Underlivet

Hva er Lichen sclerosus?

Lichen sclerosus er navnet på en betennelse i huden som oftest rammer kjønnsorganene og huden rundt disse, men som også kan ramme andre deler av kroppen.

Av Andrea BirketvedtMedisinsk ansvarlig lege hos Maja

Hva er symptomer på Lichen sclerosus?

Lichen sclerosus kan arte seg på flere måter. Ca. 80% av tilfellene oppstår i genitale områder. Betennelsen fører til at huden føles tykkere i starten, men på sikt blir den skjørere og det kan oppstå områder med arr. Som følge av dette kan huden oppleves noe “stram”. Hos menn kan dette føre til skrumpende forhud som gir plager under samleie eller problemer med vannlating. 

Noen opplever at huden klør litt og at man ser områder med små prikker/nupper (papler) i forkant av betennelsen. Deretter oppstår det områder med utslett som oftest ser hvitlig ut, men som også kan ha en rødlig eller noe mørkere brun farge. Størrelsen på utslettet varierer veldig fra person til person. Hevelse og sår kan også oppstå hos enkelte, og dette kan føre til plager med smerte under samleie. De som opplever lichen sclerosus andre steder på kroppen, får oftest dette på skuldre eller rygg.

Uansett er det svært viktig å få lege til å undersøke nye ukjente utslett for å etablere sikker diagnose og behandling.

Hvorfor får jeg Lichen sclerosus?

Årsaken til at betennelsen oppstår er ikke kjent, men i enkelte av tilfellene ser man at også andre i familien er plaget med det samme. De fleste som rammes av tilstanden er kvinner. Hos kvinner som rammes etter overgangsalderen, tror man at reduserte nivåer av østrogen kan ha betydning.

Forebyggende råd mot Lichen sclerosus

God hygiene er viktig for å unngå forverring av tilstanden. Dette innebærer jevnlig (men ikke overdreven!) vask med mild såpe, etterfulgt av lett tørking med myke håndklær. Det anbefales også at man bruker en mild og parfymefri fuktighetskrem jevnlig for å unngå at huden tørker ut. Stramme, tettsittende klær kan forverre tilstanden, man anbefaler derfor løstsittende bomullstøy.

Dersom utslettet gir plager under samleie, kan det være lurt å ta en pause fra seksuell aktivitet inntil man er godt i gang med behandlingen.

Hvordan behandles Lichen sclerosus?

Det finnes ingen sikker kur mot Lichen sclerosus, men bruk av mild kortisonkrem vil hos de fleste lindre plagene. I enkelte tilfeller må man bruke sterkere kortisonkremer (for eksempel Dermovat) en begrenset periode før man trapper ned til mildere kremer.

Blir jeg kvitt Lichen sclerosus?

I tilfeller hvor Lichen sclerosus oppstår i løpet av kort tid, responderer tilstanden vanligvis godt på kortisonkrem i løpet av en måneds tid. Behandling med sterk kortisonkrem kan hos enkelte føre til at man blir helt kvitt utslettet. 

I tilfeller hvor tilstanden utvikler seg mer gradvis, er det gjerne vanskeligere å bli kvitt plagene, og noen få pasienter får kroniske tilbakevendende forandringer hvor kortisonkremer kun fungerer lindrende i perioder hvor man er særlig plaget.

Kilder:
https://legehandboka.no
https://dermnetnz.org

https://vulva.no

Lyst til å lære mer?

Underlivet

Hvordan forebygge urinveisinfeksjon?

Vi kvinner har et urinrør som er 3-5 cm langt, mens menn har hele 20-25 cm langt urinrør. Bakterier har derfor mye kortere vei til urinblæren og gjør oss mer utsatt for urinveisinfeksjon enn menn. Her har vi samlet noen enkle forebyggende tips.

Les merLesetid: 2 minutter