Seksualhelse

PMS og humørsvingninger

Av og til kan det føles ekstra vanskelig å holde sinnet i sjakk eller tårene inne. Følelsene bare bobler over som en overfylt vannkoker. Hvorfor reagerer kroppen slik? Er du deg selv når du er premenstruell eller kan du skylde på hormonene?

Av Mariann HæstadSykepleier hos Maja

Plutselig kjenner du at det bygger seg opp i bryst og i magen, sinnet kan ikke holdes inne. “HOLD KJEFT” roper du til samboeren som smatter litt for høyt. Heldigvis er ikke alle like preget av hormonforandringer, men for mange kvinner kommer PMS snikende 1-2 uker før menstruasjonen.

Forskere tror at PMS (premenstruelt syndrom) oppstår fordi østrogen og progesteron faller dramatisk i dagene etter eggløsning hvis du ikke er blitt gravid. Disse hormonene demper også produksjonen av serotonin. Dette signalstoffet er viktig for blant annet stemningsleie. Faktisk finnes det 150 forferdelige symptomer som kan oppstå under PMS, tenk deg å være rammet av alle sammen? Som om aggresjon, søtsug og oppblåsthet ikke er nok.

En kvinne har angivelig PMS for å skremme bort sin infertile mann

En evolusjonsteori er at premenstruelt syndrom oppstår for at kvinnen kan skremme bort mannen sin dersom han ikke hadde god nok sædkvalitet til å befrukte henne under eggløsning. Kvinnen likte ikke “tomskudd”, av evolusjonsmessige årsaker, og ble derfor blant annet irritabel, oppblåst og gråtlabil.

Det sies også at det å få barn tidlig vil gjøre PMS mildere i fremtiden. Altså vil symptomene minske hvis kvinnen allerede har hatt en vellykket befruktning og svangerskap. Teorien går også andre veien ved at kvinner som har vært i lengre forhold uten å få barn, vil kunne oppleve forsterkede PMS symptomer.

Er du deg selv når du har PMS?

Du er fortsatt den samme personen, bare muligens sterkere preget av følelser. De valgene du tar når du har PMS kan derfor bestemmes i stor grad av hvilket humør du er i, men personligheten din er fortsatt din egen. Så ja- du kan stole på deg selv når du har PMS (men ikke ta drastiske valg når du er i dårlig humør).


Her kan du lese mer om PMS og PMDD dersom du vil lese litt ordentlig fakta, og ikke bare gøye teorier.

https://www.womenshealth.gov/menstrual-cycle/premenstrual-syndrome

Lyst til å lære mer?

Seksualhelse

Er det vanlig å blø etter samleie?

Det er ikke uvanlig at noen kan oppleve en viss grad av vaginalblødning etter samleie/sex. I de aller fleste tilfeller er dette helt ufarlig og skyldes små rifter og sår i skjeden, men det er likevel noen ting man skal være klar over.

Les merLesetid: 2 minutter