Prevensjon

Kan jeg utsette, eller hoppe over mensen?

Mange har spurt oss om det er farlig å utsette eller hoppe over mensen. Les svaret i denne artikkelen, og finn ut hvordan du kan utsette besøket fra tante rød.

13. august 2021Skrevet av: Andrea Birketvedt

Det er ikke farlig å hoppe over mensen. Tradisjon og tro skal ha det til at det er unaturlig og farlig å ikke menstruere, men dette er regelrett feil.

Hvis du bruker p-piller av kombinasjonstypen, p-ring eller p-plaster, kan du bruke prevensjonen til å utsette eller hoppe over menstruasjonen. Dette er helt trygt å gjøre, og medfører ikke dårligere beskyttelse mot graviditet.


Kan jeg utsette mensen hvis jeg ikke bruker p-piller?

Ja. Hvis du ikke allerede bruker hormonell prevensjon, kan du ta en spesiell type hormonpiller, Primolut, i inntil 14 dager for å utsette menstruasjonen. Les mer om Primolut her.


Hvilke prevensjonsmidler gjør at jeg kan hoppe over mensen?

Kombinasjonspreparater (som p-piller, p-plaster, p-ring) lar deg kunne hoppe over mensen.


Hvordan hopper jeg over mensen?

P-piller med 28 piller per brett (Loette, Almina, Mirabella, Mercilon, Marvelon, Yasminelle, Yasmin): De siste 7 pillene er placebopiller uten hormoner. For å hoppe over mensen: Hopp over placebopillene (pille 22-28) på det nåværende brettet og start direkte på nytt brett.

P-piller med 21 piller per brett (Microgynon, Oralcon, Melleva, Yasmin, Yasminelle): Start direkte på

P-plaster: For å hoppe over mensen kan du droppe den plasterfrie uken.

P-ring: For å hoppe over mensen kan du droppe den ring-frie uken.


Hvilke prevensjonsmetoder lar meg ikke hoppe over mensen?

Gestagenpreparater som eksempelvis gestagenpiller/minipiller (Cerazette, Conludag, Desogestrel Orifarm, Vinelle), p-sprøyte eller p-stav lar deg ikke hoppe over mensen. P-pillene må tas kontinuerlig og uten opphold. Det er derimot en stor andel av de som bruker gestagenpreparater som vil oppleve bortfall av menstruasjon som en effekt. Dette er fordi gestagen påvirker livmorslimhinnen og gjør den tynnere, noe som også kan hindre at den bygger seg opp til menstruasjon.

Kan jeg hoppe over mensen hvis jeg har P-stav?

Ja, det er mulig. Man kan forsøke med Microgynon som en slags "kur" i 3 måneder. Rasjonalet bak en slik behandling er at endometrieslimhinnen vil bygges opp under påvirkning av østrogen. Du blir dermed blødningsfri mens du bruker Microgynon. Etter dette vil du forhåpentligvis ha mindre sjanse for mellomblødninger. P-pillene kan tas med pauser eller brukes kontinuerlig i 3 måneder, uten pauser mellom brettene.

Lyst til å lære mer?

Prevensjon

Prevensjon for kvinner over 35

Da prevensjon kommer med ulik virkning og varierte risikoer, er det visse retningslinjer man forholder seg til ved utskrivning av preparater. Hva anbefales for kvinner over 35?

Les merLesetid: 2 minutter
Prevensjon

Prevensjon uten hormoner

Det er ikke så rart å bli litt nervøs når du scroller gjennom maurtuen av bivirkninger som er ramset opp i vedlegget på diverse prevensjonsmidler. Heldigvis er det få som opplever de alvorlige bivirkningene. Men hva finnes av helt hormonfri prevensjon?

Les merLesetid: 2 minutter