Underlivet

Alt om kløe i underlivet

Klør det i eller rundt vulva? Kløe kan være helt normalt og gå over av seg selv men kan også være et symptom på sykdom. Les mer her.


Av Mariann HæstadSykepleier hos Maja

Kløe kan være svært plagsomt og påvirke både selvbilde og intimitet. Den medisinske termen for kløe rundt kvinnens kjønnsorganer er Pruritus vulvae. Kløe er ubehagelig, men det skal ikke være smertefullt. Dersom du opplever brenning i underlivet, kan det skyldes andre tilstander, for eksempel vulvodyni.

Vi har samlet sammen ulike tilstander som kan forårsake underlivskløe.

Kløe i underlivet kan være et symptom ved:

 • Ubalanse i skjeden. Melkesyrebakterier er en del av den normale floraen og bidrar til å opprettholde et miljø som motvirker uønskede bakterier.
  • Cytolytisk vaginose er en tilstand hvor det er økt mengde melkesyrebakterier i skjeden som fører til en lav pH-verdi. Dette kan forårsake svie, kløe og endret utflod. Tilstanden kan forveksles med soppinfeksjon, men er ikke smittsom og går vanligvis over av seg selv.
  • Aerob vaginitt er ubalanse i skjeden som skyldes for få melkesyrebakterier og for mange aerobe bakterier. Årsakene kan være overdreven vasking, antibiotikabehandling eller hormonelle faktorer. Symptomer inkluderer svie, kløe og endret utflod, men lukten er ikke så kraftig som ved bakteriell vaginose. Tilstanden er ikke smittsom og går vanligvis over av seg selv.

 • Sopp i underlivet. Den vanligste årsaken til kløe i underlivet er soppinfeksjon, også kjent som soppvaginitt. Endringer i normalfloraen kan føre til overvekst av sopp og forårsake kløe, endret utflod og irritasjon. Soppen kan også føre til rødhet, hevelse og hvitt belegg på vulva. Soppinfeksjon er ikke smittsom og kan vanligvis behandles med reseptfrie legemidler. Les mer om soppinfeksjon her.

 • Kontakteksem. Hud og slimhinner kan reagere på ulike stoffer og produkter. Dette kan forårsake irritasjon, kløe og utslett. Kontakt med sterke såper kan for eksempel føre til irritasjon, og barbering kan føre til irriterte hårsekker og kløe.

 • Lichen sclerosus Dette er en kronisk hudsykdom preget av intens kløe eller svie i underlivet. Huden blir ofte blek og tynn, og kan sprekke på grunn av kraftig kløe. Tilstanden kan også føre til smerter under samleie og arrdannelse hvis den ikke behandles. Symptomlindrende med betennelsesdempende kremer.

 • Psoriasis i underlivet rammer rundt 2% av nordmenn. Noen får det kun i underlivet, men oftest er det flere steder på kroppen. Når du har psoriasis vil huden fornye seg raskere enn vanlig og gi flassing, kløe og lokal betennelsesreaksjon i huden. Ofte er det så fuktig miljø i underlivet at du ikke vil se flass men heller rosa og såre flekker. Dette kan spesielt ramme ytre kjønnslepper. Psoriasis er ikke smittsomt og kan behandles med lokal symptombehandling.

 • Seksuelt overførbare infeksjoner gir ofte ingen symptomer. Dersom du har symptomer ved seksuelt overførbare infeksjoner det som regel kløe, endret utflod eller svie ved vannlatning. Det er viktig å ta en test dersom man har byttet partner eller hatt ubeskyttet sex. Klamydia og andre seksuelt overførbare infeksjoner krever behandling med antibiotika. Bestill test for kjønnssykdommer her.

 • Skabb er en parasitt/midd som kan gi intens kløe. Denne smitter ved kroppskontakt men kan også smitte via f.eks sengetøy. Det vanlige er at du kjenner en intens kløe som forverres ved varme. Du kan få hudutslett, rødhet og små klumper i huden. Det merkes mest mellom fingrene, på håndledd eller i underlivet. Noen kan se “skabbganger” i huden. Skabb er smittsomt men ikke farlig. Skabb kan behandles, men det krever grundig behandling for å bli kvitt. Les mer i blogginnlegget om skabb.

 • Herpes simplex 2 er en av de mest ufarlige og vanlige seksuelt overførbare infeksjonene. 25% er smittet. Denne kan du ha uten at du noen gang merker det, eller du kan få symptomer med kløe, prikkende sensasjoner, blemmer i underliv og lyske. Infeksjonen er kronisk men har som regel en bedring over tid. Det finnes medisiner som demper et utbrudd men foreløpig ingenting som kan forebygge det helt. Herpes smitter ved hud- og slimhinnekontakt. Les mer om herpes i vår artikkel her.

I sjeldne tilfeller kan langvarig og intens kløe være et tegn på hudkreft, og det er viktig å oppsøke lege for videre undersøkelse.

Hva kan du gjøre?

Som en hovedregel kan man gi det noen dager for å se om symptomene avtar. I mange tilfeller går symptomene over av seg selv ved å la underlivet få litt fred, gå med bomull truser og holde området kjølig og tørt om natten.

Unngå overdreven vasking av underlivet og bruk av såpe, da dette kan tørke ut hud og slimhinner. Unngå også overdreven kloring, da dette kan forverre tilstanden.

Overgangsalderen kan også påvirke hud og slimhinner, og i noen tilfeller kan det være nødvendig med behandling med østrogener.

Hvis kløen oppstår etter samleie, kan det være lurt å bruke glidemiddel eller ha lengre forspill for å redusere friksjonen og øke fuktigheten.

Kløe kan være svært plagsomt og påvirke både selvbilde og intimitet. Den medisinske termen for kløe rundt kvinnens kjønnsorganer er Pruritus vulvae. Kløe bør være ubehagelig, men det skal ikke være smertefullt. Dersom det oppleves brenning i underlivet, kan det indikere andre tilstander, for eksempel vulvodyni.

Vi har satt sammen en liste over ulike sykdommer som kan forårsake kløe i underlivet:

Ubalanse i skjeden: Melkesyrebakterier er en del av den normale floraen og bidrar til å opprettholde et miljø som motvirker uønskede bakterier.

Cytolytisk vaginose: Dette er en tilstand preget av økt mengde melkesyrebakterier i skjeden, som fører til en lav pH-verdi. Dette kan forårsake svie, kløe og endret utflod. Tilstanden kan forveksles med soppinfeksjon, men er ikke smittsom og går vanligvis over av seg selv.

Aerob vaginitt: Dette er en ubalanse i skjeden som skyldes for få melkesyrebakterier og for mange aerobe bakterier. Årsakene kan være overdreven vasking, antibiotikabehandling eller hormonelle faktorer. Symptomer inkluderer svie, kløe og endret utflod, men lukten er ikke så kraftig som ved bakteriell vaginose. Tilstanden er ikke smittsom og går vanligvis over av seg selv.

Soppinfeksjon: Den vanligste årsaken til kløe i underlivet er soppinfeksjon, også kjent som soppvaginitt. Endringer i normalfloraen kan føre til overvekst av sopp og forårsake kløe, endret utflod og irritasjon. Soppen kan også føre til rødhet, hevelse og hvitt belegg på vulva. Soppinfeksjon er ikke smittsom og kan vanligvis behandles med reseptfrie legemidler.

Kontakteksem: Hud og slimhinner kan reagere på ulike stoffer og produkter. Dette kan forårsake irritasjon, kløe og utslett. Kontakt med sterke såper kan for eksempel føre til irritasjon, og barbering kan føre til irriterte hårsekker og kløe.

Lichen sclerosus: Dette er en kronisk hudsykdom preget av intens kløe eller svie i underlivet. Huden blir ofte blek og tynn, og kan sprekke på grunn av kraftig kløe. Tilstanden kan også føre til smerter under samleie og arrdannelse hvis den ikke behandles.

Psoriasis i underlivet: Psoriasis kan påvirke huden i underlivet og forårsake kløe, flassing og betennelse. Dette kan spesielt ramme ytre kjønnslepper. Psoriasis er ikke smittsomt og kan behandles med lokal symptombehandling.

Seksuelt overførbare infeksjoner: Disse infeksjonene kan forårsake kløe, endret utflod eller svie. Det er viktig å ta en test dersom man har byttet partner eller hatt ubeskyttet sex. Klamydia og andre seksuelt overførbare infeksjoner krever behandling med antibiotika.

Skabb: Skabb er en parasitt som kan forårsake intens kløe, spesielt om natten. Infeksjonen er smittsom og kan overføres ved hudkontakt eller via sengetøy. Skabb kan behandles, men det krever grundig behandling for å bli kvitt.

Herpes simplex 2: Dette er en vanlig seksuelt overførbar infeksjon som kan forårsake kløe, prikking og blemmer i underlivet og lysken. Tilstanden er kronisk, men kan behandles for å lindre symptomer.

I sjeldne tilfeller kan langvarig og intens kløe være et tegn på hudkreft, og det er viktig å oppsøke lege for videre undersøkelse.

Hva kan du gjøre?

Gi det noen dager og se om symptomene avtar. Unngå overdreven vasking av underlivet og bruk av såpe, da dette kan tørke ut hud og slimhinner. Unngå også overdreven kloring, da dette kan forverre tilstanden.

Overgangsalderen kan også påvirke hud og slimhinner, og i noen tilfeller kan det være nødvendig med behandling med østrogener.

Hvis kløen oppstår etter samleie, kan det være lurt å bruke glidemiddel eller ha lengre forspill for å redusere friksjonen og øke fuktigheten.

Husk at det ikke alltid er lett å finne en årsak til symptomene, og langvarig eller vedvarende kløe bør undersøkes av lege.

[Kilde: Vulva.no, Sexogsamfunn.no, Helsenorge.no]

Lyst til å lære mer?

Underlivet

Hvordan forebygge urinveisinfeksjon?

Vi kvinner har et urinrør som er 3-5 cm langt, mens menn har hele 20-25 cm langt urinrør. Bakterier har derfor mye kortere vei til urinblæren og gjør oss mer utsatt for urinveisinfeksjon enn menn. Her har vi samlet noen enkle forebyggende tips.

Les merLesetid: 2 minutter