Generelt

Menstruasjonsendringer etter koronavaksine

Hva gjør du hvis du opplever nyoppståtte menstruasjonsforstyrrelser etter å ha tatt koronavaksine?

Av Andrea BirketvedtMedisinsk ansvarlig lege hos Maja

Statens legemiddelverk har mottatt flere meldinger fra kvinner som opplever uregelmessige blødninger etter at de har fått koronavaksine.

Spesielt etter at Aftenposten publiserte en artikkel om en kvinne som opplevde blødningsendringer har det økt på med meldinger om lignende bivirkninger.

Det blir meldt om kraftigere blødninger enn normalt, uregelmessige blødninger eller at man har fått menstruasjon etter ikke å ha hatt det over lang tid.

Vi vil bemerke at det er helt vanlig å merke bivirkninger av vaksiner, og det betyr at immunforsvaret blir stimulert til å lære seg å kjenne igjen og arbeide mot sykdommen. Heldigvis er ikke endringer i menstruasjon en livstruende bivirkning ved vaksinering, men vi støtter opp om at det må tas på alvor, ikke minst er det svært viktig å kunne informere om dette som en mulig bivirkning hvis det er tilfellet.

Gynekolog Madeleine Engen har til Aftenposten forklart to mulige måter koronavaksinen kan føre til uvanlige bivirkninger:

  • “Den første teorien er at lave blodplater er en «vanlig» registrert bivirkning av spesielt Astra Zeneca. Lave blodplater, eller trombocytopeni som det heter på fagspråket, hindrer blodet i å koagulere og kan føre til kraftigere blødninger.
  • En annen mulighet er at vaksinen i seg selv fremprovoserer en så kraftig immunrespons at det kan påvirke hormonnivåene i kroppen, på samme måte som fysisk og psykisk stress. Det kan derfor gi uregelmessige og eller kraftige blødninger.”

Per i dag er dette ingenting myndighetene har sagt noe om og det er ingen endring i anbefalinger rundt vaksinering.

PS! Les vår oppdaterte artikkel her<3

Hva kan du gjøre?

For å kunne få kartlagt om dette dreier seg om bivirkning av vaksine er det viktig med gode studier og/eller gjennom statistiske vurderinger av meldinger. Nettopp derfor er det viktig at man melder fra om bivirkning dersom man opplever dette.

Dersom du opplever bivirkninger etter å ha fått vaksine kan du melde fra om dette på Helsenorge.no. Du kan melde bivirkninger på legemidler og vaksiner til Statens legemiddelverk ved å fylle ut skjema her

PS: Ved vedvarende eller bekymringsfulle symptomer er det viktig å kontakte lege slik at man kan utelukke andre årsaker til blødningsendringer.

Kilder:
https://www.dagensmedisin.no/artikler/2021/06/25/-ingenting-tilsier-at-menstruasjonsforstyrrelser-har-sammenheng-med-koronavaksinen/
https://www.fhi.no/nyheter/2021/blodninger-etter-covid-19-vaksiner/
https://www.rbmojournal.com/article/S1472-6483(20)30525-3/fulltext
https://legemiddelverket.no/bivirkninger-og-sikkerhet/meld-bivirkninger/bivirkningsmelding-for-pasienter

Lyst til å lære mer?

Generelt

Hva er “Sommerkroppen”?

Jeg liker at stadig flere ønsker å snu om begrepet "sommerkroppen" og “beachbody” til normale kropper som går på stranden, som liker å bade, spise is og nyte solen. Dette er min tolkning av "sommerkroppen".

Les merLesetid: 2 minutter