Seksualhelse

Kort forklart: endometriose

La oss gjøre det lettere å bli hørt og forstått, eller lettere å forstå seg på hun venninnen som hver måned låser seg inne med “mensensmerter”. Hva er endometriose og hvilken behandling finnes?


Av Andrea BirketvedtMedisinsk ansvarlig lege hos Maja

Se for deg et klasserom hvor 10 av elevene er jenter. Statistisk sett vil omtrent 1 av disse jentene ha endometriose. Når det er sagt kan vi ha flere “mørketall” på dette, hvor mange jenter ikke vet at de har diagnosen. Det er heller ikke alle disse som opplever plager og symptomer.

Endometriose kjennetegnes av uregelmessige menstruasjonssykluser og mange opplever kraftige og smertefulle blødninger. Smerter under eggløsning og ved seksuelt samleie er heller ikke uvanlig. Noen opplever også at det kan være vanskelig å bli gravid.

“Når du må ligge mer med varmeflaska enn med kjæresten”

Hva er endometriose?

Slimhinnen som finnes i livmorhulen kalles endometrium. Under menstruasjonssyklusen fører østrogen til at denne slimhinnen vokser. Når man har eggløsning slippes progesteron (et annet hormon) ut av eggstokkene, og dette fører til at slimhinnen (endometriet) endrer seg - enten for å forberede seg på å ta imot et befruktet egg eller støte ut livmorslimhinnen hvis egget ikke blir befruktet. Og det er dette som er starten på menstruasjonen. Blodet som kommer ut er altså restene av en slimhinne som har blitt støtet ut.

Endometriose er en tilstand der endometrielignende vev vokser utenfor livmoren. Dette kan man finne for eksempel i bukhulen, på eggstokkene, eggledere og rundt tarmene. Hos mange kvinner kan dette oppstå til en viss grad, men uten at det gir symptomer. Ofte klarer kroppen selv å ta seg av dette på egenhånd, og man opplever ikke store plager.

Hos andre, derimot, vil denne slimhinnen feste seg mer (implantere seg) og reagere på hormonforandringene i den naturlige menstruasjonssyklusen. Det betyr at slimhinnene vokser i menstruasjonssyklusen, og blør når vi får mensen. Dette blodet kan gi en betennelsesreaksjon, og dette kan gi sterke menstruasjonssmerter. Man kan egentlig se for seg at man har “menstruasjon flere steder i kroppen samtidig”.

Hvorfor noen får endometriose er fortsatt uvisst, men det finnes flere teorier. Sykdommen sees oftest hos kvinner i mellom 20-40 år.

Symptomer på endometriose

Symptomer på endometriose varierer fra person til person og avhenger av hvor i kroppen vevet befinner seg.

De aller vanligste symptomene er syklus relaterte smerter (smerter ved eggløsning og menstruasjon), kraftige menstruasjonsblødninger og uregelmessig blødninger. Noen opplever kroniske bekkensmerter eller smerter ved samleie. Hvis vevet sitter rundt urinblæren eller tarmene kan det også være smertefullt å gå på toalettet.

Noen kvinner er helt uten symptomer. I disse tilfellene oppdages ofte tilstanden tilfeldig under en operasjon eller hvis kvinnen har problemer med å bli gravid. Endometriose kan nemlig føre til at det er vanskelig å bli gravid og hos noen kan det føre til infertilitet.


Har jeg endometriose?

Endometriose er dessverre en vanskelig diagnose å stille, da det er helt normalt å oppleve noe blødninger under menstruasjon. Så hvor går grensen? Hvis man opplever så store smerter at daglige gjøremål er vanskelig å utføre bør man oppsøke lege for å få en vurdering.

Det er ingen blodprøve eller ultralyd som kan bekrefte tilstanden, men basert på klassiske symptomer kan en lege sette diagnosen. For å være helt sikker på at du har endometriose er legen nødt til å utføre en kikkhullsoperasjon der vev blir hentet ut og sett på i mikroskop.

Plages du av sterke smerter relatert til din menstruasjonssyklus er det lurt å snakke med en lege. Ingen fortjener å måtte leve med store smerter og bli fortalt at “dette er helt normalt”.

Behandling av endometriose

Endometriose er en kronisk tilstand som ikke kan helbredes. I første omgang prøver man å behandle endometriose med hormonpreparater som p-piller, eller i kombinasjon med smertestillende medisiner.

💊Smertestillende mot endometriose

Reseptfrie legemidler som paracetamol har god effekt mot menstruasjonssmerter, og kan tas enten alene eller i kombinasjon med betennelsesdempende medisiner (Ibuprofen, NSAIDs).

♀︎Hormonell behandling mot endometriose

Er ofte første trinn i behandling (og utredning). Inkluderer p-piller eller hormonspiral.

Gir ofte god blødningskontroll, mindre menstruasjonssmerter og mindre blødninger. Målet med hormonbehandling er å ha så få blødninger som mulig, stoppe eggløsningen og redusere mengden østrogen i kroppen. For å få til dette bør man bruke prevensjon kontinuerlig (altså hoppe over mensen ved å unngå sukkerpiller eller blødningsuken).

Jeg mener det er viktig med god oppfølging når man starter på hormonell prevensjon. Noen opplever god effekt på plagene, og det er alfa-omega. Da kan man fortsette på dette.

Hvis man ikke opplever god effekt etter 6 måneders behandling, eventuelt forverring av plagene, bør man vurdere andre alternativer sammen med legen. Hos noen kan det hjelpe å bytte til en annen type hormonell prevensjon.

Hormonell prevensjon er som regel en effektiv behandling for endometriose. Ulempen som kan oppstå er hvis man ønsker å bli gravid. Da må man slutte på prevensjon, og plagene kan inntre igjen.

I slike tilfeller hvor man ikke har noe effekt av hormonell prevensjon, eller hvis man prøver å bli gravid og ikke kan bruke hormonell prevensjon kan operasjon vurderes.


🏨Operasjon av endometriose

Krever en henvisning til en spesialist. Spesialisten vil da vurdere om det er behov for andre medisiner eller en operasjon.


Et lite tips til de med endometriose

Siden 1997 har Endometrioseforeningen jobbet med å forbedre og endre behandlingstilbudet for endometriose og adenomyose. De setter kvinnehelse på agendaen, og støtter viktig forskning som bidrar til dette. På siden deres kan du lese mer om tilstanden og andre former for endometriose.

Dersom du har fått diagnosen gjennomfører Oslo Universitetssykehus nå en klinisk studie med et nytt medikament mot endometriosesmerter. Dersom du tror dette kan være noe for deg så kan du lese mer her: https://endometriose.no/har-du-moderate-til-sterke-endometriosesmerter-og-er-interessert-i-a-delta-i-en-klinisk-studie/

Oppdatert 28.des. 2022 av sykepleier Mariann

Kilder:
NEL
https://endometriose.no/

https://sexogsamfunn.no
nurx.com


Lyst til å lære mer?

Seksualhelse

Er det vanlig å blø etter samleie?

Det er ikke uvanlig at noen kan oppleve en viss grad av vaginalblødning etter samleie/sex. I de aller fleste tilfeller er dette helt ufarlig og skyldes små rifter og sår i skjeden, men det er likevel noen ting man skal være klar over.

Les merLesetid: 2 minutter