Kjønnssykdommer

Hvordan tester man seg for klamydia?

Har du hatt ubeskyttet sex med en ny flamme, eller er du usikker på om du har fått klamydia? Her får du svaret på hvordan du tester deg for de ulike kjønnssykdommene.

Av Andrea BirketvedtMedisinsk ansvarlig lege hos Maja

Hvordan tar jeg klamydiatest?

Før kunne klamydiatest være en litt pinlig affære for mange. Du måtte innom legekontor eller helsestasjon for å avlegge en urinprøve, eller ta en prøve fra skjeden.

Nå har det heldigvis blitt enklere. Du kan bestille en diskré hjemmetest rett hjem i postkassen. Ta prøven hjemme og sende den direkte til labben (Fürst). Det er helt anonymt og du slipper å vente på legetime, eller bruke tid på reiseveien. Testene vi tilbyr dekker klamydia, gonoré og mykoplasma (ved indikasjon).

Vi sender deg også resultatet, uansett om det er negativt eller positivt.

Hva slags test bør jeg ta for kjønnssykdommer?

Først må man finne ut hvilke tester du bør ha, og dette avhenger av hvem du har hatt sex med og hvor denne personen bor. Dette er fordi noen infeksjoner er mer utbredt i andre land enn i Norge. Har du hatt en ferieflørt i et annet land, kan du ha fått andre sykdommer enn de vi vanligvis ser i Norge. Vi vil dermed tilpasse analyser og informasjon ut fra hva du besvarer underveis i skjemaet.

Forskjellige tester for kvinner og menn

Deretter avhenger prøvetakingen om du er kvinne eller mann. Basert på dette sender legen ut riktig test til deg. Har du skjede, skal du ta en vaginal-swab for best resultat. Dersom du har penis, avlegger du en urinprøve. Halsprøve og rektumprøve er likt for både kvinner og menn.

Test for kjønnssykdommer hos kvinner:

For kvinner kan man bruke en vaginalprøve som kvinnen tar selv. Dette er en vattpinne (ser ut som en lang q-tip) som man fører inn i skjeden. Denne kan tas hjemme eller under en gynekologisk undersøkelse. Testen skal avdekke kjønnssykdom i skjeden (klamydia, og eventuelt gonoré og mykoplasma ved indikasjon). Prøven kan tas under mensen, men det er da en liten risiko for at den kan være vanskelig å analysere dersom vattpinnen får mye blod på seg.

Test på kjønnssykdommer hos gutta:

For menn brukes urinprøve, som vil teste for klamydia (og gonoré og mykoplasma ved indikasjon). Her er det viktig at det er kun den første porsjonen av urinen som samles. Pass på å ikke søle ut væsken som allerede er i prøveglasset.

Bestill test for kjønnssykdommer her!

Hatt analsex? Da må vi ha prøve fra anus

Dersom man har hatt ubeskyttet analsex, uansett mann eller kvinne, brukes en prøve fra anus. Da fører du en vattpinne rett innenfor endetarmsåpningen. Bruksanvisning for dette medfølger i vårt test-kit.

Hatt oralsex? Da kan en halsprøve være lurt

Noen ganger bør man også ta halsprøve, da noen infeksjoner smitter via oralsex. Dette gjelder i hovedsak dersom du også har symptomer fra kjønnsorganene. En halsprøve kan tas hos legen, eller hjemme hos deg selv. Da fører man en vattpinne bak i halsen, og denne tester for gonoré.

Hva med herpes og kjønnsvorter?

Andre sykdommer, som for eksempel herpes og kjønnsvorter egner seg ikke for hjemmetesting. Dette bør en lege se på og vurdere hvis du har synlige vorter eller blemmer. Du kan få vurdering og behandling for begge deler gjennom vår digitale konsultasjon på hjemmesiden.

Hva gjør man hvis man ved påvist kjønnssykdom?

Ved positiv prøve vil legen guide deg videre og gi behandling som kreves. Det er veldig viktig å oppsøke lege raskt hvis man utvikler symptomer på bekkeninfeksjon under dette forløpet.

Symptomer du må være obs på er:

  • Smerter nederst i magen
  • Økt mengde utflod, ofte gulaktig og/eller med blod
  • Feber
  • Nedsatt allmenntilstand og sykdomsfølelse

Menn må være ekstra oppmerksom på:

  • Smerter i pungen
  • Rødhet, hevelse, ømhet på pungen
  • Svie ved vannlating
  • Feber, nedsatt allmenntilstand eller sykdomsfølelse.

Må jeg ringe alle seksualpartnere om jeg får positiv klamydiaprøve?

Det er viktig at de du har vært i seksuell kontakt med blir informert om at du er smittet med klamydia eller gonoré. Mer informasjon om dette vil du få fra legene hvis dette er tilfellet.

Heldigvis kan legene gjøre dette for deg helt anonymt dersom du synes det er flaut eller ubehagelig.

Lyst til å lære mer?