Seksualhelse

Fakta om PMS og PMDD

PMS står for premenstruelt syndrom og er tilbakevendende plager som oppstår etter eggløsning og forsvinner før menstruasjon. Symptomene kan variere fra måned til måned og være både psykiske og fysiske.

Av Dafina Demiri Lege hos Maja

Hele 8/10 kvinner i fruktbar alder opplever milde psykiske og fysiske plager før menstruasjon, men det betyr ikke at så mange er plaget med PMS. Ved PMS vil disse plagene påvirker kvinnens daglige funksjon. Det er antatt at 12% av kvinner i fruktbar alder er plaget av PMS (1).

Symptomer på PMS:

  • Humørsvingninger
  • Angst
  • Aggressivitet
  • Oppblåsthet
  • Brystspenning
  • Akne
  • Hodepine
  • Vektøkning (kan skyldes økt væskeoppsamling i kroppen)

En mer alvorlig form for PMS er PMDD (premenstruell dysforisk lidelse). PMDD ses hos 1-5% av kvinner i fruktbar alder. Studier viser at kvinner med PMDD også har økt risiko for selvmordstanker.


Årsaker til PMS og PMDD

Årsaken til PMS og PMDD er ikke kjent, men vi ser at hormonendringene som forgår i menstruasjonssyklusen spiller en viktig rolle. Kvinner med PMS og PMDD har ikke høyere nivåer av kjønnshormoner enn andre kvinner, men det er antatt at kroppen deres reagerer unormalt på de normale hormonsvingningene som oppstår under menstruasjonssyklusen. Man vet ikke hvorfor noen kvinner har denne unormale reaksjonen mens andre ikke har det.


Behandling av PMS og PMDD

Behandling av PMS fokuserer på lindring av symptomer. Dersom det lar seg gjøre kan man prøve å tilrettelegge sin hverdag med hensyn til sin siste del av menstruasjonssyklus.

Smertelindring med paracetamol eller NSAIDs (naproksen, ibuprofen) kan i visse tilfeller hjelpe mot fysiske symptomer slik som hodepine eller generelle smerter.


P-piller som inneholder gestagenet drospirenon (Yasmin®, Yasminelle®, Yaz®) har vist seg å ha en effekt på flere, spesielt dersom man tar det kontinuerlig. Drospirenon kan hjelpe mot brystsmerter og vektøkning grunnet ødemer (vannansamling) ved å øke utskillelsen av vann og natrium. Drospirenon er også gunstig for de som er plaget med akne.


Det finnes også en ny gestagen p-pille på det norske markedet som som heter Slinda. Denne inneholder også drospirenon og kan være aktuell for kvinner med PMS/PMDD som ikke kan bruke kombinasjonspreparater. Du kan lese mer om Slinda her.

Ved alvorlig PMS eller ved PMDD kan kortvarig eller kontinuerlig behandling med ulike antidepressive midler ha god effekt på flere av de psykiske plagene.

I tillegg finnes det ny forskning på behandling av endometriose og adenomyose som har vist seg å være effektiv i behandling av alvorlig PMS/PMDD. Behandlingen hemmer progesteron reseptorer i hjernen som reduserer PMDD symptomer som irritasjon og depresjon.

Kilder:
1. Legehandboka: https://legehandboka.no/handboken/kliniske-kapitler/gynekologi/tilstander-og-sykdommer/menstruasjonsproblemer/premenstruelt-syndrom
2. https://nhi.no/kroppen-var/kropp/premenstruelt-syndrom/?page=all
3. https://www.helsenorge.no/sykdom/underliv/premenstruelt-syndrom/#%C3%A5rsaker
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2374943/
5. https://www.forskning.se/2020/12/10/endometrios-medicin-kan-bota-svara-premenstruella-besvar/

Lyst til å lære mer?

Seksualhelse

Er det vanlig å blø etter samleie?

Det er ikke uvanlig at noen kan oppleve en viss grad av vaginalblødning etter samleie/sex. I de aller fleste tilfeller er dette helt ufarlig og skyldes små rifter og sår i skjeden, men det er likevel noen ting man skal være klar over.

Les merLesetid: 2 minutter