Underlivet

Hva er cyster på eggstokkene?

Noen får kanskje høre at de har cyster på eggstokkene som en tilfeldig bisetning hos gynekologen uten at de merker noe til det, mens andre er plaget med sterke smerter på grunn av akkurat dette. Hva vil det si å ha cyster på eggstokkene?

Av Cindy DahlLege og klinikksjef hos Maja

Hva er en cyste?

En cyste er et væskefylt “hulrom” som kan oppstå overalt på kroppen. Noen av de områdene som er vanligst å få cyster på er hud, eggstokker og bryst. Ca 10% av alle kvinner opplever cyster på eggstokkene, dette er helt vanlig og i de aller fleste tilfeller er helt ufarlig.

Om det er flere væskefylte cyster i eggstokkene kan dette også være PCOS. Les mer om PCOS her https://www.maja.no/seksualhelse/pcos-polycystisk-ovariesyndrom

Hva er årsaken til cystedannelse?

Cyster på eggstokkene kan komme og gå, avhengig av hormonnivået i løpet av menstruasjonssyklusen.

Ved hver menstruasjonssyklus modnes det flere egg som konkurrer om å bli sluppet løs ved eggløsning. Hver av disse eggene har sitt eget hulrom (sin egen cyste) og det er den største av cystene som sprekker og slipper egget fri for å bli fanget opp av egglederne på veien for å bli befruktet.

Umiddelbart etter egget frigjøres blir det sluppet ut en rekke hormoner som stanser modningen av de andre eggene og gjenværende cystene slik at de etterhvert blir brutt ned.

Man vet oftest ikke årsaken til at cystene kommer, men det er sett av cyster kan oppstå hyppigere hos de som bruker gestagen-prevensjon. Prøverørsbehandling kan også føre til at det dannes mange eggposer/cyster. De aller fleste cystene vil forsvinne av seg selv gjennom noen menstruasjonssykluser.

Hva er symptomer på cyster på eggstokkene?

Symptomene henger som oftest sammen med størrelsen. De fleste er små og forsvinner uten å forårsake plager hos kvinnen og det er mange som ikke vet at de har dem.

Det er mer sannsynlig å oppleve symptomer eller komplikasjoner dersom du har en stor cyste. Cystene påvises vanligvis ved fysisk undersøkelse av mage og med ultralyd.

Vanlige symptomer er blant annet:

  • Smerter i bekkenområdet som blir sterkere under eller etter sex.
  • Oppblåsthet, hyppig vannlating, noen kan også kjenne en kul i nedre del av magen.
  • Endringer i din vanlige menstruasjonssyklus for eksempel uregelmessig menstruasjon, mer eller mindre blødninger og/eller mer smerter.

Er det farlig å ha cyster på eggstokkene?

Majoriteten av cyster på eggstokkene er helt ufarlige og går bort av seg selv uten behandling.

I noen tilfeller kan det føre til komplikasjoner hvis cysten sprekker eller blir vridd rundt (eggledertorsjon). Symptomer på dette er intens akutt magesmerte, kvalme og/eller oppkast.

En sjelden gang kan årsaken til cysten også være eggstokkreft. Dette oppstår hyppigere hos eldre kvinner.

Skal man behandle cyster på eggstokkene? 

De fleste cyster  går bort av seg selv og trenger derfor ikke behandling. Bruk av p-piller kan redusere risikoen for cystedannelse, men vil ikke fjerne en cyste som allerede er dannet.

I noen tilfeller blir pasienter som får påvist cyster fulgt opp med ultralyd. Legen vil henvise deg til en gynekologisk avdeling for videre utredning der det er behov.

Om cysten ikke forsvinner av seg selv, har vokst siden sist, forårsaker symptomer eller er ondartet blir den fjernet kirurgisk.

Kilde: https://www.helsenorge.no/sykdom/underliv/cyster-pa-eggstokkene

Lyst til å lære mer?

Underlivet

Hvordan forebygge urinveisinfeksjon?

Vi kvinner har et urinrør som er 3-5 cm langt, mens menn har hele 20-25 cm langt urinrør. Bakterier har derfor mye kortere vei til urinblæren og gjør oss mer utsatt for urinveisinfeksjon enn menn. Her har vi samlet noen enkle forebyggende tips.

Les merLesetid: 2 minutter