Kjønnssykdommer

Dette bør du vite om Mykoplasma

Selv om du mistenker at du kan ha blitt smittet med en seksuelt overførbar infeksjon, er det ikke slik at man alltid skal test for bakterien som heter Mykoplasma. Her får du svaret på hvorfor.


Skrevet av: Andrea Birketvedt
Bilde av hånd som holder en klamydiatest

Hva er mykoplasma?

Mykoplasma, også kjent som Mycoplasma genitalium, er en bakterie som smitter ved direkte kontakt mellom en smittet og en frisk persons slimhinner ved samleie (både vaginalt og analt) eller munnsex. Indirekte smitte via fingre eller sexleketøy kan også forekomme.


De aller fleste som smittes med mykoplasma, merker ingenting til dette. De få som får symptomer, får oftest plager som kløe/svie i underlivet, endret utflod, eller smerter/blødning ved samleie.

Kan mykoplasma være farlig?


Det er foreløpig noe usikkerhet rundt om mykoplasmainfeksjon kan være farlig. Man antar at det ikke er farlig å ha infeksjon så lenge man ikke har symptomer, men at infeksjon med symptomer hos enkelte kan spre seg til livmor og eggledere hos kvinner og til testikler hos menn - tilsvarende som ved klamydiainfeksjoner.

Hvorfor tester vi ikke alltid for mykoplasma?


Det finnes flere gode grunner til å la være å teste for mykoplasma.
Først og fremst vet vi at mange har mykoplasmabakterier i underlivet uten at dette er et tegn på sykdom. Det vil ha lite for seg å fjerne slik mykoplasma med antibiotika - tvert imot vil det kunne medføre en rekke unødvendige bivirkninger, samt en økende antibiotikaresistens hos bakteriene slik at de blir vanskelig å behandle i fremtiden.

Både testing og behandlingen for mykoplasma er i tillegg er svært dyr, og testen betales av staten (behandling må du selv betale).

Som følge av dette anbefaler ikke myndighetene screening for Mykoplasma genitalum da det kun vil føre til unødvendig bruk av ressurser og bivirkninger.


Hvem bør testes for mykoplasma?

I noen tilfeller skal man imidlertid teste for mykoplasmainfeksjon:

  • Menn som har sex med menn: Studier har vist at menn som blir smittet med mykoplasma gjennom sex med andre menn, har økt risiko for å få infeksjon med HIV. I slike tilfeller er derfor terskelen for å ta en mykoplasmatest lav.
  • Et annet tilfelle hvor mykoplasmatesting er aktuelt, er ved symptomer på seksuelt overførbar infeksjon (for eksempel utflod, kløe eller svie i underlivet) hvor test for både klamydia og gonore er negativ.
  • Testing gjelder før innsetting av spiral.
  • Dersom man har en fast partner som har fått påvist Mykoplasma er det også aktuelt med test og eventuelt behandling for å unngå re-smitte.


Hvordan behandles mykoplasma?


Hvis man påviser mykoplasma som krever behandling, er standard behandling en antibiotika-kur i 5 dager, med Azitromax. Denne kuren må betales selv.

I enkelte tilfeller gir laboratoriet beskjed om at bakterien ikke vil reagere på azitromycin grunnet resistens (bakterien er motstandsdyktig mot vanlig behandling). I slike tilfeller velger man et annet antibiotikum (Moksifloksacin). Dette er en tablettkur som går over 7 dager, og må også betales selv.


Lyst til å lære mer?

Kjønnssykdommer

Hva er kjønnsvorter egentlig?

Kjønnsvorter kalles også kondylomer på lege-språket. Dette er små vorteaktige utvekster i huden, ofte med en litt ruglete overflate. De kan være flate og små, og noen ganger tettpakket som “brosten”.

Les merLesetid: 3 minutter
Kjønnssykdommer

Dette bør du vite om kjønnssykdommer

Hvor vanlig er disse infeksjonene, og er det egentlig farlig? Hva gjør man hvis man lurer på om man kan ha det? I denne artikkelen får du svar på hva en kjønnssykdom faktisk er, hvordan de smitter og hvordan du kan vite at du har en kjønnssykdom.

Les merLesetid: 3 minutter