Prevensjon

Drovelis: en ny p-pille på markedet

Drovelis er en ny type kombinasjonspille på markedet. Les mer her.

Av Tirill JohnsenLege hos Maja

Hvordan fungerer Drovelis?

P-pillen inneholder østrogenet estetrol og progestogenet drospirenon og gir god beskyttelse mot graviditet.

Drovelis er en lavdosert kombinasjonspille, som muligens gir noe mindre risiko for blodpropp sammenlignet med de høydoserte typene. Til sammenligning har Drovelis et østrogennivå på 14,2 mg mens den normale dosen i andre kombinasjonspreparater er fra 20-30 mg. 

  • Drosperinon har såkalt anti mineralkortikoid og antiandrogen effekt, som har vist god dokumentert effekt mot akne og uønsket hårvekst. Dersom du har PCOS (polycystisk ovariesyndrom) vil Drosperinon kunne redusere nivået av det mannlige kjønnshormonet, derav “antiandrogen effekt”.

  • Estretol er en ny østrogenvariant fra den tradisjonelle etinyløstradiol. Denne naturlige formen for østrogen har verken vist nye fordeler eller ulemper med tanke på bivirkninger i motsetning til den gamle varianten, men er som sagt fortsatt relativt ny på markedet.

Den beskyttende effekten av Drovelis baseres på ulike faktorer. Den viktigste effekten er at de ulike hormonene jobber sammen for å forhindre eggløsning, noe som reduserer muligheten for at et frigjort egg befruktes og fører til graviditet.

Fordeler med Drovelis

  • Beskytter godt mot graviditet
  • God effekt mot akne og uønsket hårvekst
  • Blødningskontroll er mulig
  • Reduserer ofte smerter og blødning i forbindelse med menstruasjon
  • Beskytter mot kreft i eggstokk og endometrium

Ulemper med Drovelis

  • Noe økt risiko for blodpropp og hjerte- og karsykdom.
  • Noe økt risiko for brystkreft og livmorhalskreft.
  • Beskytter ikke mot kjønnssykdommer.

Bivirkninger av Drovelis

De vanligste bivirkningene av kombinasjonspreparater er kvalme, hodepine, svimmelhet, ømme bryster, uregelmessige blødninger, endret utflod, og endret sexlyst.

De fleste bivirkningene er forbigående og går over av seg selv i løpet av de første 3 månedene etter oppstart. Derfor anbefaler vi at du venter 3 måneder før du eventuelt bytter prevensjonsmiddel.

Hvordan bruker du Drovelis?

Drovelis inneholder 24 aktive og 4 inaktive piller. De aktive pillene er rosa, slik at det er lett å holde følge med på hvilken pille du skal ta.

Hvis du tidligere har brukt hormonfri prevensjon:

Oppstart av Drovelis på dag 1 av syklus (den første dagen av menstruasjon). Da er du beskyttet mot graviditet fra dag 1. Det er også mulig å starte på dag 2-5 av syklusen, men da må du bruke tilleggsprevensjon (for eksempel kondom) de første 7 dagene.

Glemt Drovelis p-pille?

De 4 siste pillene på pillebrettet er placebopiller/sukkerpiller og inneholder ingen virkestoffer. De er der kun for at det skal bli enklere å huske å ta en pille hver dag. En glemt placebopille har dermed ingenting å si for effekt av beskyttelse.

Hvis du derimot glemmer en rosa pille (pille med virkestoff), er det følgende som gjelder:

  • Dersom det er under 24 timer siden du skulle ha tatt en aktiv pille, er ikke beskyttelsen mot graviditet redusert. Pillen skal da tas så snart som mulig. De neste pillene tas så til vanlig tid.
  • Dersom det er over 24 timer siden du skulle ha tatt en aktiv pille, kan den preventive beskyttelsen være redusert. Ta den siste pillen du har glemt, for så å ta dagens pille litt senere. Om du har glemt mer enn 2 piller kan du kaste disse (du skal aldri ta mer enn to p-piller hver dag).

    Dersom du pleier å ta en hormonfri pause skal du droppe det denne måneden, i stedet skal du starte rett på et nytt brett uten pause (dermed hoppe over blødningen). Du skal bruke kondom eller avstå fra sex de neste 7 dagene.

Kan jeg hoppe over mensen med Drovelis?

Det er mulig å hoppe over menstruasjonen med Drovelis. Dette gjøres ved å ikke ta de hvite inaktive pillene på pillebrettet (placebo/sukkerpiller), men i stedet gå rett over til et nytt pillebrett.

Når skal du ikke bruke kombinasjonspreparater slik som Drovelis?

  • Hvis du er gravid, har født nylig og/eller ammer (6 måneder etter fødsel).
  • Ved tidligere blodpropp, hjertesykdom eller hjerneslag.
  • Om du har kjent genvariant som gir økt risiko for blodpropp
  • Om du har blodtrykk over 140/90 eller bruker blodtrykksmedisiner
  • Hvis du har migrene
  • Hvis du har/har hatt brystkreft
  • Alvorlig leversykdom, eller symptomgivende galleveissykdom
  • Diabetes med varighet over 20 år, eller med komplikasjoner
  • SLE (systemisk lupus erythematosus)
  • Er over 35 år, røyker eller har BMI over 35

Kombinasjonspreparater og blodpropp

Kombinasjonspreparater øker risikoen for blodpropp (5-12 av 10 000 kvinner som bruker kombinasjonspreparater i ett år) Denne risikoen er størst de første 6–12 månedene du bruker p-pillene. Tegn på blodpropp er:

– Hevelse i ett ben eller én arm
– Sterke smerter i ett ben eller én arm
– Brystsmerter
– Tungpust som ikke har annen åpenbar årsak

Har du noen av disse symptomene, er det viktig at du raskt kontakter lege.

Trenger jeg å måle blodtrykk på kombinasjonspreparater?

Ja, grunnet risikoøkning for blodpropp og hjerte- og karsykdommer er det viktig at du måler blodtrykk før oppstart av et kombinasjonspreparat.

Lyst til å lære mer?

Prevensjon

Prevensjon uten hormoner

Det er ikke så rart å bli litt nervøs når du scroller gjennom maurtuen av bivirkninger som er ramset opp i vedlegget på diverse prevensjonsmidler. Heldigvis er det få som opplever de alvorlige bivirkningene. Men hva finnes av helt hormonfri prevensjon?

Les merLesetid: 2 minutter