Seksualhelse

Hvordan gjenkjenne eggløsning?

Ca. 20% av alle kvinner kan gjenkjenne eggløsning bare på symptomene. Har du merket at utfloden endrer seg, men aldri visst hva det betyr? Eller skal du forsøke å bli gravid, og vil gjenkjenne eggløsningen din? Les videre.

Av Mariann HæstadSykepleier hos Maja

Hva er eggløsning?

En helt frisk kvinne går jevnlig gjennom en menstruasjonssyklus med eggløsning. Hver syklus modnes flere av mange millioner egg inne i eggstokkene. Stort sett blir ett av disse eggene utvalgt og slippes ut fra eggstokken som en eggløsning. Noen ganger kan det bli sluppet flere egg, da er det en sjanse for at noen får flere enn ett barn. Når egget kommer inn i egglederen vil det ligge der et døgn i påvente av å bli befruktet av en sædcelle. Egget vil gradvis bevege seg ned til livmoren, som har bygd seg opp en tykk og god slimhinne full av blodårer. Dersom egget kommer ned ubefruktet vil slimhinnen trekke seg sammen og falle ut med blod som en menstruasjon.

Du er mest fruktbar i dagene før en eggløsning (størst sjanse for å bli gravid). En eggløsning skjer 12-14 dager før menstruasjonen inntreffer, men det kan være vanskelig å gjenkjenne sin egen eggløsning hvis den ikke har tydelige tegn. Ca. 20% av alle kvinner kan gjenkjenne eggløsning bare på symptomene. Det vil si at en veldig stor andel kan ha vanskelig med å kartlegge eggløsningen til punkt og prikke.

Fysiske tegn på eggløsning

  • Smerte i nedre rygg og underliv: smertene kan være svakere enn menstruasjonssmerter og føles lett krampeaktige eller stikkende.

  • Endret utflod: dersom utfloden er mer slimete/seig og du kan “trekke tråder” med den kan dette være et tegn på eggløsning.

  • Kvalme og oppblåsthet: kan forekomme på grunn av hormonelle endringer i progesteron og østrogen ved eggløsning.

  • Endret kroppstemperatur: når du har eggløsning ​​vil kroppstemperaturen din stige med 0,5 grader. Det er når progesteron øker, at kroppstemperaturen vil stige.

  • Ømme bryster: mange kvinner opplever at brystene blir mer ømme ved palpasjon i tiden rundt eggløsning fordi nivået av hormoner øker.

Psykiske tegn på eggløsning

  • Humørsvingninger som kommer av hormonsvingningene

  • Økt seksuallyst: kvinner kan oppleve å være mer kåte under eggløsning, dette kan også skyldes ømme bryster og mer oppsvulmet vulva.

  • Søtsug: når nivået av østrogen er lavt og progesteron er høyt, vil søtsuget være sterkere samtidig som du føler deg mer tilfreds etter sukkerinntak. Les mer her.

https://www.sexogsamfunn.no/kropp/egglosningogbefruktning/

https://nhi.no/sykdommer/kvinne/menstruasjonsproblemer/egglosningssmerter/

Lyst til å lære mer?

Seksualhelse

Hva er adenomyose?

Det er mye snakk om endometriose for tiden, men har du hørt om denne sykdommen som rammer 15-20%? Ved adenomyose vil livmorslimhinnen vokse inn i muskelveggen på livmoren.

Les merLesetid: 2 minutter
Seksualhelse

Er det vanlig å blø etter samleie?

Det er ikke uvanlig at noen kan oppleve en viss grad av vaginalblødning etter samleie/sex. I de aller fleste tilfeller er dette helt ufarlig og skyldes små rifter og sår i skjeden, men det er likevel noen ting man skal være klar over.

Les merLesetid: 2 minutter