Seksualhelse

Intimordbok: hva er hymen, perineum og PCOS?

Det er ikke alltid så lett å huske hva som er hva når man snakker om kroppen. Vi har derfor laget en liten intimordbok for å forklare noen av ordene du kan komme over når vi skriver om kvinnekroppen.

Av Andrea BirketvedtMedisinsk ansvarlig lege hos Maja
Foto: Maja.no/Mariann


Vulva:


En samlebetegnelse for den synlige delen av kvinners kjønnsorgan. Dette inkluderer kjønnsleppene, klitoris, urinrør og skjedeåpningen.


Klitoris:


Den delen av kvinnens kjønnsorgan som består av samme vev som svamplegemet i mannens penis. Kun en liten del av klitoris er synlig hos kvinner. Den stikker ut akkurat i det punktet hvor de ytre kjønnsleppene møtes ovenfor urinrørsåpningen. Når kvinner blir opphisset fylles klitoris med blod slik at denne vokser og blir stiv.


Ytre kjønnslepper:


De ytre kjønnsleppene består av vanlig hud med kjønnshår, og ligger like på hver sin side av skjeden og urinrørsåpningen og omslutter disse. Ved opphisselse blir kjønnsleppene større og mørkere fordi blodtilstrømningen øker.

Indre kjønnslepper:


Tynne, fuktige slimhinner på innsiden av de ytre kjønnsleppene. Utseende på de indre kjønnsleppene varierer fra kvinne til kvinne. Noen har godt synlige indre kjønnslepper, mens hos andre er de mer skjult. Den ene kan være litt lenger enn den andre, og de kan være både tykke og tynne, flagrete og stramme.

Skjeden:


Selve kanalen (ca. 10 cm lang) som forbinder vulva (ytre del av kjønnsorganet) med livmorhalsen (også kalt portio). Et annet ord for skjede er vagina. Skjeden er en kanal både for samleie, menstruasjon, beskyttelse og fødsel.


Hymen:


En liten “krans” av slimhinne like på innsiden av skjedeinngangen. Denne kanten markerer overgangen mellom vulva (ytre del av kjønnsorganet) til skjeden. Hymen er også kjent som “jomfruhinnen”, men dette uttrykket kan gi et misvisende bilde. Utseende, størrelse og struktur på hymen varierer fra person til person uten at dette er å anse som unormalt, og uavhengig av om man har debutert seksuelt eller ikke.


Livmorhalsen (portio):


Overgangen mellom skjeden og livmoren, ser ut som en liten “tapp” innerst i skjeden. På midten av denne tappen sitter en liten åpning som via en trang liten gang leder inn til livmoren. Utseende på portio varierer noe fra person til person.


Transformasjonssonen:

Transformasjonssonen er et punkt på livmorhalsen hvor slimhinnen endrer seg. Slimhinnen i skjeden og inne i livmoren er derfor forskjellig. Det er i denne transformasjonssonen man utfører celleprøver.


Ektopi:


Når transformasjonssonen sitter utenpå portio i stedet for inne i livmorhalsen. Dette er ikke unormalt, men personer som har ektopi kan ofte oppleve blødninger etter samleie fordi slimhinnen i livmoren er noe mer lettblødende enn slimhinnen i skjeden.


Perineum:


Hudpartiet mellom vulva og analåpningen. Dette ordet brukes både om menn og kvinner.

Menopause:


Betyr overgangsalder og er tiden da kvinnen får sin siste menstruasjon. Gjennomsnittsalder for menopause er 53 år.

Menark:


En menark er navnet på den første menstruasjonen.

Vaginisme:


En tilstand med stram muskulatur i bekkenet som gir smerter og ufrivillige muskelsammentrekninger, spesielt når man fører noe inn i skjeden. Det kan være tampong, penetrasjon ved samleie eller ved underlivsundersøkelse. Årsaken til dette varierer fra kvinne til kvinne, og det er viktig å finne årsaken til disse smertene sammen med lege. Behandling rettes da mot årsaken.

Vulvodyni:


Samlebetegnelsen for smerter i vulva. Kan være der hele tiden eller komme i forbindelse med samleie.

Vaginose:


En ubalanse i floraen som følge av økt eller nedsatt mengde melkesyrebakterier. Ofte sterk lukt.

Vaginitt:


Et ord for "skjedebetennelse". Irritasjon i skjeden kan føre til en betennelsesreaksjon. Det finnes flere årsaker til dette, f.eks soppen Candida Albicans eller Trichomonas. Vaginose er en type vaginitt, typisk forårsaket av ubalanse av "gode" og "dårlige" bakterier i normalfloraen.


Lichen Sclerosus:


En betennelsestilstand i huden i underlivet som ofte gir kløe og sår hud.


Endometriose:


Tilstanden kommer av at kvinnen har endometrieliknende vev utenfor livmoren. Hver måned vil vevet bli tykkere som et resultat av østrogenpåvirkning og kan gi sterke smerter. Kvinner kan også oppleve sterk menstruasjonsblødning.


Adenomyose:


En tilstand hvor livmorslimhinnen vokser inn i livmorens muskellag (myometrium). Kan gi sterke menstruasjonsblødninger og smerter.


PCOS:


Betegnelsen står for Polycystisk ovariesyndrom og kommer av ubalanse i hormonene. Eggene i eggstokkene kan modne dårlig og det kan komme væskefylte hulrom (cyster) slik at eggløsning uteblir. Mange med diagnosen kan ha utfordringer med å bli gravid, men de fleste får en vellykket graviditet til slutt.

Redigert og oppdatert av sykepleier Mariann Hæstad, 9-12-22

-https://vulva.no

- https://www.helsenorge.no/sykdom/hormoner/polycystisk-ovariesyndrom

- https://sml.snl.no/kj%C3%B8nnsorganene

- https://legehandboka.no/handboken/kliniske-kapitler/gynekologi/tilstander-og-sykdommer/ulike-sykdommer

Lyst til å lære mer?

Seksualhelse

Er det vanlig å blø etter samleie?

Det er ikke uvanlig at noen kan oppleve en viss grad av vaginalblødning etter samleie/sex. I de aller fleste tilfeller er dette helt ufarlig og skyldes små rifter og sår i skjeden, men det er likevel noen ting man skal være klar over.

Les merLesetid: 2 minutter