Vaksine

Derfor bør du ta HPV-vaksinen

HPV smitter ved seksuell kontakt og det antas at hele 70% av befolkningen vil få én eller flere HPV-infeksjoner over tid. En ny studie viser at tilfellene med livmorhalskreft er redusert med 87% etter vaksinering.

Av Mariann HæstadSykepleier hos Maja

De fleste blir smittet i ung alder og infeksjonen er som regel forbigående, men i noen tilfeller kan en slik infeksjon føre til forstadier til kreft og kreft. Både menn og kvinner burde ta vaksinen for å beskytte hverandre mot infeksjonen.

Det finnes tre ulike HPV vaksiner, Gardasil, Gardasil 9 og Cervarix. Den som nå tilbys i skole vaksinasjonsprogrammet er Cervarix, som beskytter mot HPV virusene som kan forårsake celleforandringer. Gardasil og Gardasil 9 må kjøpes utenom og beskytter i tillegg mot variantene som kan gi kjønnsvorter.


Doseringsplan:

  • Grunnvaksinering i barnevaksinasjonsprogrammet for barn mellom 9-14 år består av 2 doser. Denne vaksinasjonen tilbys for gutter og jenter på 7. trinn og dekker for HPV 16 og 18, som er de vanligste årsakene til utvikling av livmorhalskreft.
  • Grunnvaksinering > 15 år består av totalt 3 doser. Andre dose settes to måneder etter første dose. Tredje dose settes seks måneder etter første dose.

Hvor godt beskytter HPV- vaksinen?

En grunnvaksinering gir over 90% beskyttelse mot HPV 16 og 18 hos kvinner som ikke har en aktiv infeksjon med akkurat de HPV typene. Den kan også gi en delvis beskyttelse mot infeksjon med noen av de andre HPV-typene. I England har studier vist at forekomsten av livmorhalskreft har blitt redusert med 87% hos de som vaksinerte seg i tidlig alder.

Hvor lenge varer HPV-vaksinen?

Man regner med at effekten etter fullført tredoseregime er langvarig og sannsynligvis livslang. Varigheten er ikke helt kartlagt enda, men et pågående arbeid

Er det for sent for meg å ta HPV-vaksinen?

Vaksinen er anbefalt uansett om du har hatt én, ingen eller flere seksualpartnere. HPV-vaksine vil kunne beskytte mot en eventuell re-infeksjon av samme eller annen type HPV. Da vaksinen beskytter mot to eller flere typer HPV vil den også kunne beskytte deg mot en type du muligens ikke er smittet av allerede.


Er det farlig å ta vaksinen dersom jeg allerede har et HPV virus?

Det er ikke farlig å ta vaksinen selv om du muligens allerede har et HPV virus, men vaksinen vil ikke kunne behandle/kurere en allerede pågående infeksjon.


Er det noen som ikke kan ta HPV- vaksinen?

Du kan ikke ta vaksinen dersom du reagerer på noen av innholdsstoffene i vaksinen, dersom du tidligere har reagert på vaksine med TicoVac eller dersom du er akutt syk og har feber. Dersom du er syk vil vi anbefale at du utsetter vaksinasjonen.


Kan HPV-vaksinen settes samtidig som andre vaksiner?

Ja dette skal ikke være noe problem. Forhør deg med apoteket som skal sette vaksinene. Du kan for eksempel ta influensavaksinen i samme slengen!

Hvor kan jeg ta HPV-vaksinen?

Resepten er elektronisk og kan hentes ut på alle apotek. Er du usikker på om ditt lokale apotek kan sette vaksinen anbefaler vi at du ringer på forhånd.

Dropp innom eller bestill time hos apoteket på forhånd.


Hva koster HPV-vaksinen?

Hos oss får du resept, informasjon og doseringsplan. Vaksinen kan hentes ut på valgfritt apotek, og prisen på vaksinen ligger omtrent på 1600 kroner per dose (altså ikke inkludert i reseptpris).

I tillegg til dette tar vanligvis vaksinatøren (apoteket) et beløp på ca. 100-200 kroner for å sette vaksinen. Du kan enten droppe innom eller bestille time for setting av vaksine på forhånd. Sistnevnte er anbefalt da det er variert hvor god kapasitet de enkelte apotekene har for setting av vaksine.

Oppdatert 06.09.22 av sykepleier Mariann

Lyst til å lære mer?

Vaksine

Kort om influensa

Influensa er en virusinfeksjon i luftveiene som smitter via luft, dråpe og kontaktsmitte. I gjennomsnitt vil ca. 5-10 % bli rammet av influensa årlig. Det finnes nye vaksiner for viruset hvert år.

Les merLesetid: 1 minutter