Kjønnssykdommer

Dette bør du vite om Mykoplasma

Selv om du mistenker at du kan ha blitt smittet med en seksuelt overførbar infeksjon, er det ikke slik at man alltid skal test for bakterien som heter Mykoplasma. Her får du svaret på hvorfor.

Av Andrea BirketvedtMedisinsk ansvarlig lege hos Maja

Hva er mykoplasma?

Mykoplasma, også kjent som Mycoplasma genitalium, er en bakterie som overføres ved direkte kontakt mellom slimhinnene til en smittet person og en frisk person under samleie, inkludert vaginalt, analt eller oralsex. Indirekte overføring via fingre eller sexleketøy er også mulig.

De fleste som blir smittet med mykoplasma, opplever ingen symptomer. Men de som gjør det, kan oppleve symptomer som kløe, svie i underlivet, endret utflod eller smerter og blødning under samleie.

Man kan også ha mykoplasma til stede uten symptomer.

PS! Det er vanligere for menn enn kvinner å oppleve symptomer ved mykoplasmainfeksjon (og generelt symptomer ved kjønnssykdommer).

Omtrent 30% av menn vil være uten symptomer, mens hele 40-75% av kvinner er uten symptomer.

Kan mykoplasma være farlig?


Det er foreløpig noe usikkerhet hvorvidt mykoplasmainfeksjon kan være farlig.

Man antar at det ikke er farlig å ha mykoplasmabakterier så lenge man ikke har symptomer. Imidlertid kan infeksjon med symptomer hos noen individer spre seg til livmoren og egglederne hos kvinner, samt til testiklene hos menn, på samme måte som ved klamydiainfeksjoner.

Det frarådes faktisk å behandle mykoplasma hos asymptomatiske personer, med mindre en fast seksuell partner også tester positivt og begge skal behandles.

Hvorfor tester vi ikke alltid for mykoplasma?

Det er flere gode grunner til å unngå rutinemessig testing for mykoplasma.

For det første har mange mennesker mykoplasma i underlivet uten at det er tegn til sykdom. Å fjerne denne mykoplasmaen med antibiotika vil ha begrenset nytte og kan føre til uønskede bivirkninger og økt antibiotikaresistens hos bakteriene.

Både testing og behandling for mykoplasma er kostbare, og testen dekkes av staten, mens behandlingen må betales av den enkelte. Derfor må det være en god grunn for å få utført testen.

Av disse grunnene anbefaler ikke myndighetene rutinemessig screening for Mykoplasma genitalium, da dette vil føre til unødvendig bruk av ressurser og mulige bivirkninger.


Hvem bør testes for mykoplasma?

I noen tilfeller er det imidlertid nødvendig å teste for mykoplasmainfeksjon:

- Menn som har sex med menn: Studier viser at menn som smittes med mykoplasma gjennom sex med andre menn, har økt risiko for å utvikle HIV-infeksjon.

- Personer med symptomer på seksuelt overførbar infeksjon: Hvis testen for klamydia og gonoré er negativ, men symptomer som utflod, kløe eller svie i underlivet vedvarer, bør en mykoplasmatest vurderes.

- Før innsetting av spiral (ved indikasjon): Noen ganger kan det være hensiktsmessig å teste for mykoplasma før innsetting av spiral.

- Ved bekreftet smitte hos en fast partner: Hvis en fast partner tester positivt for Mykoplasma genitalium, bør den andre partneren også testes og eventuelt behandles for å forhindre gjeninfeksjon.


Hvordan behandles mykoplasma?

Hvis det påvises mykoplasma som krever behandling, er standardbehandlingen en 5-dagers antibiotikakur med Azitromax, som må betales av den enkelte. Det anbefales å unngå samleie til du og eventuell partner er ferdig med behandlingen og symptomene har avtatt.

I noen tilfeller kan laboratoriet informere om at bakterien er resistent mot azitromycin, og i slike tilfeller kan en annen antibiotika, Moksifloksacin, være nødvendig. Dette er en tablettkur over 7 dager som også må betales av den enkelte.


Lyst til å lære mer?