Seksualhelse

Hva er adenomyose?

Det er mye snakk om endometriose for tiden, men har du hørt om denne sykdommen som rammer 15-20%? Ved adenomyose vil livmorslimhinnen vokse inn i muskelveggen på livmoren.

Av Mariann HæstadSykepleier hos Maja

Adenomyose ble oppdaget mellom 1856- 1870 og er en sykdom i livmoren. Direkte oversatt fra gresk heter sykdommen “kjertel-i-muskel-sykdom”. I motsetning til hvordan en endometriose vil utarte seg, følger ikke adenomyose med menstruasjonssyklusen. De som er plaget vil kunne ha symptomene uavhengig av syklus. ​​Adenomyom er en godartet svulst forårsaket av en større samling av adenomyose.

Hvorfor får noen adenomyose?


Det er ingen bevist årsak til hvorfor noen får adenomyose, men det finnes teorier. Hovedteorien er at både operasjoner og fysiologiske endringer slik som menstruasjon, graviditet og fødsel kan skade livmorvevet og åpne opp for at livmorslimhinnevev kan trenge inn i livmorveggen.


Når kroppen prøver å helbrede riftene/skadene med å øke østrogennivået lokalt kan det føre til mer sammentrekninger og forverre tilstanden ytterligere. Dette er en av årsakene til at man ser en forverring med tiden hos kvinner med adenomyose.


Andre ganger virker det til at adenomyose er kommet uten at overgangssonen mellom slimhinnene er ødelagt, da spekulerer forskerne på om stamceller kan ha flyttet seg langs blodkar til livmorveggen og dannet adenomyose allerede hos spedbarn.


Det er også sett endringer i molekylene i livmoren hos kvinner som har fått påvist adenomyose, uten at de vet hvilken påvirkning dette har. Betennelsesstoffene er i tillegg høyere hos de med adenomyose, men det er uvisst om dette er en årsak til eller et resultat av sykdommen.


Hvilke symptomer gir adenomyose?


1 av 3 som er rammet av adenomyose har faktisk ingen symptomer. Hos de 70% som har symptomer, er smertefull menstruasjon og kraftige blødninger det vanligste:

  • Menstruasjonssmerter (obs. smerter som kommer før mens er mer forenlig med endometriose)

  • Sterke blødninger forekommer hos 50-70%

  • Smerter ved samleie

  • Vanskeligheter med å få barn: studier har undersøkt kvinner som ble henvist til prøverørsbehandling for å bli gravide, her fant de ut at 30-40% hadde tegn på adenomyose

  • Komplikasjoner i svangerskapet og ved fødsel: adenomyose gir en økt risiko for spontanabort, svangerskapsforgiftning og for tidlig fødsel

  • Irriterte urinveier: ca. 30% føler på vannlatingstrang og kan oppleve lekkasjer

Kan noe forverre adenomyose?


Ofte ser vi adenomyose mest hos eldre kvinner. Det kommer av at gjentatte skader (slik som graviditet hvor morkake festes slimhinnen, menstruasjon, utskrapninger) kan øke det lokale østrogennivået og gi flere sammentrekninger og skader i livmoren. Derfor er det også kjent at symptomene vil forverres med årene hos mange. En måte å forebygge utvikling på er å få spiral eller prevensjon som reduserer eller stopper blødning og smerter i tidlig alder.

Hvordan få diagnosen adenomyose?

Først og fremst er anamnese (historikk på symptomer) viktig å kartlegge. Adenomyose er mye lettere å oppdage enn endometriose. Mange vil kunne ha en litt forstørret livmor pga. slimhinnen som infiltrerer muskelvevet, eller at en av veggene er tykkere enn den andre. Ved innvendig ultralyd kan man diagnostisere ca. 87% av tilfellene. Ved MR kan man diagnostisere 90% av tilfellene.Hvordan behandles adenomyose?

Det er ulike måter du kan dempe symptomene ved adenomyose, eller rett og slett fjerne litt av problemet (som kirurgi). Les videre.

Behandle adenomyose ved å stoppe menstruasjon

Hormonspiral er førstevalget i behandlingen. Den settes inn i livmorhalsen og kan gi mindre eller ingen blødninger, minske eller fjerne smertene og hindre at adenomyose forverrer seg. Når det kommer til p-piller er det faktisk frarådet å bruke preparater som inneholder østrogen da tilstanden kan bli verre. P-piller med progesteron, slik som cerazette, er et godt alternativ for dem med adenomyose. Få hjelp til vurdering av prevensjon her.


Behandle adenomyose ved å dempe smerter

Førstevalget når det kommer til smertelindring er NSAIDs, som fungerer smertestillende og betennelsesdempende. Eksempler på NSAIDs er ibux og naproxen. Prostaglandiner kan øke sammentrekninger av livmoren og føre til smertefulle menstruasjoner, NSAIDS hemmer frigjøringen av disse.


Behandle adenomyose ved å krympe slimhinnen

TCER står for “transcervical endometrie reseksjon” og går ut på å skrelle livmorslimhinnen. Behandlingen kan dempe blødninger men det er en stor fare for at adenomyose kommer tilbake og for at plagene blir større i etterkant.


Fjern adenomyose ved kirurgi

Fjerning av livmor er selvfølgelig ansett som den mest effektive behandlingen, men er også den mest invasive. Nesten alle kvinner som er plaget av adenomyose får et bedre sex- og samliv etter at livmoren er fjernet. For unge kvinner som har et ønske om å få barn i senere tid er selvfølgelig hormonbehandling førstevalget.


Det finnes også andre alternativer til behandlinger, vi anbefaler å sjekke ut endometrioseforeningen.no for grundigere informasjon om disse.


Forskning på adenomyose

Visste du at de nylig har gjennomført en forskningsstudie om adenomyose? Oslo universitetssykehus har undersøkt diagnostisering av tilstanden, de tar dessverre ikke imot flere pasienter nå lengre.

En internasjonal forskningsside for adenomyose er “Cosar”, her er også en norsk kvinne ved navn Tina Tellum med. Forskningen er stengt for deltakelse nå, men det positive med det er at et resultat antagelig er på vei!

Kilder:
https://endometriose.no
https://www.helsenorge.no

https://sanitetskvinnene.no

https://www.legeforeningen.no

https://www.cosar.org/about-cosar

Lyst til å lære mer?

Seksualhelse

Er det vanlig å blø etter samleie?

Det er ikke uvanlig at noen kan oppleve en viss grad av vaginalblødning etter samleie/sex. I de aller fleste tilfeller er dette helt ufarlig og skyldes små rifter og sår i skjeden, men det er likevel noen ting man skal være klar over.

Les merLesetid: 2 minutter
Seksualhelse

Jomfrudom, fittefis og nakenbilder

Tabuer må bort, og normale tematikker må snakkes mer om. Derfor er det viktig for oss å dele litt informasjon og statistikker med dere både om jomfrudom, tissing i dusjen, hemeroider og sexleketøy.

Les merLesetid: 3 minutter