Underlivet

Utsett mensen med Primolut

Mensen kan tidvis ha skikkelig dårlig timing, spesielt om sommeren. Da er det deilig å vite at det faktisk finnes et preparat utviklet for de som trenger en liten “mensenpause”.

Av Mariann HæstadSykepleier hos Maja

Det som skjer før en menstruasjon er at slimhinnen i livmoren bygger seg opp for å ta imot et befruktet egg. Når egget ikke blir befruktet vil hormonnivået av progesteron og østrogen synke drastisk. Dette fører til at kroppen kvitter seg med både egget og den oppbygde slimhinnen, som kommer ut som en menstruasjonsblødning.

Primolut-N inneholder gestagenet Noretisteron som er et syntetisk produkt lik progesteron. Når hormonnivået holdes stabilt vil ikke livmorslimhinnen løsne og blødningen utsettes under perioden du tar tablettene.

Det er faktisk helt ufarlig å hoppe over eller å utsette menstruasjon.

Hvem kan bruke Primolut-N?

Du kan kun bruke preparatet dersom du ikke allerede bruker hormonell prevensjon. Husk at Primolut-N kun skal brukes for å utsette menstruasjon og ikke vil beskytte deg under samleie. Du må derfor bruke tilleggsprevensjon som kondom.

Hvis det er mulighet for at du kan være gravid er det viktig å ta graviditetstest for å utelukke dette.

Når kan jeg ta Primolut-N?

Medikamentet må tas 3 dager før forventet menstruasjon.

Du kan bruke pillene i maks 14 dager og kan ta dem frem til to dager før du ønsker å få tilbake menstruasjon. Når du tar siste pillen vil du som regel oppleve en blødning etter 2-3 dager. Neste menstruasjon vil komme ca en måned etter denne blødningen.

Kur: 1 tablett tas morgen, middag og kveld i maks 14 dager. Én pakke på 30 tabletter koster ca. 69kr.

Har du behov for å forskyve menstruasjonen flere ganger? Da kan det være et alternativ å starte på østrogenholdige p-piller som lar deg hoppe over mensen. Ta kontakt med lege hvis dette er aktuelt.

Er det noen risikoer med Primolut?

Dersom du har risikofaktorer for eller har hatt blodpropp skal du ikke bruke dette preparatet. Primolut-N omdannes delvis til østradiol (østrogen), som gir økt risiko for blodpropp.

Av 10 000 som bruker Primolut-N er risikoen for blodpropp 0,05-0,07%.

Dersom det er lenge siden du har målt blodtrykket ditt, kan det hende at du blir bedt om å registrere inn dette før du får resept. Måling er gratis når du bestiller gjennom oss (tas på våre samarbeidsapotek).

Du skal heller ikke ta preparatet hvis det er en mulighet for at du er gravid, om du ammer, har diabetes med komplikasjoner, har hatt migrene med aura, har eller har hatt en alvorlig leversykdom eller tumor.

Noen kan oppleve bivirkninger av å ta tabletten. De mest rapporterte bivirkningene er hodepine, kvalme, ødem, utslett og kløe. Ta kontakt med lege hvis du opplever ubehagelige bivirkninger.

Hvordan bestiller jeg Primolut-N?

For å få resept på Primolut-N må du først klikke deg inn her.

Du vil få ulike spørsmål slik at vi kan gjøre en individuell vurdering på om dette er riktig preparat for deg. Dersom du av ulike årsaker ikke burde ta Primolut-N vil vi gi deg tips eller guide deg videre til andre tjenester.


Kan jeg hoppe over mensen om jeg allerede går på prevensjon?

De ulike preparatene som kan gjøre at du kan hoppe over menstruasjon er p-piller av kombinasjonstypen, p-ring eller p-plaster. Det er ufarlig å utsette menstruasjon med prevensjonsmidler men det kan gi en økt risiko for mellomblødninger jo lengre den utsettes.

Les mer om prevensjon og utsetting av mensen ved å klikke på denne linken.


https://www.felleskatalogen.no/medisin/pasienter/pil-primolut-n-bayer-ab-562976

https://nhi.no/kroppen-var/kropp/forskyvning-av-menstruasjon/

https://relis.no/sporsmal_og_svar/3-13361?source=relisdb

https://forskning.no/hormoner-menneskekroppen/kan-du-unnga-plutselig-menstruasjon/1872099

Lyst til å lære mer?