Underlivet

Lukter det rart, eller klør det nedentil? Lær mer om sopp og bakteriell vaginose!

Har du vært bekymret over rar lukt, unormal utflod eller kløe nedentil? Du er ikke alene! Her skal vi gå i dybden på to vanlige årsaker til symptomene: soppinfeksjon og bakteriell vaginose.


Av Andrea BirketvedtMedisinsk ansvarlig lege hos Maja

Veldig mange jenter opplever enten rar lukt, unormal utflod og kløe i varierende grad gjennom hele livet. Dette er både plagsomt og sjenerende, og ofte kan det være flere forskjellige grunner til at disse symptomene oppstår.

Hva er soppinfeksjon og bakteriell vaginose?

Dette er altså to helt forskjellige infeksjoner som gir ulike symptomer. Behandlingen er også helt forskjellig, og nettopp derfor er det så viktig å få riktig diagnose sånn at man får riktig behandling!

Mange forveksler sopp med bakteriell vaginose

Det er veldig vanlig å forveksle sopp med bakteriell vaginose, og du er ikke alene hvis du har vært på apoteket og spurt etter den soppdrepende kremen Canesten mot rar utflod. Men det er ikke alltid soppinfeksjon som gir disse symptomene!

Bakteriell vaginose er faktisk den vanligste årsaken til illeluktende og unormal utflod.

Hvordan kan man kjenne igjen soppinfeksjon?

Mange som har hatt soppinfeksjon før, vil raskt kunne gjenkjenne symptomene på dette. Dette gir vanligvis en hissig kløe som er svært plagsomt. Utfloden blir ofte klumpete, hvit og “cottage-cheese aktig”, og man kan bli sår nedentil (spesielt hvis man klør!). Dette kan igjen føre til lett svie når man tisser, eller ubehag ved samleie. Dette kan bli en slags “ond sirkel”, hvor slimhinnene blir irriterte og klør, og når man klør blir de bare enda mer irriterte og såre.

Hva kjennetegner bakteriell vaginose?

Dette er også symptomer man kan kjenne igjen hvis man har hatt denne infeksjonen før (spesielt lukten som kan være sjenerende). Utfloden gir en karakteristisk fiskeaktig lukt (minner om råtten fisk), og denne lukten blir ofte verre når man har mensen eller rett etter samleie. Utfloden blir mer tyntflytende og øker i mengde, fargen blir mer grå-aktig.

Hvordan kan vi skille mellom disse infeksjonene?

Her har du tre enkle huskeregler for sopp og bakteriell vaginose. Hvis det svir og klør er det mest sannsynlig sopp, dersom det lukter fisk og har en tynn utflod er det trolig en bakteriell vaginose.

🍄 Soppinfeksjon:

  1. Sterk kløe
  2. Klumpete utflod (cottage-cheese aktig)
  3. Svie nedentil

🐠 Bakteriell vaginose:

  1. Fiskeaktig lukt
  2. Tyntflytende utflod i økt mengde
  3. Grå-aktig farge

En fin huskeregel: Dersom det lukter fisk av underlivet, er det mest sannsynlig en bakteriell vaginose det er snakk om – og ikke sopp.

Hva er grunnen til at vi får disse plagsomme infeksjonene? Hvorfor oppstår den vonde lukten?

Som ellers på kroppen, har vi også en naturlig bakterieflora i skjeden. Det betyr at vi har en rekke forskjellige bakterier som bidrar til å opprettholde en normal balanse. I skjeden hjelper disse bakteriene med å holde riktig pH-balanse og normal utflod.

Derfor er melkesyrebakterier viktig

Noen av disse bakteriene heter laktobasillus (også kalt melkesyrebakterier). De lager melkesyre som gir en lav pH-verdi. Hvis det av en grunn skulle være for lite av disse melkesyrebakteriene blir det også laget mindre melkesyre, og pH-en kan øke. Et slikt miljø med forhøyet pH gir gode vilkår for andre type bakterier til å vokse og slå seg ned. Og det er slik den vonde lukten oppstår ved bakteriell vaginose.

Melkesyrebakteriene er altså viktige bakterier vi trenger for å ha en normal balanse og unngå at andre bakterier vokser. Du har kanskje hørt om melkesyretabletter? Dette er tabletter, eller i dette tilfelle vagitorier (vaginale "stikkpiller"), som man kan føre opp i skjeden. Vagitoriene føres opp i skjeden før du legger deg og skal tilføre melkesyrebakterier gjennom natten. Poenget med dette er å tilføre laktobasiller som gjenoppretter normal flora og riktig pH-verdi, slik at andre bakterier ikke trives i det sure miljøet og kan vokse. Og dermed kan man altså motvirke infeksjoner.

Fungerer tilskudd av melkesyrebakterier for bakteriell vaginose?

Ved bakteriell vaginose har man færre melkesyrebakterier, og derfor en forhøyet pH-verdi (ubalanse). Hvis dette er årsaken til dine symptomer, kan disse vagitoriene ha en effekt, men studier viser at effekten oftest bare er midlertidig. Altså vil det hjelpe mot symptomene dine mens du tar denne kuren over flere dager, men deretter kan symptomene oppstå igjen etter fullført behandling.

Her må vi skille mellom to forskjellige type tabletter: de fleste typene inneholder frysetørrede melkesyrebakterier fra kumelk, og disse har vist å ha en midlertidig effekt. Menneskelige melkesyretabletter som f.eks Ecovag, har vist å ha litt bedre effekt.

Tilskudd av melkesyrebakterier har ingen effekt på soppinfeksjon

Ved soppinfeksjon er pH-en uendret og man har ikke færre melkesyrebakterier, som ved bakteriell vaginose. Derfor vil ikke melkesyretilskudd hjelpe mot soppinfeksjon, da det er helt andre grunner til at soppinfeksjon oppstår.

Man har ikke kartlagt noen helt klar årsak til at noen er mer plaget enn andre, men vi kan anta at det er flere forhold som påvirker dette. For eksempel vil man ha en forhøyet risiko for å utvikle soppinfeksjon under antibiotikabehandling mot andre infeksjoner, ved økt blodsukker (som for eksempel ved diabetes), eller ved høyt nivå av hormonet østrogen (som ved graviditet). Disse tilstandene kan gi gode vekstvilkår for sopp.

Lukter det vondt eller klør det? Ikke fall for fristelsen å vaske deg med såpe. Da forstyrrer du kroppens naturlige balanse i underlivet og det kan faktisk gjøre vondt verre.

Hvordan unngå å få disse infeksjonene?

Det er noen ting man kan legge til vane med en gang. Her er noen tips fra legen:

  • Overdreven vasking er ikke bra, heller ikke å spyle eller skylle skjeden. Da vasker man bort melkesyrebakteriene, som jo er bra og viktige for å holde en normal balanse og pH-verdi. Én vask om dagen er nok, og husk å unngå vann i skjeden.
  • Unngå såpe nedentil. Dette kan også forverre plagene dine, og gi økt risiko for plager senere. Hvis du har tørr hud nedentil bør du heller bruke en parfyme-fri olje nedentil (men kun på huden, ikke i skjeden).
  • Hvis du er plaget med residiv (at infeksjonene kommer på nytt etter behandling), kan det hos noen hjelpe å bruke kondom ved samleie, selv om man har fast partner.
  • Bruk heller løse bukser enn trange bukser, og heller bomullstruser enn string-truser.

Hvordan behandle bakteriell vaginose og sopp?

Behandlingen er ikke lik, og derfor er det viktig å vite hva man behandler før man starter behandling!

Ved soppinfeksjon er det faktisk ikke alle som trenger behandling. Ved noen tilfeller holder det å gjøre tiltak selv, som å la underlivet “få hvile”. For eksempel kan du bruke løse bukser, bomullstruser, sove uten truse, og unngå såpe og overdreven vask.

Hvis dette ikke hjelper, eller om du er sterkt plaget kan man få tak i stikkpiller til skjeden og krem som man smører på området, på apoteket. Dette selges reseptfritt, og heter blant annet Canesten eller Pevaryl.

Stikkpillene til skjeden kalles også vagitorier, og de fører man inn i skjeden på kvelden. Kremen kan påsmøres huden rundt skjedeåpningen både morgen og kveld.

Hva om dette ikke hjelper?

Da bør man oppsøke lege for å utelukke andre årsaker til symptomene. Kanskje er det bakteriell vaginose, eller noe helt annet? I noen tilfeller kan faktisk behandlingen med vagitorier og krem gi svie og sårhet i seg selv! Hvis man er plaget med soppinfeksjon som kommer igjen og igjen finnes det også behandling i tablettform som man kan forsøke.

Det er også viktig å finne ut om det er noen grunn til at man får disse gjentakende infeksjonene hvis behandlingen ikke fungerer, som for eksempel en underliggende diabetes, eller bruker man antibiotika mot annen infeksjon og da kan man vurdere dette sammen med legen.

Hvordan behandle bakteriell vaginose

Ved bakteriell vaginose er behandlingen som regel antiseptiske stikkpiller (som man fører inn i skjeden) eller antibiotika stikkpiller. I noen tilfeller kan man skrive ut resept på peroral behandling med antibiotika (piller du svelger) men vi anbefaler i hovedsak å behandle problemet der det er.

Hvilken behandling man tar vurderes i samråd med legen. Det er som med annen behandling, at antibiotika i tablettform kan gi flere bivirkninger, som for eksempel magebesvær og forhøyet risiko for soppinfeksjon, og derfor anbefales som regel lokale midler. Studier viser også at lokalbehandling har like god effekt som tablettkur ved bakteriell vaginose, og antiseptisk lokalbehandling (donaxyl) har like god effekt som antibiotika stikkpiller (f.eks. Dalacin eller Flagyl).

Behandler man alltid bakteriell vaginose?

Nei, det er ikke alltid nødvendig med behandling. Hos noen kan tilstanden gå over av seg selv. Men hvis du opplever symptomene som plagsomme og sjenerende vil det være aktuelt å behandle dette.

Spesielt viktig er det å behandle denne tilstanden hvis man er gravid, da dette kan medføre komplikasjoner (som for tidlig fødsel, spontanabort og lav fødselsvekt).

Bør seksualpartner behandles for bakteriell vaginose?

Nei, bakteriell vaginose er ikke regnet som en seksuelt overførbar sykdom. Det er ikke nødvendig å behandle mannlig partner, men man kan se en risiko for residiv hos kvinner som har sex med kvinner, så i disse tilfellene kan det være aktuelt å behandle begge parter.

Lyst til å lære mer?

Underlivet

Hvordan forebygge urinveisinfeksjon?

Vi kvinner har et urinrør som er 3-5 cm langt, mens menn har hele 20-25 cm langt urinrør. Bakterier har derfor mye kortere vei til urinblæren og gjør oss mer utsatt for urinveisinfeksjon enn menn. Her har vi samlet noen enkle forebyggende tips.

Les merLesetid: 2 minutter