Seksualhelse

Hvordan gjenkjenne eggløsning?

Ca. 20% av alle kvinner kan gjenkjenne eggløsning bare på symptomene. Har du merket at utfloden endrer seg, men aldri visst hva det betyr? Eller skal du forsøke å bli gravid, og vil gjenkjenne eggløsningen din? Les videre.

Av Andrea BirketvedtMedisinsk ansvarlig lege hos Maja

Hva er eggløsning?

Eggløsning er en sentral del av menstruasjonssyklusen til en frisk kvinne. I hver syklus modnes flere egg i eggstokkene, men vanligvis slippes bare ett egg ut som en del av eggløsningen. Noen ganger kan flere egg slippes, noe som øker sjansen for flerlingesvangerskap. Når egget frigjøres, beveger det seg inn i egglederen, hvor det kan overleve i omtrent 24 timer i påvente av å bli befruktet av en sædcelle. Dersom egget ikke blir befruktet, vil det fortsette ned til livmoren, som har forberedt seg med en tykk slimhinne full av blodårer. Hvis befruktning ikke skjer, vil denne slimhinnen bli avstøtt og utvist som menstruasjonsblod.

Når er du mest fruktbar?

Du er mest fruktbar i dagene før eggløsning, når sjansen for å bli gravid er størst. Eggløsning skjer vanligvis 12-14 dager før menstruasjonen, men det kan være utfordrende å identifisere eggløsningen nøyaktig dersom den ikke gir tydelige symptomer. Omtrent 20% av kvinner kan kjenne igjen eggløsningen basert på symptomer, mens mange andre kan finne det vanskelig å kartlegge den presist.

Fysiske tegn på eggløsning

  • Smerter i nedre rygg og underliv: Disse smertene kan være mildere enn menstruasjonssmerter og føles som lette kramper eller stikkende smerter.
  • Endret utflod: Utfloden blir ofte mer slimete og seig, og kan trekkes som "tråder." Dette er et vanlig tegn på eggløsning.
  • Kvalme og oppblåsthet: Hormonelle endringer i progesteron og østrogen under eggløsning kan føre til kvalme og en følelse av oppblåsthet.
  • Endret kroppstemperatur: Kroppstemperaturen stiger med omtrent 0,5 grader etter eggløsning som følge av økt progesteronnivå.
  • Ømme bryster: Mange kvinner opplever ømhet i brystene rundt eggløsning på grunn av økende hormonnivåer.

Psykiske tegn på eggløsning

  • Humørsvingninger: Hormonelle svingninger kan føre til humørendringer.
  • Økt seksuallyst: Mange kvinner opplever økt seksuallyst under eggløsning, som også kan skyldes ømme bryster og en mer oppsvulmet vulva.
  • Søtsug: Når østrogennivået er lavt og progesteronnivået er høyt, kan man få sterkere søtsug og føle seg mer tilfreds etter sukkerinntak. Les mer her.

Hvis du er usikker på dine symptomer eller ønsker å kartlegge eggløsningen mer nøyaktig, kan bruk av eggløsningstester eller en samtale med helsepersonell være nyttig.

https://www.sexogsamfunn.no/kropp/egglosningogbefruktning/

https://nhi.no/sykdommer/kvinne/menstruasjonsproblemer/egglosningssmerter/

Lyst til å lære mer?

Seksualhelse

Er det vanlig å blø etter samleie?

Det er ikke uvanlig at noen kan oppleve en viss grad av vaginalblødning etter samleie/sex. I de aller fleste tilfeller er dette helt ufarlig og skyldes små rifter og sår i skjeden, men det er likevel noen ting man skal være klar over.

Les merLesetid: 2 minutter