Underlivet

Hvordan forebygge urinveisinfeksjon?

Visste du at kvinner har et urinrør som er 3-5 cm langt, mens menn har hele 20-25 cm langt urinrør? Bakterier har derfor mye kortere vei til urinblæren og gjør oss mer utsatt for urinveisinfeksjon enn menn. Her har vi samlet noen enkle forebyggende tips!

7. juni 2021Skrevet av: Mariann Hæstad

Vi tar for oss temaet urinveisinfeksjon og forebyggende tiltak.

Urinveisinfeksjon oppstår når bakterier kommer seg opp til urinblæren via urinrøret og fører til lokal irritasjon. Bakteriene kan være en del av vår naturlige flora, eller komme fra en partner. Det er i 75-90% av tilfellene tarmbakterier (E.coli) som er årsaken.

Ved milde symptomer kan faktisk bakteriene bli borte ved å drikke godt og ta ibux. (Dette gjelder ikke om du er gravid, har dårlig immunforsvar eller er usikker på diagnosen). Antibiotika er nødvendig dersom du ikke blir bedre etter 1-3 dager eller opplever kraftige symptomer/forverring.

I noen tilfeller kan bakteriene spre seg videre opp til nyrene og gi en nyrebekkenbetennelse. Da blir man ofte dårlig med feber og vondt i mage/rygg. Opplever du dette må du oppsøke lege raskt for behandling.

Risikoen for å få en infeksjon øker med hele 60% etter samleie og dette er fordi den gnikkende bevegelsen dytter bakteriene opp i urinrøret. Det er derfor viktig å tisse innen 15 min etter sex. Dersom man er plaget med tørre og tynne slimhinner, tisser veldig sjelden, har hyppige urinveisinfeksjoner, fryser på rumpe eller på ben kan dette også øke risikoen hos noen. Gravide, diabetikere og immunsupprimerte er i tillegg mer utsatt for å få urinveisinfeksjon enn andre.

Noen av symptomene på urinveisinfeksjon:

 • Svie ved vannlating
 • Grumsete urin med sterk lukt
 • Hyppig vannlating
 • Ubehag i nedre del av magen
 • Noen får synlig blod i urinen

HUSK! Får du feber, frysninger, vondt i sidene av ryggen og/eller kvalme må du oppsøke lege.


Tranebærprodukter har i lengre tid hatt rykte på seg i å kunne ta knekken på bakterier og forebygge urinveisinfeksjoner. Juicen inneholder substanser som kan forhindre at bakterien E-coli klebrer seg til slimhinnene i urinrør og blære. Det er blitt forsøkt forsket på men resultatene er varierende. Noen har funnet god effekt av tranebærjuice hos kvinner med residiverende urinveisinfeksjoner men stiller seg skeptiske til preparater i form av kapsler.

Det vi i Maja konkluderer med er at det ikke foreligger nok vitenskapelig bevis til å anbefale det som forebyggende tiltak til alle kvinner- men at du ikke kan gjøre noe skade dersom du ønsker å forsøke tranebærjuice eller selv opplever god effekt (Obs: kontakt lege før bruk av tranebærjuice dersom du står på warfarin eller har økt risiko for nyresten).

Ibux/Ibuprofen har også blitt forsket på som alternativ behandling ved urinveisinfeksjoner for å unngå overdreven antibiotikabruk. Her viste det seg at 74% av kvinnene som fikk antibiotika følte seg friske etter 4 dager mot kontrollgruppen som fikk Ibuprofen hvor kun 39% følte seg bra igjen. Det ble derfor ikke godt nok grunnlag til å anbefale Ibuprofen alene som behandling.

HUSKELISTE

 • Forsøk å tømme blæren godt ved toalettbesøk
 • Tørk deg forfra og bak mot rumpe
 • Unngå å sitte på kalde underlag
 • Ikke sitt for lenge i vått badetøy, skift til tørr truse
 • Tiss etter samleie (innen 15 minutter)
 • Drikk rikelig med vann

PS: Visste du at halvparten av alle kvinner vil oppleve urinveisinfeksjon i løpet av livet, og at forholdet kvinner:menn er 100:1? Det betyr at for hver mann som har ukomplisert urinveisinfeksjon vil 100 kvinner også oppleve dette.

Kilder:
https://sml.snl.no/urinr%C3%B8ret
https://legehandboka.no/handboken/kliniske-kapitler/nyrer-og-urinveier/tilstander-og-sykdommer/infeksjoner/cystitt-ukomplisert/

https://forskning.no/medisin-medisiner-sykdommer/dette-oker-risikoen-for-urinveisinfeksjon/1610113

https://forskning.no/bakterier-mat-og-helse-sykdommer/tranebaer-kan-hjelpe-mot-urinveisinfeksjon/1141224

https://forskning.no/forebyggende-helse-mat-og-helse-sykdommer/tranebaer-mot-urinveisinfeksjon/978750

Baerheim A, Laerum E. Symptomatic lower urinary tract infection induced by cooling of the feet. A controlled experimental study. Scand J prim Health Care 1992; 10: 157-60. PubMed
https://forskning.no/bakterier-forebyggende-helse-mat/tranebaerjuice-gir-i-beste-fall-liten-gevinst/67347
1
Stenseth, S og Svabø, H. (2019). Femihelse. Oslo: Pitch Forlag AS.
https://forskning.no/medisin-bakterier-universitetet-i-oslo/ibuprofen-kan-ikke-erstatte-antibiotika-ved-urinveisinfeksjon/1209582

https://www.urinveisinfeksjon.no/nb-no/gode-rad/gode-rad

https://relis.no/Publikasjoner/Arkiv/2005/Tranebar_til_forebygging_av_urinveisinfeksjon

Lyst til å lære mer?

Medisinsk ansvarlig lege:
Simen Brynildsen

Legevisitt AS – Hansteens Gate 12, 0253 Oslo. Org.nr. 917491089.

© Copyright 2021 • Tjeneste i samarbeid Legevisitt og Simpleness