Underlivet

Lær om mensen

Mensen er en del av kvinnens forplantningsprosess. For mange kan mensen være utfordrende i hverdagen og det kan ta tid å venne seg til. Men mensen er også et positivt tegn på fruktbarhet og at kroppen funker som den skal. Faktisk noe å være stolt av.

Av Andrea BirketvedtMedisinsk ansvarlig lege hos Maja

Når får jenter mensen?

Mensen er en vanlig del av livet for de aller fleste kvinner. Den første blødningen hos jenter starter i gjennomsnitt rundt 13 års-alderen og kalles menarke. Det kan ta noen år før denne blødningen stabiliseres og blir regelmessig.

Kvinner har som regel menstruasjon helt til menopausen (overgangsalderen) i 50-årene.

Hva skjer i kroppen ved mensen?


Selve menstruasjonen er en del av en hormonsyklus i kroppen som gjentar seg med ca. en måneds mellomrom. Under denne syklusen bygger slimhinnen i livmoren seg opp for å være klar til å ta imot et befruktet egg. Jenter er født med egg i eggstokkene sine og produserer ikke flere enn det som er. Under menstruasjon vil 1-2 av disse eggene frigjøres. Dersom livmoren etter en tid ikke har mottatt et befruktet egg vil nivået av progesteron og østrogen synke raskt og den oppbygde slimhinnen som er full av blodårer vil  løsne fra livmoren og “falle ut”. Dette arter seg som menstruasjon, en blødning fra skjeden som normalt varer i 3-7 dager.

Hvor mye blør man under mensen?

Mengden av blod varierer fra kvinne til kvinne, men visste du at en gjennomsnittlig uke med menstruasjon resulterer i 2- 3 spiseskjeer med blod? Det ser ofte mer ut enn det er. 

Menstruasjonen styres bl.a. av kjønnshormonene østrogen og progesteron. Konsentrasjonen av disse varierer fra individ til individ, derfor kan også menstruasjonen variere hos kvinner. De fleste har en nokså regelmessig menstruasjon, men enkelte opplever å ha menstruasjon svært sjelden eller uregelmessig. Det er veldig vanlig å ha uregelmessig menstruasjon de første årene, og mange får ikke regelmessig menstruasjon før i 20-årene. Ved å markere mensen i en kalender, kan du enkelt holde øye med ditt mønster, og på den måten lettere finne ut om mensen er forsinket eller ikke - et godt råd hvis du for eksempel er bekymret for graviditet.

Kjønnshormonene i kroppen kan lett påvirkes av mange ting, for eksempel stress, trening, kosthold - og graviditet. Dersom mensen plutselig blir borte, kan det derfor være lurt å ta en graviditetstest, men årsaken kan også ligge i livsstilen.  

Gjør mensen vondt?

Enkelte opplever kraftige blødninger eller mye smerter ved mensen, andre har lite plager. Smerter ved menstruasjon kommer av at livmoren trekker seg sammen og pleier å bedre seg noe etter hvert som man blir eldre. Svært plagsomme menssmerter kan behandles med smertestillende, eller man kan bruke prevensjonspiller for å redusere plagene.

Hele 6-10% av den kvinnelige befolkningen har endometriose, en tilstand hvor livmorslimhinnen vokser rundt eller utenfor selve livmoren. Denne tilstanden fører til sterke blødninger og mensensmerter. Dersom du kjenner deg igjen i dette og er veldig plaget burde du oppsøke legen din for å undersøkes for endometriose.



Hvordan skal mensen se ut?

Blødningen er ofte friskere rødfarget de første dagene av menstruasjonen, men går over til å bli mer brunlig etter noen dager. Dette skyldes at det gjenværende blodet i livmoren brytes ned. Ofte kan blodet klumpe seg litt og virke noe slimete - dette er ikke farlig, men en naturlig del av menstruasjonen.

Noen ganger kan man oppleve å få litt menstruasjon eller brunaktig utflod utenfor menstruasjonsperioden. Dette kalles en mellomblødning og kan skyldes en endring i hormonene. Det er normalt å oppleve litt mellomblødninger dersom en går på prevensjonsmidler. Noen seksuelt overførbare infeksjoner kan også gi mellomblødning, derfor burde du ta en test for kjønnssykdommer dersom du har hatt ubeskyttet samleie. Se oversikt over fargene på menstruasjon under.

  • Sort eller brunt blod: Fremstår blødningen litt mørk brun eller sort er dette blod som har brukt lengre tid på å komme ut og blitt “gammelt” i fargen fra oksidering.
  • Mørkerødt blod: Dersom blodet har vært i livmoren en stund uten å oksidere kan det fremstå mørkerødt, du ser det ofte på morgenen eller i slutten av menstruasjonen.
  • Friskt rødt blod: I starten av menstruasjonen eller dersom du blør raskt vil blodet være friskt i fargen.
  • Rosa blod: Kan komme i starten eller slutten av menstruasjon da blodet blandet seg med vaginalsekret. Noen kan også oppleve litt rosafarge under menstruasjonen ved lavt østrogennivå.

Er det greit å hoppe over mensen?

Når du tar prevensjon og mister menstruasjon er det fordi hormonene hindrer eggløsningen. Tar du prevensjon som forhindrer menstruasjon eller p-pillene uten pause vil ikke blodet hope seg opp i kroppen. Livmorslimhinnen vil tvert imot bare ikke bygge seg opp på samme måte og hormonene vil holde seg stabile slik at menstruasjonen ikke starter.

For noen kan kontinuerlig bruk av p-pillene sikre at de tas til samme tid hver dag og øke sikkerheten mot graviditet. For andre er det trygt å ha en månedlig blødning hvor de føler seg mer sikre på at det ikke har forekommet en graviditet. Du må kjenne etter hva som passer din kropp.




Skrevet av Lege Andrea Birketvedt og oppdatert av sykepleier Mariann Hæstad 27.12.22

Kilder:
https://nhi.no/kroppen-var/funksjoner/menstruasjonssyklus/

https://forskning.no/medisin-om-forskning-sex/det-er-tryggest-a-droppe-mensen-nar-du-gar-pa-p-piller/1314686

https://www.sexogsamfunn.no/kropp/mensen/

Lyst til å lære mer?

Underlivet

Hvordan forebygge urinveisinfeksjon?

Vi kvinner har et urinrør som er 3-5 cm langt, mens menn har hele 20-25 cm langt urinrør. Bakterier har derfor mye kortere vei til urinblæren og gjør oss mer utsatt for urinveisinfeksjon enn menn. Her har vi samlet noen enkle forebyggende tips.

Les merLesetid: 2 minutter