Underlivet

Urinveisinfeksjon: Slik behandler vi det

Føles det ut som du tisser piggtråd? Da kan det være blærekatarr, også kjent som urinveisinfeksjon. Denne typen infeksjon oppstår hyppigst hos kvinner, og kan ofte gå over av seg selv.

Av Harald DoblougLege og gründer hos Maja

Hva er årsaken til urinveisinfeksjon?

Urinveisinfeksjon er noe mange kvinner opplever fra tid til annen. Som navnet tilsier er det en infeksjon som oppstår av at bakterier vandrer fra urinrøret og opp til urinblæren.

Svært mange får det etter samleie, da er årsaken at bakteriene har blitt "gnukket" opp urinrøret og får blomstre om du ikke tisser de ut innen kort tid.

Symptomer på urinveisinfeksjon

Blærekatarr og urinveisinfeksjon gir plagsomme symptomer slik som:

  • Svie når du tisser
  • At du må tisse oftere
  • Vondt nederst i magen
  • Sterkere lukt eller mer grumsete urin
  • Noen kan også få litt blod i urinen

Hva er forskjellen på en ukomplisert og komplisert urinveisinfeksjon?

En ukomplisert urinveisinfeksjon er når en frisk kvinne har et "typisk" symptomforløp uten risikofaktorer og gjentakende infeksjonsplager.

En komplisert urinveisinfeksjon er når anatomiske eller andre forhold hos pasienten kan påvirke sykdomsforløpet.

Pasienter med gjentakende infeksjonsplager bør undersøkes fysisk for videre behandlingsplan, gjerne i samråd med fast behandler.

I tillegg regnes det som en komplisert urinveisinfeksjon når det oppstår hos gravide, barn, menn og eldre.

Les om de ulike stadiene av urinveisinfeksjon her.

Hvordan diagnostiseres urinveisinfeksjon?

Diagnosen stilles først og fremst ut fra dine symptomer, da ukomplisert urinveisinfeksjon har de klassiske symptomene med svie og hyppig vannlating hos unge kvinner.

En urinprøve vil også kunne bekrefte diagnosen, men er ikke alltid nødvendig med mindre du har gjentatte infeksjoner eller andre risikofaktorer som ved kompliserte urinveisinfeksjoner.

Må man behandle urinveisinfeksjon?

Som regel er UVI en ukomplisert infeksjon som kan gå over uten behandling, hos de aller fleste kvinner.

Det kan hjelpe å drikke rikelig med vann, unngå å fryse, og være flink til å gå mye på toalettet. Vi anbefaler at du forsøker å la kroppen helbrede seg selv i noen dager dersom plagene ikke er for sterke.

Dette gjelder imidlertid ikke hvis man er mann, gravid, har underliggende sykdom som gir risiko for alvorlig urinveisinfeksjon eller er usikker på diagnosen. Da bør lege kontaktes raskt for behandling. Urinveisinfeksjon kan også bli til nyrebekkenbetennelse om du går lenge ubehandlet.

Når bør man bruke antibiotikakur mot urinveisinfeksjon?

I noen tilfeller vil ikke rådene over hjelpe eller man har så sterke plager at de ikke fører frem, og da kan en antibiotikakur forkorte sykdomsperioden og gi raskere lindring av symptomene.

Oppdatert 23.03.23 av sykepleier Mariann:

- Forskjellen på ukomplisert og komplisert urinveisinfeksjon.

-Link til annen relevant artikkel

Lyst til å lære mer?

Underlivet

Hvordan forebygge urinveisinfeksjon?

Vi kvinner har et urinrør som er 3-5 cm langt, mens menn har hele 20-25 cm langt urinrør. Bakterier har derfor mye kortere vei til urinblæren og gjør oss mer utsatt for urinveisinfeksjon enn menn. Her har vi samlet noen enkle forebyggende tips.

Les merLesetid: 2 minutter