Underlivet

Forberedelser til gynekologisk undersøkelse

Mange jenter gruer seg til å sette seg i gynekologstolen og ønsker å komme godt forberedt. Derfor har vi samlet litt tips og triks så du kan føle deg tryggere på vei til timen.

Av Mariann HæstadSykepleier hos Maja

Kan jeg få kvinnelig gynekolog/lege ved undersøkelse?

Gynekologer og fastleger, uavhengig av kjønn, har sett så utrolig mange underliv opp igjennom sin karriere. Sikkert også et par den samme dagen som du skal dit. Selv om det føles ubehagelig å la fremmede se akkurat din vulva, vil det for dem bare være en av mange. Det er lov å etterspørre kvinnelig lege til å undersøke deg, men det kan være dette ikke lar seg gjøre.

Hva tar jeg på meg til gynekologisk undersøkelse?

Mange vil synes det er godt å ha på seg overdeler som dekker underlivet. Da kan du ta av bukse og truse uten å føle deg helt naken nedentil. Ha ellers på løse klær som er lett å ta av og på, kjole er nok førstevalget for mange kvinner.

Kan jeg ha i tampong eller bind på vei til gynekologisk undersøkelse?

Ja, på vei til en gynekologisk undersøkelse kan du selvfølgelig ha bind i trusen, slik at du unngår uhell. Det er derimot anbefalt at du ikke har i tampong like før undersøkelse, spesielt hvis du skal ta en celleprøve. Ved celleprøve er det faktisk frarådet å bruke tampong de siste 2 dagene før testen.

Bør jeg barbere meg før gynekologisk undersøkelse?

Svaret er: hva enn du behager. Lege/gynekolog har sett både pelsfrakk, skinnjakke og friserte mikser av de nevnte. Hår eller ikke, det er virkelig ikke noe helsepersonell bryr seg om!

Hva om det lukter fra skjeden min eller er mye utflod?

For din egen del kan det jo føles deilig med en rask kattevask før du tar turen til legekontoret, men husk at lukt og mengde utflod vil variere i syklus og er helt forventet hos lege/gynekolog. Noen ganger er også akkurat dette årsaken til at du har behov for et legebesøk (for eksempel ved bakteriell vaginose). Husk at det er utrolig viktig at du ikke spyler eller skyller vann opp i skjeden (dette skal du faktisk aldri gjøre ellers heller), da kan du vaske bort utflod og bakteriespor som legen trenger å se for å diagnostisere eller behandle deg.

Er det vondt å ta celleprøve?

Ved de fleste innvendige gynekologiske undersøkelser vil det bli brukt et vaginalspekel (som likner på et andenebb) for å åpne skjeden slik at livmorhalsen blir mer synlig for legen. Dette kan føles ubehagelig, spesielt hvis du er anspent og nervøs. Derfor er det viktig å slappe godt av i muskulaturen, puste dypt med magen og eventuelt gi beskjed til den som tar celleprøven om at du gruer deg.

Selve celleprøven går raskt og tas med en liten “børste”. Mange synes heller ikke det gjør vondt i det hele tatt, så dette er individuelt. Det er vanlig å blø bittelitt fra livmorhalsen etter prøvetakning, men det gir seg oftest i løpet av kort tid. Legekontorene har oftest bind tilgjengelige til deg.

Kan jeg ha en gynekologisk undersøkelse med mensen?

Ja, du kan gå til en gynekologisk undersøkelse med mensen, men det gir litt dårligere sikt for legen. Legen har utstyr som kan tørke bort litt av blodet mens du undersøkes. Det er IKKE anbefalt å ta celleprøve under mensen, da det øker risikoen for at prøven ikke kan analyseres.

Spiral kan være gunstig å sette inn når du har mensen, da livmorhalsen er litt mer åpen slik at det kan være mindre vondt.

Hva må jeg gjøre før jeg kan sette inn spiral?

Først og fremst må du ha resept på spiralen, og hente denne ut på apoteket. Denne tar du med deg dagen du har bestilt legetime. Innsettingen gjøres av lege (gynekolog eller fastlege) jordmor eller eventuelt helsesøster.

Spiralen kan settes inn når det passer, så lenge du ikke er gravid. Det er anbefalt å ta en graviditetstest dersom det er mulig. Hvis du ikke bruker prevensjon, bør du unngå ubeskyttet samleie i god tid før spiralinnsetting.

Det er også viktig at du ikke får satt inn spiral mens du har en seksuelt overførbar sykdom, slik som klamydia. Derfor skal du testes for seksuelt overførbare infeksjoner før innsetting. Denne testen bør tas og besvares før du drar til legen for å sette inn spiralen, men i enkelte tilfeller kan de også ta en test under innsetting. Dette er likevel ikke å anbefale.

Går du på prevensjon fra før? Da kan du fortsette prevensjonsmetoden til etter du har fått satt inn spiralen.

Bør jeg ta smertestillende før jeg setter inn spiral?

For å gjøre innsettingen mindre ubehagelig kan du ta smertestillende en time før spiralen skal settes inn.

https://kreftforeningen.no/om-kreft/undersokelser/livmorhalsprove-celleprove-av-livmorhalsen/

https://www.helsenorge.no/sex-og-samliv/prevensjon/spiral/

https://kreftforeningen.no/om-kreft/undersokelser/livmorhalsprove-celleprove-av-livmorhalsen/

Lyst til å lære mer?

Underlivet

Hvordan forebygge urinveisinfeksjon?

Vi kvinner har et urinrør som er 3-5 cm langt, mens menn har hele 20-25 cm langt urinrør. Bakterier har derfor mye kortere vei til urinblæren og gjør oss mer utsatt for urinveisinfeksjon enn menn. Her har vi samlet noen enkle forebyggende tips.

Les merLesetid: 2 minutter