Prevensjon

Blødninger på p-stav?

Mange kvinner kan oppleve blødninger når de setter inn p-stav. Hos de aller fleste stabiliseres eller forsvinner blødningen etter hvert, men noen kan trenge litt ekstra hjelp i form av en "kur".

Av Andrea BirketvedtMedisinsk ansvarlig lege hos Maja

Hva er p-stav?

Det er ikke uten grunn at antall kvinner som bruker P-stav har økt de siste årene.

P-staven er det prevensjonsmiddelet som gir best beskyttelse mot graviditet, og beskyttelsen varer i tre år. Staven plasseres under huden og inneholder kun progesteron (samme hormon som finnes i mini-piller). Det betyr at den ikke gir økt risiko for alvorlige bivirkninger som blodpropp.

Blødning som bivirkning på p-stav og spiral

En ufarlig, men kanskje plagsom bivirkning, kan være mellomblødninger. Dette er faktisk en av de vanligste årsakene til at noen velger å slutte på p-stav (eller også hormonspiral), og heller velger annen prevensjon. Det er ganske vanlig å oppleve uregelmessige småblødninger den første tiden med p-stav og hormonspiral. Man antar at ca. 1 av 3 kvinner opplever det de første tre månedene. Etter dette pleier det som regel å stabilisere seg og menstruasjonen kan bortfalle.

Selv om slike blødninger kan være helt ufarlige og skyldes prevensjonsmiddelet er det alltid viktig å utelukke andre årsaker til uregelmessige blødninger. I noen tilfeller kan for eksempel klamydiainfeksjon gi uregelmessige blødninger. Det er også viktig å følge livmorhalsprogrammet med celleprøve når man får innkallelse til dette.

Likevel; hvis man opplever blødningene som svært plagsomme og har utelukket andre årsaker til dette kan man rådføre seg med legen og få hjelp. Noen kan ha effekt av en liten kur med østrogenholdige p-piller (Microgynon).

Det som skjer med kroppen under denne kuren er at livmorslimhinnen bygges opp under påvirkning av østrogen. De fleste mister derfor blødningene etter en slik behandling. En slik kur varer i tre måneder.

Hvis man fremdeles er plaget med uregelmessige blødninger etter tre måneder med Microgynon-kur bør man ta kontakt med legen igjen. Hos noen kan det i så fall være aktuelt å bytte til annen prevensjon. Hvis du fyller ut skjema hos oss må du huske å krysse av på at du allerede bruker prevensjon 👩🏼‍⚕️

https://www.felleskatalogen.no
https://legehandboka.no/
https://www.emetodebok.no
https://relis.no

Lyst til å lære mer?

Prevensjon

Blodtrykksmåling

Dersom du skal bruke p-sprøyte eller ett av kombinasjonspreparatene p-piller, p-ring eller p-plaster må blodtrykket måles før du starter på preparatet. Dette er for din egen sikkerhet, og uten ekstra kostnad på enkelte apotek.

Les merLesetid: 2 minutter