Underlivet

Urinveisinfeksjon på ferie

Tipsene vil være like uansett om du skal på ferie på hytta, stå på ski i alpene eller ligge på stranda i Madeira. Vær føre-var når du drar på ferie og husk å pakke med deg det det mest nødvendige for å forebygge kjipe infeksjoner slik som urinveisinfeksjon (for mange er dette dessverre hyppig og gjentakende).

Av Mariann HæstadSykepleier hos Maja
Pexels: Andrea Piacquadio

Vi ønsker å fokusere på forebygging av urinveisinfeksjon når du skal ut på reise og vet at helsetjenester ikke er like tilgjengelige. Her kommer 8 tips til deg som snart skal på ferie på hytta, stå på ski i alpene eller ligge på stranda i Madeira.

 1. Ikke frys på rumpa. Husk å ikke sitte for lenge på kalde overflater, og bytt truse etter du har badet. Dersom du vil lære mer om hvordan kulde kan utløse UVI har vi skrevet en artikkel om det her: Urinveisinfeksjon og kulde.

 2. Husk godt med drikke. Ja, det er væske i alkohol, men det er ikke det kroppen trenger mest av i påska. Alkohol vil faktisk gjøre deg dehydrert da den hemmer hormonet som holder på væsken i kroppen. Dette er årsaken til at du løper frem og tilbake til toalettet når du er på fest. Husk å få i deg nok vann, spesielt hvis du kjenner infeksjonen blomstre opp. 

 3. Dårlig med innlagt eller rent vann? Ta med en pakke uparfymerte våtservietter som kan brukes til å vaske seg nedentil i nød. Husk å ikke vaske inn i selve skjeden, bakteriene her skal hjelpe til med å beskytte mot infeksjoner og skal ikke vaskes bort.

 4. Ta med rene truser, gjerne bomull eller ull, så tissen holder seg tørr, ren og varm. Det kan være greit å unngå for stramme og små g-strenger da dette ikke er favoritten til vulva. Lite blodsirkulasjon og et fuktig miljø gir grobunn for infeksjoner.

 5. Tiss etter sex! Selv om du ikke er keen på å ta på moonbootsa og vasse i snø midt på natten, eller kaste deg ut av en knirkende køyeseng på hostell, så er dette utrolig viktig for å forebygge urinveisinfeksjon. En liten skvett er nok, men dersom det blir unnlatt vil bakteriene krype lengre opp i urinrøret og blomstre til infeksjon. I tillegg: husk at du kan gå fra nummer 1 til nummer 2 under sex (vagina til anus) men ikke andre veien.

 6. Pakk med smertestillende. Uavhengig av hvilken infeksjon eller skade du skulle være uheldig og få på reise, er det greit med litt lindring i bakhånd. Paracet og ibux kan være lindrende for mange med urinveisinfeksjon, og hos noen kan smertelindring sammen med øvrige tiltak være nok.

 7. Mobil hadde du nok tatt med uansett. Men det er greit å vite at vi i Maja er tilgjengelige hver dag gjennom hele ferien, i tilfelle du kommer i en knipe. Du kan kontakte oss for rådgivning og eventuell behandling, uansett hvor du er.

  PS! Dersom du befinner deg i utlandet kan vi selvfølgelig gi råd og tips til hva vi ville anbefalt eller rekvirert i Norge. Vi kan dessverre ikke skrive resept, da det elektroniske reseptregisteret er ulikt fra land til land. Dermed er det ingen garanti for at du får ut preparatet på aktuelt apotek.

 8. Undersøk hvor ditt nærmeste apotek eller legevakt er. Faste medisiner burde du planlegge og få resept på i forkant, slik at du er sikker på at du har nok til turen din. De mer uforutsette hendelsene kan vi ikke planlegge, så da er det greit å vite at det finnes hjelp i nærheten.

  Vi håper dere slipper unna plager i ferien og har noen fortreffelige dager om det så er alene, med kjæreste, venner eller familie.

God ferie fra Maja.no!

Lyst til å lære mer?