Underlivet

Urinveisinfeksjon: Slik behandler vi det

Føles det ut som du tisser piggtråd? Da kan det være blærekatarr, også kjent som urinveisinfeksjon. Det er en vanlig infeksjon mange kvinner får. Her kan du lære litt mer om

21. september 2020Skrevet av: Harald Dobloug

Hvordan får man urinveisinfeksjon?

Urinveisinfeksjon er noe mange kvinner opplever fra tid til annen. Som navnet tilsier er det en infeksjon som skyldes regel bakterier som spres fra urinrøret opp til urinblæren.

Symptomer på urinveisinfeksjon

Blærekatarr og urinveisinfeksjon gir plagsomme symptomer som svie når du tisser, og at du må tisse oftere. Noen får også vondt nederst i magen når de har urinveisinfeksjon.

Må man behandle seg?

Som regel er dette en ukomplisert infeksjon som kan gå over uten behandling, hos de fleste kvinner.

Det kan hjelpe å drikke rikelig med vann, unngå å fryse, og være flink til å gå mye på toalettet. Vi anbefaler at du forsøker å la kroppen helbrede seg selv i noen dager dersom plagene ikke er for sterke.

Dette gjelder imidlertid ikke hvis man er gravid, har underliggende sykdom som gir risiko for alvorlig urinveisinfeksjon eller er usikker på diagnosen. Da bør lege kontaktes raskt for behandling.

Når bør man bruke antibiotikakur?

I noen tilfeller vil ikke rådene over hjelpe eller man har så sterke plager at de ikke fører frem, og da kan en antibiotikakur forkorte sykdomsperioden og gi raskere lindring av symptomer.

Lyst til å lære mer?