Underlivet

Alt om kløe i underlivet

Klør det i eller rundt vulva? Kløe kan være helt normalt og gå over av seg selv men kan også være et symptom på sykdom. Les mer her.


Av Mariann HæstadSykepleier hos Maja

Kløe er plagsomt og kan gå utover selvbilde og intimitet. Det latinske navnet på kløe rundt kvinners kjønnsorgan er Pruritus vulvae. Kløe er ubehagelig men skal ikke være smertefullt. Dersom det brenner i underlivet kan det være andre årsaker, som f.eks vulvodyni.

Vi har samlet sammen ulike sykdommer som kan forårsake underlivskløe.

Kløe i underlivet kan være et symptom ved:

 • Ubalanse i skjeden. Melkesyrebakterier er i normalfloraen for å gjøre miljøet for å holde uønskede bakterier unna.
  • Cytolytisk vaginose er en tilstand hvor det er økt mengde melkesyrebakterier i skjeden som fører til en lav pH-verdi. Dette kan gi svie og kløe samt endret utflod. Tilstanden forveksles ofte med soppinfeksjon. Tilstanden er ikke smittsom og går oftest over av seg selv.
  • Aerob vaginitt er ubalanse i skjeden forårsaket av at det blir for få melkesyrebakterier og for mange aerobe bakterier. Kan komme av overdreven vask, antibiotikabehandling eller hormonelle faktorer. Symptomene er svie og kløe samt endret utflod, kan lukte men ikke like sterkt som ved bakteriell vaginose. Tilstanden er ikke smittsom og går oftest over av seg selv.

 • Sopp i underlivet. Den vanligste årsaken til kløe i underlivet er soppinfeksjon, også kalt soppvaginitt. Dersom det blir endringer i normalfloraen kan soppen få vokse mer og gi plager i form av kløe og endret utflod. Vulva kan også bli litt rød og hoven eller få et svakt hvitt belegg. Soppinfeksjon er ikke smittsom og vil oftest gå over av seg selv. Det finnes også reseptfrie legemidler som kan brukes. Les mer om soppinfeksjon her.

 • Kontakteksem. Hud og slimhinner kan reagere på stoff og produkter som brukes. Vi deler kontakteksem inn i allergisk og irritativ. Eksem kan gi irritert hud, kløe og utslett/hudforandringer. Vanligvis er tilstanden forbigående dersom man fjerner den utløsende årsaken, f.eks for sterk såpe. Barbering kan også gi irriterte hårsekker og kløe som følge av dette.

 • Lichen sclerosus er en kronisk hudsykdom som kjennetegnes med en voldsom underlivskløe eller svie. Huden blir hvitlig/blek i området i og rundt vulva og huden kan bli tynn og porøs. Det er vanlig at huden sprekker litt, ofte pga. kloring. Forståelig nok kan denne sykdommen også gi smerter under samleie. Ubehandlet kan sykdommen gi arrdannelser. Tilstanden er kronisk og behandlingen er symptomlindring med betennelsesdempende kremer.

 • Psoriasis i underlivet rammer rundt 2% av nordmenn. Noen får det kun i underlivet, men oftest er det flere steder på kroppen. Når du har psoriasis vil huden fornye seg raskere enn vanlig og gi flassing, kløe og lokal betennelsesreaksjon i huden. Ofte er det så fuktig miljø i underlivet at du ikke vil se flass men heller rosa og såre flekker. Ytre kjønnslepper er oftest rammet. Psoriasis er ikke smittsomt og du kan få lokal symptombehandling fra legen din.

 • Seksuelt overførbare infeksjoner gir ofte ingen symptomer. Dersom du har symptomer ved seksuelt overførbare infeksjoner det som regel kløe, endret utflod eller svie ved vannlatning. Har du byttet partner eller hatt et ONS uten å bruke kondom kan det derfor være lurt å ta en test for å utelukke dette. Klamydia og andre kjønnssykdommer er smittsomme og krever behandling i form av antibiotika. Bestill test for kjønnssykdommer her.

 • Skabb er en parasitt/midd som kan gi intens kløe. Denne smitter ved kroppskontakt men kan også smitte via f.eks sengetøy. Det vanlige er at du kjenner en intens kløe som forverres ved varme. Du kan få hudutslett, rødhet og små klumper i huden. Det merkes mest mellom fingrene, på håndledd eller i underlivet. Noen kan se “skabbganger” i huden. Skabb er smittsomt men ikke farlig. Behandlingen er noe omfattende og det er viktig å være nøye under prosedyren slik at skabben forsvinner helt. Les mer i blogginnlegget om skabb.

 • Herpes simplex 2 er en av de mest ufarlige og vanlige seksuelt overførbare infeksjonene. Hele ¼ er smittet. Denne kan du ha uten at du noen gang merker det, eller du kan få symptomer med kløe, prikkende sensasjoner, blemmer i underliv og lyske. Infeksjonen er kronisk men har som regel en bedring over tid. Det finnes medisiner som demper et utbrudd men foreløpig ingenting som kan forebygge det helt. Herpes smitter ved hud- og slimhinnekontakt. Les mer om herpes i vår artikkel her.

 • I sjeldne tilfeller kan sterk og langvarig kløe være hudkreft, følg derfor med på forandringer.

Hva kan du gjøre?

Som en hovedregel kan man gi det noen dager for å se om det gir seg. Normalt sett går symptomene over av seg selv ved å la underlivet få litt fred, gå med bomull truser og holde området kjølig og tørt om natten.

Prøv å ikke vaske underlivet for ofte da dette kan tørke ut hud og slimhinner. Det er ikke anbefalt å bruke såpe da skjeden skal få rense seg selv. Unngå også å klore så mye selv om det klør.

I noen tilfeller kan overgangsalderen også påvirke hud og slimhinner, da kan det være nødvendig med lokal eller generell behandling med østrogener.

Dersom du opplever kløe etter samleie kan det være fordi slimhinnene er blitt irriterte av for mye friksjon og for lite fuktighet. Da kan det hjelpe å bruke glidemiddel eller ha lengre forspill slik at du blir våt nok.

HUSK! Det er ikke alltid lett å finne en årsak til symptomene, langvarig kløe eller kløe sammen med andre symptomer burde sjekkes hos legen.

Kilder:
Vulva.no
Sexogsamfunn.no
Helsenorge.no

Lyst til å lære mer?