Seksualhelse

Lær om PCOS (Polycystisk ovariesyndrom)

PCOS er en sykdom som rammer 14% av alle kvinner. Sykdommen kjennetegnes med et økt nivå av mannlige hormoner, uteblitt eller uregelmessig menstruasjon og små væskefylte cyster i eggstokkene.

Av Mariann HæstadSykepleier hos Maja

Østrogener, androgener (testosteron) og progesteron er ulike hormoner fra eggstokkene som styrer blant annet menstruasjon, eggløsning og hårvekst på kroppen. Dersom du har PCOS kan disse hormonene komme i ubalanse og føre til at eggcellene i eggstokkene ikke modnes korrekt men blir til cyster (væskefylte hulrom). Dette kan også føre til at eggløsningen uteblir. Årsaken til at noen får PCOS er ukjent men det virker til at arv, miljø og livsstil kan ha betydning.


Symptomer på PCOS

Da hormonene påvirker andre deler av kroppen og ikke bare menstruasjon, vil det være noen klassiske “kjennetegn” for kvinner med diagnosen. Langt ifra alle har disse symptomene og sykdommen varierer i grad fra person til person.

  1. Det vanligste symptomet er at du har uregelmessig eller uteblitt menstruasjon. Dette kan gjøre det mer utfordrende å bli gravid, da eggløsningen ikke er regelmessig. Heldigvis klarer de fleste kvinnene med denne diagnosen å bli gravide dersom de ønsker det.

  2. Fet hud/akne kan være et normalt funn ved PCOS fordi de mannlige hormonene kan gjøre huden mer oljete.

  3. En del kvinner har økt hårvekst på kroppen og i ansiktet. Grunnen til at det ofte kan vise seg på steder hvor menn har mer hårvekst skyldes høyt nivå av det mannlige hormonet testosteron. Dette er årsaken til at 70% av kvinnene med PCOS får varierende grad av skjeggvekst, hår mellom brystene, på innsiden av lårene og under navlen.

  4. Fedme og vanskeligheter med å gå ned i vekt. Overvekten vises oftest rundt midjen. Opp mot 70% av kvinner med sykdommen er overvektige fra de har fått menstruasjon (oftest er kvinnene normalvektige frem til dette). Dersom du klarer å gå ned bare 5-10% av kroppsvekten kan dette allerede forbedre symptomene og øke sjansen for å bli gravid.


Behandling for PCOS

Det er ingen kurerende behandling, men det finnes ulike legemidler som kan balansere hormonene og bedre symptomene. I flere tilfeller kan vektnedgang være det eneste nødvendige for at menstruasjon kan normaliseres og en graviditet kan bli vellykket.

Prevensjonsmidler i form av p-piller, p-sprøyter, p-stav og hormonspiral kan gi mer regelmessige og forutsigbare blødninger. Enkelte prevensjonsmidler har også god effekt på hudproblemer og uønsket hårvekst, slik som de med innholdsstoffet drospirenon. Dette er fordi drospirenon har en “anti-androgen” effekt, som betyr at den kan redusere nivået av mannlige kjønnshormon.

Det er ingen fasit på hvilken type prevensjonsmiddel som er best for alle med PCOS, dette må tilrettelegges individuelt. Det finnes mange ulike typer og du må i samarbeid med legen finne ut hvilken som er best for deg.


Dette er symptomer jeg har, hva gjør jeg?

Husk at sykdommen er veldig vanlig, opp til 70% av kvinner med PCOS har ikke en gang har blitt diagnostisert. Opplever du å ha symptomer som nevnt ovenfor kan du ta kontakt med lege for undersøkelse og blodprøver.

Kilder:

https://www.helsenorge.no/sykdom/hormoner/polycystisk-ovariesyndrom/

https://legehandboka.no/handboken/kliniske-kapitler/gynekologi/tilstander-og-sykdommer/ulike-sykdommer/polycystisk-ovariesyndrom

https://www.vitusapotek.no/sykdom-og-plager/intim-og-underliv/polycystisk-ovariesyndrom/a/A10617

https://www.healthline.com/health/polycystic-ovary-disease#symptoms

https://legehandboka.no/handboken/kliniske-kapitler/gynekologi/tilstander-og-sykdommer/ulike-sykdommer/polycystisk-ovariesyndrom

https://relis.no/content/4817/Valg-av-prevensjon-til-kvinner-med-polycystisk-ovariesyndrom-PCOS

https://www.healthline.com/health/polycystic-ovary-disease#symptoms

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19910321/

Lyst til å lære mer?

Seksualhelse

Er det vanlig å blø etter samleie?

Det er ikke uvanlig at noen kan oppleve en viss grad av vaginalblødning etter samleie/sex. I de aller fleste tilfeller er dette helt ufarlig og skyldes små rifter og sår i skjeden, men det er likevel noen ting man skal være klar over.

Les merLesetid: 2 minutter