Prevensjon

Kan jeg utsette, eller hoppe over mensen?

Mange har spurt oss om det er farlig å utsette eller hoppe over mensen. Les svaret i denne artikkelen, og finn ut hvordan du kan utsette besøket fra tante rød.

Av Andrea BirketvedtMedisinsk ansvarlig lege hos Maja

Det er ikke farlig å hoppe over mensen. Tradisjon og tro skal ha det til at det er unaturlig og farlig å ikke menstruere, men dette er regelrett feil.

Hvis du bruker p-piller av kombinasjonstypen, p-ring eller p-plaster, kan du bruke prevensjonen til å utsette eller hoppe over menstruasjonen. Dette er helt trygt å gjøre, og medfører ikke dårligere beskyttelse mot graviditet.


Kan jeg utsette mensen hvis jeg ikke bruker p-piller?

Ja. Hvis du ikke allerede bruker hormonell prevensjon, kan du ta en spesiell type hormonpiller, Primolut, i inntil 14 dager for å utsette menstruasjonen. Få mer informasjon om Primolut i denne artikkelen.


Hvilke prevensjonsmidler gjør at jeg kan hoppe over mensen?

Kombinasjonspreparater (som p-piller, p-plaster, p-ring) lar deg kunne hoppe over mensen ved å droppe pauseuken.


Hvordan hopper jeg over mensen?

P-piller med 28 piller per brett (Loette, Almina, Mirabella, Mercilon, Marvelon, Yasminelle, Yasmin): De siste 7 pillene er placebopiller uten hormoner. For å hoppe over mensen: Hopp over placebo/sukkerpillene (pille 22-28) på det nåværende brettet og start direkte på nytt brett.

P-piller med 21 piller per brett (Microgynon, Oralcon, Melleva, Yasmin, Yasminelle): Start direkte på

P-plaster: For å hoppe over mensen kan du droppe den plasterfrie uken.

P-ring: For å hoppe over mensen kan du droppe den ring-frie uken.


Hvilke prevensjonsmetoder lar meg ikke hoppe over mensen?

Gestagenpreparater som eksempelvis gestagenpiller/minipiller (Cerazette, Conludag, Desogestrel Orifarm, Vinelle), p-sprøyte eller p-stav lar deg ikke hoppe over mensen. P-pillene må tas kontinuerlig og uten opphold.

Det er derimot en stor andel av de som bruker gestagenpreparater som vil oppleve bortfall av menstruasjon som en effekt. Dette er fordi gestagen påvirker livmorslimhinnen og gjør den tynnere, noe som også kan hindre at den bygger seg opp til menstruasjon. Du kan altså miste mensen helt mens du går på gestagenpreparat, men den vil komme tilbake når du slutter på prevensjonen igjen.

Kan jeg hoppe over mensen hvis jeg har P-stav?

Ja, det er mulig. Man kan forsøke med Microgynon som en slags "kur" i 3 måneder. Rasjonalet bak en slik behandling er at endometrieslimhinnen vil bygges opp under påvirkning av østrogen. Du blir dermed blødningsfri mens du bruker Microgynon. Etter dette vil du forhåpentligvis ha mindre sjanse for mellomblødninger. P-pillene kan tas med pauser eller brukes kontinuerlig i 3 måneder, uten pauser mellom brettene. Få mer informasjon om blødninger på p-stav her.

Lyst til å lære mer?