Generelt

Kvinner og søtsug

De aller fleste er glad i litt søtsaker av og til, men hvorfor er det slik at mange kvinner craver sjokolade rundt menstruasjon? Stemmer det egentlig, eller er det bare noe vi har funnet på for å unne oss ekstra snop?

Av Mariann HæstadSykepleier hos Maja
Photo: Lina Osorio, Unsplash

Mensen, for mange en kjip rød uke med litt ekstraarbeid i form av hyppigere toalettbesøk og sanitetsstyr. Men det digge med denne uken er jo at man kanskje tillater seg selv å slappe mer av og spise litt avvikende fra resten av måneden. Vi kjenner oss vel alle igjen i følelsen av at søtsuget øker før og under menstruasjon? Faktisk så opplever hele 97% av kvinner matcravings, spesielt sjokolade. Rundt 32% av disse kvinnene koblet søtsuget til menstruasjonssyklusen (1).

Jeg satt meg ned og tenkte: Hva er det som skjer med kroppen? Er søtsuget en psykisk faktor fordi man har litt ekstra vondt, eller er det fysiologiske årsaker til det? Følg med!

I løpet av menstruasjonssyklusen går kroppen gjennom ulike faser: follikulær- og lutealfasen. Den follikulære fasen varer fra første dag av menstruasjon til første dag av eggløsning. Lutealfasen er fra eggløsning og frem til første dag av menstruasjon. Det er altså i Lutealfasen at kvinner kan oppleve økt søtsug. Her er forklaringen:

Søtsuget oppstår angivelig fordi kvinner har en hormonell forandring i progesteron og østrogen ved menstruasjon. Når nivået av østrogen er lavt og progesteron er høyt vil søtsuget være sterkere og hyppigere, samtidig som du føler deg lite tilfreds etter du har spist. Dette skjer i lutealfasen når et egg ikke er blitt befruktet og skal støtes fra kroppen. I motsetning vil et høyt østrogennivå gi en følelse av tilfredshet og metthet etter måltider, du vil også spise mindre. I løpet av syklus og med endringene av hormoner kan også stresshormonet kortison øke, og være med på å gi økt behov for en følelse av tilfredshet og lykke.

Nivået av serotonin, hormonet som gir oss lykkefølelse, sies å synke under PMS. Digg mat og søtsaker vil frigjøre serotonin i kroppen. Dette kan også være en av årsakene til at vi craver sjokolade og søtsaker, slik at de skal gi oss en god følelse i en periode vi ikke føler oss på topp. Når man har PMS og skal ha menstruasjon vil mange føle seg stresset, ha ubehag eller oppleve smerter, som kan gi økning av stresshormonet kortisol.

Liker vi bare sjokolade litt for mye? Forskning fra USA med kontrollgrupper i andre land viser at miljø og vaner har mye og si for om kvinnen opplever søtsug. Dette tilsier at vanene våre og måten vi “belønner” oss selv med godis på kan være en årsak til det økte søtsuget.

Hele 80% av kvinner i overgangsalderen har rapportert at de fortsatt har søtsug selv om de ikke lengre gjennomgår en menstruasjonssyklus eller store hormonelle endringer. (2) Det virker til at våre vaner har mye å si, men at hormonnivåene kan gi en individuell grad av cravings. La oss bare være ærlige med oss selv. Er det noen som fortjener en sjokolade i måneden, hormon- ubalanse eller ei, så er det oss kvinner.

Nyt den sjokoladen! Forskning har tross alt gitt oss et grunnlag for å skylde på mensen og alt kroppen vår må gjennom.Aktuelle linker:

1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/019566639190019O?via%3Dihub

2. https://www.psychologytoday.com/us/blog/comfort-cravings/201402/why-do-i-crave-chocolate-during-my-period

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5517000/
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/cravings/

https://www.girlsgonestrong.com/blog/articles/how-do-hormones-affect-hunger/

https://www.healthline.com/health/period-cravings#causes

https://www.womenshealth.com.au/why-women-crave-chocolate-on-their-period

Lyst til å lære mer?

Generelt

Hva er “Sommerkroppen”?

Jeg liker at stadig flere ønsker å snu om begrepet "sommerkroppen" og “beachbody” til normale kropper som går på stranden, som liker å bade, spise is og nyte solen. Dette er min tolkning av "sommerkroppen".

Les merLesetid: 2 minutter