Underlivet

Gardnerella: normalflora eller kjønnssykdom?

Bakterien Gardnerella vaginalis er en del av skjedens bakterieflora og har som hovedoppgave å holde vagina sunn og fri fra infeksjoner. Seksuelt aktive er de som oftest rammes av bakteriens overvekst, noe som kan føre til bakteriell vaginose.

Av Mariann HæstadSykepleier hos Maja
Bilde: Dainis graveris

Som ellers på kroppen, har vi også en naturlig bakterieflora i skjeden. Bakteriene i normalfloraen skal beskytte og holde miljøet sunt og friskt. Skjeden er selvrensende, noe som forklarer hvorfor du får utflod i varierende grad.

Er Gardnerella vaginalis en kjønnssykdom?

Nei, den er ikke definert som en kjønnssykdom, men de med nye sexpartnere eller flere sexpartnere har oftere forhøyede nivåer av bakterien. En teori om årsak er at sæd har en høyere pH enn det som er i skjeden. Dette kan føre til ubalanse og overvekst av bakterien. Ved infeksjon med Gardnerella vaginalis ses ofte en høy pH-verdi i utfloden.

Hva kan bakterien Gardnerella vaginalis føre til?

Omtrent 30-70% av alle kvinner har denne bakterien i sin normalflora og den utgjør ingen skade i normale mengder. Det er en overvekst av bakterien som kan gi symptomer og infeksjon.

Dersom Gardnerella får ta over miljøet i skjeden vil du kunne få det som heter bakteriell vaginose. Bakteriell vaginose er en av de vanligste vaginale infeksjonene og Gardnerella er bakterien som oftest forårsaker det. Som sagt er ikke bakteriell vaginose en seksuelt overførbar infeksjon men kommer ofte etter samleie eller partnerbytte og har symptomer som de fleste kjønnssykdommene. Les mer om bakteriell vaginose her.

Hvilken symptomer kan Gardnerella (bakteriell vaginose) gi?

En overvekst av Gardnerella kan gi endringer i utfloden din (bakteriell vaginose) i form av hvit/grå eller grønnlig farge og sterk fiskelukt. Utfloden lukter sterkest etter sex eller under menstruasjon, da bakteriene kommer enda mer i ubalanse.

Hva kan konsekvensene av ubehandlet overvekst av Gardnerella (bakteriell vaginose) være?

Hos de fleste kan bakteriell vaginose være forbigående selv uten behandling, men ofte er plagene så sterke at behandling med vagitorier kan være nødvendig.

Det er spesielt viktig at gravide behandler seg, da det kan gi økt risiko i svangerskapet. I tillegg kan overvekst av Gardnerella øke risikoen for å få klamydia og andre kjønnssykdommer under ubeskyttet samleie. Dette skyldes at skjedens “forsvar” er svekket.

Kan menn bli smittet av Gardnerella (bakteriell vaginose)?

Nei, menn med peniser får i hovedsak ikke Gardnerella da dette er en bakterie som finnes i slimhinnene i skjeden. I noen tilfeller kan man se spor på penis, men de vil ikke lage noe ubalanse eller infeksjon.

https://my.clevelandclinic.org/health/body/22001-gardnerella-vaginalis

https://www.siv.no/helsefaglig/samhandling/bakteriell-vaginose-og-gardnerella-vaginalis

Lyst til å lære mer?

Underlivet

Hvordan forebygge urinveisinfeksjon?

Vi kvinner har et urinrør som er 3-5 cm langt, mens menn har hele 20-25 cm langt urinrør. Bakterier har derfor mye kortere vei til urinblæren og gjør oss mer utsatt for urinveisinfeksjon enn menn. Her har vi samlet noen enkle forebyggende tips.

Les merLesetid: 2 minutter