Kjønnssykdommer

Økende antibiotikaresistens hos gonoré!

FHI varsler at det blir økende antibiotikaresistens blant bakterien som forårsaker gonoréinfeksjon. Vi har derfor også nylig endret våre retningslinjer for behandling.

Av Mariann HæstadSykepleier hos Maja

Hva er gonoré?

Gonore er en relativt sjelden kjønnssykdom som smitter under samleie og oralsex. Kjønnssykdommen opptrer hyppigst hos menn som har sex med menn, men også hos de heteroseksuelle.

Grunnen til at denne kjønnssykdommen har blitt mer synlig i Norge gjennom årene er fordi den er svært smittsom, fordi vi eksperimenterer mer, er dårlige på kondombruk og reiser mye.

Hos kvinner kan 50% være symptomfrie, mens menn oftest vil ha symptomer dersom de har blitt smittet med bakterien. Svie, kløe og gulgrønn utflod er ellers noen av de vanligste symptomene.

Hvorfor utvikler bakterier resistens?

Når en bakterie har utviklet resistens betyr det at den har endret seg slik at antibiotikumet som vanligvis tok knekken på den ikke lengre har den samme effekten til å hemme eller få bort bakterien. Uheldigvis for oss, så er gonokokkene noen smarte bakterier som tilpasser og endrer seg raskere enn vi skulle trodd. Dette kan skje på ulike måter:

  1. Bakterien ødelegger eller endrer dens egenskaper ved å produsere enzymer som bryter ned den spesifikke antibiotikaen.
  2. Bakterien lærer seg å kvitte seg med antibiotikaen fra bakteriecellen.
  3. Bakterien kan gjøre cellemembranen så sterk at antibiotikaen ikke klarer å trenge seg inn.
  4. Bakterien kan endre sine egenskaper slik at det spesifikke målet til antibiotikaen ikke lenger er så tydelig, og antibiotikaen derfor havner på taperlaget. Den utvikler dermed resistensgener og blir motstandsdyktig

Les mer om de litt sjeldnere kjønnssykdommene her.


Hva skjer hvis jeg får positivt gonorésvar?

Heldigvis vil alle klamydiatestene våre også automatisk screenes for gonoré. Dersom denne skulle være positiv, men ikke er rekvirert fra oss, vil du uansett få prøvesvar.

Ved positivt prøvesvar vil vi kontakte deg gjennom Helseboka med én gang.

Det som er nytt fra tidligere prosedyrer, er at du nå må ta en ny dyrkningsprøve hos fastlegen (men dit måtte man uansett for å få antibiotikabehandlingen). Årsaken til at dyrkningsprøve må tas er den økende problematikken med resistens mot bakterien Neiserria gonorrhoeae. Dermed må du kontakte fastlegen direkte etter prøvesvaret er mottatt slik at dere kan få tatt dyrkning og startet behandlingen.

I tillegg vil alle tilfeller av gonoré bli meldt inn til MSIS (meldingssystem for smittsomme sykdommer), dette gjør legene i Maja :)

Legetimen og medisinen er gratis (dekkes av HELFO), da gonoré regnes som en allmennfarlig smittsom sykdom.

Hvor mange har Gonoré i Norge i dag?

Fra januar frem til september 2022, hadde gonoré blitt påvist 1158 ganger i Norge, derfor har FHI meldt bekymring. I hele 2021 var 130 kvinner og 425 menn smittet. (FHI)

Vi må likevel huske at det var 1704 tilfeller i 2019, noe vi kanskje vil nærme oss igjen nå i 2022- men denne gang med en økende behandlingsresistens.


Kilder:
Forskning.no

https://www.aftenposten.no/norge/i/Xb6Emn/oekning-av-gonore-etter-at-skolene-aapnet-saerlig-blant-kvinnene

https://blogg.forskning.no/forskningssykehuset/gonor-sex-og-lure-bakterier/1097109

Lyst til å lære mer?