her.


  • Økt utflod som gir sårhet i underlivet kan forårsakes økt mengde av bakterier du har i underlivet fra før. Likner på bakteriell vaginose men har ikke den stramme lukten. Tilstanden kalles aerob vaginitt.


  • Tykk, cottage cheese lignende utflod kan være tegn på sopp, spesielt hvis det også klør i underlivet. Les om soppinfeksjon i denne artikkelen.


  • Gulgrønn og skummende utflod kan være tegn til trikomonasvaginitt, en infeksjon i skjeden som sjelden ses i Norge og er forårsaket av en parasitt. Sykdommen er smittsom og må behandles.


  • Uendret eller økt utflod med uregelmessige småblødninger kan være et tegn på klamydiainfeksjon. Ta test for seksuelt overførbare sykdommer ved mye småblødninger. Bestill klamydiatest her.


  • Blodig og økt utflod utenom menstruasjon burde sjekkes hos en lege. Livmorhalskreft kan gi blodig utflod og symptomene øker ofte etter du har hatt sex fordi livmorhalsen blir berørt.

Vi har tidligere skrevet litt tips og triks for å unngå ubalanse og opprør i kvinners underliv. Her nevner vi blant annet bruk av kondom, hvordan du burde forholde deg til vasking og hvordan du skal tørke deg når du er på toalettet.

Dersom du er usikker og/eller plaget av utfloden anbefaler vi at du oppsøker legen for en klinisk vurdering.

Les våre generelle råd om underlivshygiene her.


https://legehandboka.no/handboken/kliniske-kapitler/gynekologi/symptomer-og-tegn/vaginal-utflod

https://www.felleskatalogen.no/medisin/sykdom/utflod-fra-skjeden

Lyst til å lære mer?

Underlivet

Hvordan forebygge urinveisinfeksjon?

Vi kvinner har et urinrør som er 3-5 cm langt, mens menn har hele 20-25 cm langt urinrør. Bakterier har derfor mye kortere vei til urinblæren og gjør oss mer utsatt for urinveisinfeksjon enn menn. Her har vi samlet noen enkle forebyggende tips.

Les merLesetid: 2 minutter