Underlivet

Hvorfor lager utfloden merker i trusa?

Blekede flekker i trusene får mange jenter til å tenke at det må være noe galt med utfloden, eller i verste fall underlivet. Hvorfor snakker vi ikke mer åpent om utflod når det er så normalt?

Av Andrea BirketvedtMedisinsk ansvarlig lege hos Maja
Bilde: Maja.no

Hva er utflod?

Utflod er rett og slett en utskillelse av en væske fra vagina (med massevis av gode bakterier, som f.eks laktobasiller) som er med på å regulere floraen/balansen i skjeden. Den hjelper til med å holde infeksjoner borte ved å opprettholde en lav pH (lage surt miljø) i skjeden, så bakterier ikke får festet seg eller vokst frem.

Hvordan skal utfloden se ut?

Normalt sett skal utfloden være slimete, melkehvit eller helt klar. Hvis man ser at den har blitt gul i trusa er dette også helt normalt, det skjer etter kontakt med luft (oksidering). Utflod kan ha en litt sur lukt, men det skal ikke lukte ubehagelig eller vondt.

Kvinner opplever ulik grad av utflod, som også kan endre seg gjennom menstruasjonssyklus. Utflod er et tegn på god helse, selv om noen former kan være relatert til en infeksjon.

Utflod er faktisk en av de vanligste årsakene til at kvinner oppsøker lege!

Om lukt, farge og konsistens endrer seg kan dette være indikator på at skjeden er i en midlertidig ubalanse. Ofte så rydder kroppen opp i slikt selv, og andre ganger kan det være lurt å oppsøke legehjelp.

Her kan du lese om ulike grunner til endret utflod.


Hvorfor blir undertøyet bleket av utflod?

Skjeden er selvrensende, og har en lav pH-verdi. pH verdien i en sunn og frisk skjede ligger mellom 3,8-4,5. Miljøet i skjeden er derfor surt. Et surt miljø bidrar til å holde infeksjoner borte. Mange opplever at deres mørke undertøy da kan få en lys flekk i skrittet. Det som skjer er at utfloden bleker vekk den mørke fargen, og dette er helt normalt.

Når utflod er så normalt - hvorfor er det da så tabu å snakke om?

Mange kvinner skammer seg nok over utflod fordi mye markedsføring leder oss til å tro at det eneste som skal komme naturlig ut fra skjeden er menstruasjonsblod og barn. Mange har en forestilling om at underlivet skal være tørt og rent, dette er helt feil. Utflod er et tegn på god helse, selv om noen former kan være relatert til en infeksjon. Det finnes lite allmenn informasjon om dette, så det er viktig å belyse at utflod er helt normalt og at alle med skjede vil ha det i varierende mengde!

Et godt tips for et sunt og friskt underliv er å bruke bomullstruser, begrense intimbarbering og ikke overdrive vask nedentil da skjeden tar seg av dette helt på egen hånd! Få flere tips her.

Når skal du oppsøke lege ved endret utflod?

Hvis du merker at utfloden har endret seg utover det som er vanlig for deg, eller har tilleggssymptomer som f.eks kløe, svie, uregelmessige blødninger eller blødninger etter sex, kan det være lurt å oppsøke lege for å utelukke årsaker slik som BV, soppinfeksjon og forandringer i cellene.


Lyst til å lære mer?

Underlivet

Hvordan forebygge urinveisinfeksjon?

Vi kvinner har et urinrør som er 3-5 cm langt, mens menn har hele 20-25 cm langt urinrør. Bakterier har derfor mye kortere vei til urinblæren og gjør oss mer utsatt for urinveisinfeksjon enn menn. Her har vi samlet noen enkle forebyggende tips.

Les merLesetid: 2 minutter
Underlivet

Hva er Lichen sclerosus?

Lichen sclerosus er navnet på en betennelse i huden som oftest rammer kjønnsorganene og huden rundt disse, men som også kan ramme andre deler av kroppen.

Les merLesetid: 2 minutter