Underlivet

10 huskeregler for et tilfreds underliv

Sopp, bakteriell vaginose, kløe, endret utflod, klamydia, herpes, betente hårsekker og så videre og så videre. Som regel er tissen uproblematisk og fantastisk, men av og til blir det endringer. Vi har samlet 10 overordnede punkter for å forebygge kjipe tilstander i underlivet og pleie vulva på best mulig måte.

Av Mariann HæstadSykepleier hos Maja

1. Vaginaen din er skikkelig renslig

Du skal ikke, og trenger ikke å vaske inn i selve skjeden. Da kan du skylle bort bakterier som er der for beskyttelse, og av den grunn få en infeksjon eller få endret bakterieflora. Skjeden renser seg faktisk helt selv. Når du skal vaske vulva er det viktig å unngå såpe eller bruke såpe tilpasset underliv. Det finnes ulike alternativer og felles for disse er at de skal ha en lav pH-verdi slik at den naturlige bakteriefloraen holdes stabil. I skjeden skal pH ligge mellom 3,8 og 4,5.


2. Gi underlivet luft!

Stramme bukser og syntetiske truser er ikke på topplisten, dette kan tvert imot gjøre at miljøet i underlivet blir irritert, klamt og ubalansert. Det er også anbefalt at kvinner går i truser laget av bomull eller ull. Det å sove naken av og til for å gi vajayjay en liten vacay er selvfølgelig helt på toppen av god underlivspleie.


3. Husk kondom!

Bruker du kondom vil du være godt beskyttet mot uønsket graviditet og mange kjønnssykdommer. Noen kjønnssykdommer smitter ved hud og slimhinnekontakt men kondom vil også redusere risikoen for slik smitte. Husk at hyppig partnerskifte øker risiko for kjønnssykdommer. Kondombruk kan også hindre ubalanse i skjeden da du ikke blir like eksponert for annen persons bakterieflora. Selvfølgelig er ikke dette like viktig ved fast partner.


4. Tiss etter samleie.

Når du har sex med partner vil den gnikkende bevegelsen mellom deres kjønnsorgan og underliv gjøre at bakterier blir dyttet oppover i urinrøret. Dette vil øke risikoen for urinveisinfeksjon med hele 60% det neste døgnet.


5. La håret gro, eller barber deg riktig.

Kjønnshåret er til for å beskytte underlivet og ved fjerning gir det også økt risiko for infeksjoner. Det viktigste tipset i forhold til barbering er å holde huden strammet, barber MED hårsekkene, bruk gjerne barberingsskum og ha en ren barberhøvel.

Les mer om barbering her.

6. Oppvarming/glidemiddel gir mindre sårhet og rifter under samleie.

Det finnes ulike årsaker til at noen kan ha problem med å bli fuktig nok i skjeden, da kan samleie bli ubehagelig og gi rifter/sår i slimhinnen. Bruk god tid på forspillet, ikke forhast dere og kjøp glidemiddel dersom det er behov for det.


7. Bruk sanitetsproduktene riktig.

Truseinnlegg og tamponger kan føre til irritasjon og kløe hvis de brukes for ofte eller for lenge. Følg alltid anbefalingene.  Er du en av de som opplever å få soppinfeksjon rundt menstruasjon? Da kan det hjelpe å bruke bind i stedet for tamponger.


8. Tørk deg riktig vei.

Verken vagina eller urinrøret godtar store mengder tarmbakterier før de gjør opprør. Om du tørker deg bakfra og frem øker dette risikoen for infeksjoner. Husk at du alltid skal tørke forfra og bakover, da vulva er det reneste området.


9. Vit at du behandler deg riktig.

Mange jenter kan være plaget med kløe og diffuse symptomer nedentil, ofte går det også over av seg selv. Dette er helt vanlig. De fleste behandlingsmetodene på apoteket er reseptfrie, men visste du at bare 30% av alle kvinner som behandler seg med canesten, har sopp? Det vil si at 70% feilbehandler seg med et soppmiddel som kan gjøre slimhinnene tynne og såre. Rådfør deg med lege før du starter behandling, og spesielt dersom du ikke er helt sikker på hva du behandler.


10. Ta livmorhalsprøven!

Det er viktig å følge de generelle rådene og anbefalingene i forhold til når du skal sjekkes. Livmorhalsprøven er ikke farlig eller spesielt vond å ta, mange merker bare et lite ubehag og det kan blø litt rett etter prøven er tatt. En del kvinner synes det er ubehagelig å være naken nedentil foran legen og gruer seg veldig til denne testen. Du må bare huske at legene gjør dette hver dag, unge og gamle kvinner, barberte og ubarberte. De tenker ikke like mye over denne prosedyren som du gjør og de har sett mangfoldige underliv. Vær tøff og #Sjekkdeg.

Lyst til å lære mer?

Underlivet

Hvordan forebygge urinveisinfeksjon?

Vi kvinner har et urinrør som er 3-5 cm langt, mens menn har hele 20-25 cm langt urinrør. Bakterier har derfor mye kortere vei til urinblæren og gjør oss mer utsatt for urinveisinfeksjon enn menn. Her har vi samlet noen enkle forebyggende tips.

Les merLesetid: 2 minutter