Prevensjon

Er det trygt å bruke menskopp med spiral?

Et omdiskutert tema: Passer egentlig menskopp og spiral sammen? Noen kilder sier det går helt fint, mens andre sier de ikke burde brukes sammen. Les mer om dette.

Av Mariann HæstadSykepleier hos Maja

Menskopp er et alternativ til bind og tampong som samler opp menstruasjonsblod og kan brukes i opptil 12 timer om gangen avhengig av hvor stor blødning du har.

Menskoppen finnes i ulike størrelser og design og kan brukes flere ganger. Den kan faktisk holde opptil 10 år med riktig vedlikehold! Det er da et godt og miljøvennlig alternativ til bind og tampong.

Bruk menskopp og spiral med forsiktighet

Noen kilder sier at det er helt trygt å kombinere spiral og menskopp, mens andre fraråder det. Per i dag finnes det ingen offisielle retningslinjer for dette.

Sex og Samfunn oppgir at det er overraskende mange kvinner som har opplevd utstøting av spiral etter å ha brukt menskopp, og nyere forskning viser at det er en liten risiko for at spiralen kan løsne. En studie fra april 2020 viste at kvinner som brukte menskopp hadde høyere sannsynlighet for at spiralen løsnet, enn kvinner som brukte tamponger.

Bind og tamponger kan være et tryggere alternativ for de med spiral.

La oss se på hvordan dette henger sammen.

En menskopp vil kunne lage et vakuum mot livmorhalsen som i noen tilfeller kan bidra til å trekke spiralen ut. Dersom man velger å bruke menskopp er det derfor viktig å utligne undertrykket før du drar den ut. Dette gjør du ved å klype sammen nederste del av menskoppen.

Det er også viktig å ha kontroll på spiral-trådene. I sjeldne tilfeller kan disse trådene fra spiralen sette seg fast mellom koppen og vagina og føre til at spiralen dras ut under kopp-fjerning.

På generell basis er det anbefalt å vente med å bruke menskopp til du har hatt spiralen i 3 måneder for å redusere risikoen for bivirkninger. Det er også viktig å ha gode rutiner for hvordan du skal bruke menskoppen.


Sjekkliste for bruk av menskopp med spiral

  • Pass på at spiral-trådene ikke sitter fast mellom koppen og vagina-veggen. Hvis dette skjer kan trådene dras ut når koppen fjernes.

  • Sjekk regelmessig at spiraltrådene er på plass. Lag din egen rutine på dette. Når du vet hvordan de vanligvis ligger er det lettere å merke endringer.

  • Det er viktig å utligne undertrykket i menskoppen før du drar den ut. Dette gjør du ved å klype sammen nederste del av menskoppen.

  • Spør legen om å få kortere spiral-tråder. De kan kuttes kortere slik at risikoen for at de setter seg fast mellom menskoppen og skjeden er lavere.

  • Finn riktig menskopp-størrelse. Noen menskopper sitter lavere i skjeden, mens noen sitter høyere og nærmere livmorhalstappen. Spør legen hvilken som er best for deg.Les mer om spiral her.

Medisinsk godkjent av: Andrea Birketvedt


Lyst til å lære mer?

Prevensjon

Blodtrykksmåling

Dersom du skal bruke p-sprøyte eller ett av kombinasjonspreparatene p-piller, p-ring eller p-plaster må blodtrykket måles før du starter på preparatet. Dette er for din egen sikkerhet, og uten ekstra kostnad på enkelte apotek.

Les merLesetid: 2 minutter