Underlivet

Antibiotika og soppinfeksjon i skjeden

Visste du at skjeden rengjør seg selv og at den naturlige bakteriefloraen er med på å bekjempe uønskede infeksjoner? Og at en generell antibiotikabehandling kan påvirke slimhinnene i skjeden? Les mer om antibiotikas påvirkning på floraen her!

Av Mariann HæstadSykepleier hos Maja

I skjeden har vi et surt miljø med fullt av gode melkesyrebakterier som skal beskytte mot overvekst av sopp og infeksjoner. Dersom de naturlige melkesyrebakteriene blir brutt ned vil det gi grobunn for soppinfeksjon (candidavaginitt). Statistikk viser at mer enn 50% av alle kvinner har opplevd soppinfeksjon i skjeden. Soppen er også avhengig av at slimhinnene blir østrogenstimulert og derfor er det mer vanlig med slike infeksjoner etter puberteten inntreffer.

Antibiotika = økt risiko for soppinfeksjon

Behandling med antibiotika kan gi økt risiko for soppinfeksjon i underlivet hos kvinner. Kort forklart: funksjonen til antibiotika er å bryte ned bakterieinfeksjonen du har fått i kroppen. Dessverre kan den også bryte ned de gode bakteriene som er der for å beskytte deg, som regel i munn og i skjede. Smalspektrede og korte antibiotikakurer gir vanligvis mindre risiko for utvikling av soppinfeksjon enn de bredspektrede og mer langvarige kurene.

Våre leger gir alltid informasjon om risiko for soppinfeksjon dersom de lager resept på antibiotika, og spesielt ved behov for langvarige kurer (under behandling av akne eller andre hudtilstander).

Andre risikofaktorer for soppinfeksjon kan være: graviditet, diabetes mellitus, P-piller, østrogensubstitusjon og vaginal pH. Det er også kjent at det forekommer hyppigere rett før menstruasjon (da er pH økt). Andre faktorer som er rapportert å øke risikoen for candidavaginitt er f.eks hivinfeksjon og bruk av immunsuppressiva.

3 typiske symptomer ved soppinfeksjon:

  • Hvit, cottage-cheese aktig utflod
  • Luktfri utflod
  • Kløe eller svie i skjeden.

*Utfloden kan både være tyntflytende eller ostete.

Husk at ikke alt er sopp!

Selv om du har noen av de typiske symptomene betyr det ikke nødvendigvis at det er en soppbehandling du trenger. Det er store individuelle forskjeller og variasjoner når det gjelder symptomer, og ikke alltid like lett å skille mellom de ulike infeksjonene. Det er viktig å utelukke andre årsaker før man behandler soppinfeksjon, og dette gjør man ved å oppsøke lege.

Det er viktig å nevne at alle kvinner har utflod i varierende grad gjennom menstruasjonssyklusen. Se mer her: Syklusguiden: Dette skjer med kroppen din | Maja

Ca. 30% som behandler seg med soppmidler, har en faktisk soppinfeksjon. Reseptfri behandling fås kjøpt på apotek, og for å unngå overbehandling med reseptfrie midler og unngå resistensutvikling er det viktig med lege-vurdering først.

Behandling av soppinfeksjon i skjeden

  • Soppinfeksjon kan i mange tilfeller bedres spontant uten behandling.

  • Canesten krem eller vaginale stikkpiller som inneholder gode melkesyrebakterier. Poenget med dette er å tilføre laktobasiller som gjenoppretter normal flora og riktig pH-verdi, slik at andre bakterier ikke trives i det sure miljøet og kan vokse. Og dermed kan man altså motvirke infeksjoner. Medisinen får du reseptfritt på apotek.

  • Peroral ­behandling (tablett-kur) er et likeverdig alternativ som krem og vagitorier, men det er risiko for systemiske bivirkninger og ­legemiddelinteraksjoner.

Maja’s tips og triks for fornøyde slimhinner

  • Unngå trange klær, soppen trives i varmt og fuktig miljø.
  • Unngå overdreven vasking, da vil du kunne vaske bort de gode melkesyrebakteriene.
  • Bruk såpe tilpasset intimvask og ikke spyl/vask inn i skjeden.
  • Ved residiverende soppinfeksjoner kan kondom under samleie hjelpe for noen.

Trykk her for å lære mer: Sopp eller bakteriell vaginose? Her er forskjellene

Skribent: Mariann Hæstad
Medisinsk godkjent av: Andrea Birketvedt

Kilder:
https://www.antibiotikaellerej.dk/antibiotika-hvornaar/bivirkninger-ved-antibiotika

https://legehandboka.no/handboken/kliniske-kapitler/gynekologi/tilstander-og-sykdommer/infeksjoner/candida-vaginitt/

https://www.helsenorge.no/sykdom/underliv/underlivssopp/

https://tidsskriftet.no/2004/08/probiotika-hjelper-ikke-mot-soppinfeksjo
n
Bandlien CL. Sopp- og andre underlivsinfeksjoner. Nor Farmaceut Tidsskr 2017; 125(4): 30-1


Lyst til å lære mer?

Underlivet

Hvordan forebygge urinveisinfeksjon?

Vi kvinner har et urinrør som er 3-5 cm langt, mens menn har hele 20-25 cm langt urinrør. Bakterier har derfor mye kortere vei til urinblæren og gjør oss mer utsatt for urinveisinfeksjon enn menn. Her har vi samlet noen enkle forebyggende tips.

Les merLesetid: 2 minutter