Underlivet

Alt om livmorhalskreft og celleprøven

Budskapet er veldig enkelt: “ring fastlegen, ta livmorhalsprøve, unngå livmorhalskreft.” Les mer om #sjekkdeg- kampanjen, screening og forebygging av livmorhalskreft.

Av Andrea BirketvedtMedisinsk ansvarlig lege hos Maja
September er #sjekkdeg- måneden.

Denne kampanjen har florert i medier siden budskapet ble introdusert i 2015. Kort sagt går det ut på å sjekke seg med celleprøve når man får innkallelse. Budskapet er veldig enkelt: “ring fastlegen, ta livmorhalsprøve, unngå livmorhalskreft.”

Nye tall fra Kreftregisteret (hentet den 01.09.21) viser at 200 000 kvinner ikke har tatt livmorhalsprøve på 10 år (eller mer), og i året 2020 var det ca. 55000 færre enn ventet som tok prøven. #sjekkdeg-kampanjen er viktig nå.

Hva er livmorhalskreft?

Livmorhalskreft rammer ca 300 norske kvinner årlig. Tidlige stadier av denne krefttypen gir som regel ingen symptomer. Les mer om livmorhalskreft her.

Årsaken til livmorhalskreft er i over 99% av tilfellene en langvarig infeksjon med humant papillomavirus (HPV). Det finnes rundt 200 ulike HPV-typer, og type 16 og 18 er årsak til mer enn 70% av tilfellene.

PS: HPV-infeksjon kan også gi kreft i endetarm, ytre kjønnslepper og vagina, samt penis hos menn, og i munnhule og svelg.

Den vanligste måten å bli smittet med HPV på er ved samleie. Husk at kondomet ikke gir fullverdig beskyttelse da viruset smitter via hudkontakt. Infeksjon med HPV er veldig vanlig blant seksuelt aktive, og mer enn 70% av seksuelt aktive kvinner smittes i løpet av livet.

HPV-infeksjon gir lite symptomer, og vanligvis går denne infeksjonen over av seg selv i løpet av et par år, men langvarig infeksjon med HPV kan resultere i celleforandringer på livmorhalsen som kan utvikle seg til kreft. Dette skjer ved ca en av hundre tilfeller av HPV-infeksjon, og hos disse tar selve kreftutviklingen minst 10 år.

Hva kan du gjøre for å forebygge livmorhalskreft?

  • Forebygge HPV-infeksjon ved å ta HPV-vaksine.
  • Screene for livmorhalskreft ved å ta celleprøve jevnlig.
  • Spre det viktige budskapet.

Kort om celleprøve

Alle kvinner mellom 25-34 år får automatisk påminnelse hvert 3. år om å sjekke seg med celleprøve. Kvinner mellom 34-69 får påminnelse hvert 5. år.

Hvordan utføres celleprøve?

En livmorhalsprøve (celleprøve fra livmorhalsen) tas i forbindelse med en gynekologisk undersøkelse. Legen vil benytte seg av et spekel og forsøke å fremstille livmorhalsen. Deretter benyttes en børste som brukes for å børste av celler i overgangssonen som sendes inn til laboratoriet (børsten ser ut som en bitteliten tannbørste). Selve prosedyren skal ikke være smertefull.

Hva koster det å ta en celleprøve?

En celleprøve vil koste rundt 250kr i tillegg til prisen for legebesøket. Det er vanlig å betale rundt 350kr totalt, og det betyr at du betaler rundt 100kr i året for å sikre at du ikke utvikler celleforandringer og kreft <3

Hva skjer når jeg får prøvesvaret på celleprøven?

Dersom det skulle bli påvist en HPV infeksjon eller celleforandringer, vil man følges opp. De fleste celleforandringer går tilbake av seg selv og skal kun kontrolleres ved nye prøver etter noen måneder.

Alvorlige celleforandringer på livmorhalsen behandles med et kirurgisk inngrep hvor den ytterste delen av livmorhalsen fjernes, dette kalles konisering.

Du bør følge livmorhalsprogrammet selv om du er vaksinert, da vaksinen ikke beskytter mot alle typer av viruset, og du kan ha vært smittet før du ble vaksinert.

Kort om HPV- vaksine

En HPV vaksine beskytter mot infeksjon og reduserer risikoen for livmorhalskreft og andre krefttyper forårsaket av viruset. Det er verdt å merke seg at vaksinen ikke beskytter mot alle HPV-typene, og derfor bør man fortsatt følge livmorhalsprogrammet videre i livet etter vaksinasjon.

De to ulike HPV-vaksinene som ofte blir benyttet er Gardasil 9 og Cervarix. Begge vaksinene beskytter mot HPV 16 og 18, som er de to variantene som oftest kan føre til livmorhalskreft. Gardasil 9 beskytter i tillegg mot HPV 6 og 11, to HPV-typer som også forårsaker kjønnsvorter. Gardasil 9 inneholder i tillegg proteiner fra ytterligere fem høyrisiko HPV-typer (genotype 31, 33, 45, 52, 59). Én dose med Gardasil 9 koster 1400 kr, og vaksineringen vil ha en totalpris på cirka 4200 kr. Cervarix er noe rimeligere og koster 925 kr for en dose, med en totalpris på cirka 2775 kr.

Hvem bør ta HPV vaksinen?

Både jenter og gutter bør ta vaksinen. Den kan tas selv om man allerede er smittet med HPV, og det er ingen øvre aldersgrense for å ta den. Studier viser dokumentert effekt fram til man er 45 år. Vaksinen har best effekt før man utsettes for smitte, altså før seksuell debut.

Siden 2009 har vaksinen vært en del av barnevaksinasjonsprogrammet for jenter, og siden 2018 har også gutter fått tilbud om vaksinering..

Alle som vaksinerer seg er med på å redusere spredning og smitte av viruset, som igjen fører til færre tilfeller av HPV-relatert kreft.

Hvordan kan jeg få vaksinen?

Hvis du ikke er født før 1991 må du selv betale for vaksine. Vi tilbyr resept på HPV-vaksine på Maja.no, og vaksinen kan settes på apoteket der du henter resepten.


Kilder:
https://www.fhi.no/nettpub/smittevernveilederen/sykdommer-a-a/humant-papillomavirus-hpv-genitale-/
https://tidsskriftet.no/2017/05/kommentar-og-debatt/darligere-vaksine-mot-humant-papillomvirus
https://www.kreftregisteret.no/screening/livmorhalsprogrammet/Helsepersonell/screeningstrategi-og-nasjonale-retningslinjer/cytologi-i-primarscreening/
https://legehandboka.no/handboken/kliniske-kapitler/gynekologi/pasientinformasjon/infeksjoner/hpv-vaksine
https://legehandboka.no/handboken/kliniske-kapitler/gynekologi/tilstander-og-sykdommer/svulster-og-dysplasi/livmorhalskreft
https://kreftforeningen.no/sjekkdeg/slik-startet-sjekk-deg/

Lyst til å lære mer?

Underlivet

Hvordan forebygge urinveisinfeksjon?

Vi kvinner har et urinrør som er 3-5 cm langt, mens menn har hele 20-25 cm langt urinrør. Bakterier har derfor mye kortere vei til urinblæren og gjør oss mer utsatt for urinveisinfeksjon enn menn. Her har vi samlet noen enkle forebyggende tips.

Les merLesetid: 2 minutter