Prevensjon

Spiral som prevensjon

Er det vanskelig å huske pilla hver dag? Da kan spiral være et godt alternativ for deg. Her slipper du å løpe til apoteket fordi du er tom for p-piller, eller fordi du har glemt å ta den og trenger nødprevensjon.

Av Malene Augustin Lege hos Maja

Hva er spiral?

Spiral er et veldig effektivt prevensjonsmiddel som varer i lang tid, og etter innsetting trenger du ikke tenke noe mer på det! Ved bruk av spiral unngår man prevensjonssvikt grunnet brukerfeil. Det er i tillegg billigere enn mange andre prevensjonsmidler på sikt.

Spiral finnes i plast eller kobber og er formet som en “T”. Den plasseres inn i livmorhulen og kan bli værende der i hele 3-8 år (avhengig av hvilken spiral du ønsker).

Vi har som nevnt 2 forskjellige typer spiral: kobberspiral og hormonspiral.

Kobberspiral

Kobberspiral er et hormonfritt og reseptfritt prevensjonsmiddel som kan være et godt alternativ for kvinner som ikke plages av menstruasjonssmerter eller store blødninger. Spiralen varer i 5 år, og er den sikreste ikke-hormonelle prevensjonsmetoden.

For kvinner som plages av menstruasjonssmerter og store blødninger er det ikke sikkert kobberspiral er det beste alternativet, da mange opplever økt menstruasjonssmerter og blødninger, særlig de første månedene. For mange vil da hormonspiral være et bedre alternativ. Dersom man er dekket av refusjonsordningen vil kobberspiralen være billigere med resept.


Hormonspiral

Hormonspiral er et lavdosert gestagenpreparat som passer for de fleste kvinner. Det finnes flere typer hormonspiraler som varierer i størrelse og hormonkonsentrasjon. Spiralen skiller ut gestagen (levonorgestrel), som er et kvinnelig kjønnshormon. Dette hormonet virker først og fremst ved å påvirke livmorslimhinnen slik at den blir mindre gjennomtrengelig for sædceller, men kan også hemme eggløsningen.

Visste du at hormonspiral brukes som førstevalg til behandling av kraftige menstruasjonsblødninger?

Hormonspiralen kan nemlig redusere kramper og blødninger, og noen mister blødninger helt (kommer tilbake etter avsluttet bruk).

I Norge har vi forskjellige spiraler (Mirena, Kyleena, Levosert og Jaydess). Mirena har en preventiv beskyttelse på 8 år (nylig endret fra 6 år).

Mirena inneholder mest hormoner, og har dermed lavest risiko for blødninger. Spiralen er litt større enn de andre spiralene. Levosert er den største spiralen og kan være noe vanskeligere å sette inn. Den har høyt nivå av hormoner og har en preventiv varighet på 6 år.

Kyleena er litt mindre i størrelse og hormoninnhold, og beskytter i 5-6 år. Jaydess varer i 3 år, og inneholder minst hormoner av alle hormonspiralene. 

Kyleena/Jaydess er 3,8mm og vil hos noen være lettere å innføre. Mirena er 4,4mm og Levosert er 4,8mm.

Hvem skal ikke bruke hormonspiral?

  • Du som er gravid
  • Du som har født for < 8 uker siden
  • Du som har symptomer/tegn på en seksuelt overførbar infeksjon
  • Du som har symptomgivende bakteriell vaginose (se mer her maja.no/BV)
  • Du som har blødninger fra skjeden som ikke skyldes menstruasjon
  • Du som har kreft i livmorhalsen, endometriet eller eggstokkene
  • Du som har brystkreft, leversykdom eller SLE (systemisk lupus)


Jeg ønsker å bruke spiral. Hva må jeg tenke på?

  1. Før innsetting er det svært viktig å utelukke graviditet. Dersom du ikke bruker prevensjon skal du avstå fra ubeskyttet samleie i 1 syklus. Om du bruker annen prevensjon (e.g., p-piller) fortsetter du å bruke dette til innsett av spiral.
  2. Det skal testes for seksuelt overførbare infeksjoner før eller under innsetning, dette gjelder selv om du er i fast forhold.
  3. Du kan oppleve endret blødningsmønster etter innsett (e.g., småblødninger de første månedene. Over tid er det mange som opplever reduserte blødninger, og uteblitte blødninger. Vær tålmodig!
  4. De 7 første dagene etter innsetting bør du unngå tamponger, samleie, og bading. Etter 7 dager kan du bruke tampong, ha samleie og bade.
  5. Kan jeg bruke menskopp? Det finnes litt motstridende råd angående dette, og vi har skrevet en artikkel om bruk av menskopp når man har spiral.

Hvor kan jeg sette inn spiralen, og er det vondt?

Spiral kan settes av trenet helsepersonell, for eksempel lege (fastlege, gynekolog), jordmor eller helsesykepleier. Innsettingen kan skje når som helst i en menstruasjonssyklus.

Innsetting blir beskrevet som ubehagelig av de fleste, og noen få kvinner syns det er smertefullt. Ubehaget/smertene kan vedvare noen timer etter innsetting. Noen pasienter kan ha nytte av å bruke paracetamol og ibux før innsett. For å unngå smerte er det viktig at du slapper av. Fortell helsepersonellet om du er bekymret, og spør om alt du lurer på. Det tar som regel ikke mange sekundene før spiralen er på plass.

Kilder:

https://emetodebok.no/kapittel/prevensjonsmidler/

https://www.nhs.uk/conditions/contraception/ius-intrauterine-system/

https://nhi.no/familie/seksualitet-og-prevensjon/hormonspiral/?page=1

Lyst til å lære mer?

Prevensjon

Blodtrykksmåling

Dersom du skal bruke p-sprøyte eller ett av kombinasjonspreparatene p-piller, p-ring eller p-plaster må blodtrykket måles før du starter på preparatet. Dette er for din egen sikkerhet, og uten ekstra kostnad på enkelte apotek.

Les merLesetid: 2 minutter