Underlivet

Urinveisinfeksjon og kulde

Har det egentlig noen sammenheng? Noen studier viser at kulde kan gi økt risiko for urinveisinfeksjon hos kvinner som tidligere har hatt det.

Av Mariann HæstadSykepleier hos Maja

Det er lite forskning å finne på urinveisinfeksjon og frysing. Derfor er det mange medisinske aktører som ikke nevner dette i forebyggende råd mot urinveisinfeksjon.

Det er likevel mange kvinner som oppgir at dette kan utløse infeksjon hos dem, og de fleste er nøye med å ikke sitte på kalde underlag. Vi undersøkte gjennom instagram, og 40% av jentene som følger Maja opplever at kulde kan fremprovosere en urinveisinfeksjon. Derfor vil vi ta for oss ulike teorier om årsaker til dette.

Årsaker til at kulde kan forårsake urinveisinfeksjon

Kulden gjør at kroppen behøver mer væske

Når du er ute i kulda vil kroppen forhindre nedkjøling ved å sentralisere blodtilførselen mer, altså øke blodtilførselen til indre organer. Dette gjør også at mer av blodet vil filtreres gjennom nyrene. Når nyrene må skille ut mer avfallsstoffer enn normalt for å filtrere blodet, vil det også bli produsert mer urin. Dersom du ikke er godt nok hydrert vil ikke nyrene ha nok væske til å filtrere det som trengs og avfallsstoffene blir liggende lengre i urinveiene. Dette kan forårsake oppblussing av bakterier.

Kulden nedsetter immunforsvaret

Mange opplever å bli syke, og infeksjoner setter seg lettere på vinterstid. Dette begrunnes med at kulden reduserer blodgjennomstrømningen, som igjen gjør at immunforsvaret ikke kommer seg like godt rundt i kroppen. Du blir altså mer sårbar for sykdom dersom du fryser.

Kulde gjør at bakteriene trekker opp i urinveiene

En av teoriene for at du får urinveisinfeksjon når du fryser på rumpen eller sitter på kalde underlag er at bakteriene som finnes naturlig i underlivet trives best i varme og fuktige miljø. Når det da blir ubehagelig for dem å oppholde seg i vulva kan de trekke lengre opp i varmen, altså vandre opp i urinrøret til blæren. Dette kan da forårsake en urinveisinfeksjon dersom du ikke får tisset bakteriene ut i tide.

Tidligere urinveisinfeksjon gjør slimhinnene mer utsatt

Dersom du tidligere har hatt UVI vil det være lettere å få en ny infeksjon. Dette kan skyldes at slimhinnene har fått små skader og dermed er mer mottakelige for bakterier. Dette er årsaken til at kvinner som har hatt infeksjonen tidligere er ekstra forsiktige og utøver forebyggende tiltak mer hyppig. Husk at eldre kvinner også vil være mer utsatt for infeksjoner, da nivåene av østrogen blir mindre med årene. Mye tyder på at østrogen er med i beskyttelsen mot infeksjoner i urinveiene.

Vintertips mot urinveisinfeksjon:

  • Drikk godt med væske
  • Unngå å fryse eller sitte på kalde underlag
  • Tiss når du må tisse
  • Bruk bomull truser og la underlivet få puste. (fuktighet og stramme bukser kan føre til oppbluss av bakterier og mindre blodtilstrømning for det gode immunforsvaret vårt)
  • Les artikkelen vår om generelle forebyggende tips.

Få vurdering av din urinveisinfeksjon her

https://www.thehealthsite.com/diseases-conditions/bladder-infection-and-cold-weather-is-there-a-link-b0217-469290/

https://forskning.no/medisin-medisiner-sykdommer/dette-oker-risikoen-for-urinveisinfeksjon/1610113

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18425910/

https://www.vitusapotek.no/livsstil-og-kosthold/livsstil/helse/dette-gjor-kulden-med-kroppen-din/a/A13002

Lyst til å lære mer?