Kjønnssykdommer

Hva er kjønnsvorter egentlig?

Kjønnsvorter kalles også kondylomer på lege-språket. Dette er små vorteaktige utvekster i huden, ofte med en litt ruglete overflate. De kan være flate og små, og noen ganger tettpakket som “brosten”.

22. september 2020Skrevet av: Andrea Birketvedt

Denne infeksjonen er forårsaket av et virus som heter humant papillomavirus (HPV). Det smittes seksuelt og kan også spres med fingrene. Det er flere typer av HPV, og kjønnsvorter som vi presenterer her skyldes oftest typene 6 eller 11 - disse HPV-typene er ikke forbundet med celleforandringer eller kreft på livmorhalsen.

Det er ingen klare tall på hvor mange som har kjønnsvorter, men man kan regne med at minst 70% av alle som har ubeskyttet sex vil bli smittet med selve viruset - likevel er det bare 10% som får synlige kjønnsvorter.

Hvis man blir smittet med HPV blir hudens overflateceller stimulert til å dele seg, og slik vokser det frem utvekster/kjønnsvorter i huden. Oftest finner man dette rundt endetarmsåpningen, skjedeinngangen, i skjeden, i urinrøret eller på livmorhalsen. Hos menn kan de også oppstå på penis eller forhud.

Hvordan behandler man kjønnsvorter?

Kjønnsvorter blir som regel bra av seg selv med tiden - men det kan ta flere år. Det er ingen medisin som fjerner selve viruset, men kroppen pleier selv å bekjempe dette viruset med sitt eget immunforsvar.

Disse utvekstene kan oppleves sjenerende og plagsomme, og da finnes det midler man kan pensle eller smøre på for å etse bort selve utveksten. For eksempel Condyline er et legemiddel som pensles på vortene en kort periode av gangen, og hemmer celledelingen til hudcellene. Dessverre er det fare for at vortene kommer tilbake senere, og dette er fordi viruset lever videre i huden/slimhinnen.

Hvis denne lokale behandlingen ikke fungerer, eller at vortene sitter på et sted som gjør at det er vanskelig å behandle selv, kan man få hjelp av legen til laser-behandling eller frysing.

Er kjønnsvorter farlig?

HPV som gir kjønnsvorter er ikke farlig, men det er veldig smittsomt. Så mye som 70% av partnere til personer med kjønnsvorter har HPV selv, men det er altså ikke alle som får vorter.

Mange har hørt om HPV som øker risiko for livmorhalskreft, men HPV som gir vorter er en annen type, og det er altså ingen sammenheng mellom kjønnsvorter og kreft på livmorhalsen.


Lyst til å lære mer?