Hud

Ulike typer reseptbelagt A- vitaminsyre

A-vitaminsyre kan komme i flere varianter. Flere studier viser at langtidsbruk av denne ingrediensen bedrer akne og solskadet hud. Kremen er ganske sterk, og man bør være godt informert om preparatet før man starter behandling.

Av Andrea BirketvedtMedisinsk ansvarlig lege hos Maja

Legens 8 bud for A-vitamin behandling:

  1. TTT, ting tar tid. Du vil ikke se endringer over natta. Innstill deg på at det er en tidkrevende prosess og fyll opp tålmodighetskvota.

  2. Start lavt og start rolig. Hvis du ikke har brukt A- vitaminsyre tidligere, start gjerne med retinol i en lav konsentrasjon og bygg deg gradvis oppover. Du kan for eksempel starte med en nattkrem som inneholder retinol et par ganger i uka til huden tolererer dette godt. Det finnes kremer med lav konsentrasjon av retinol på apoteket. Deretter kan du øke både intervall og styrke. Trapp gradvis opp. Hos noen holder det med påføring 1-2 ganger i uka, mens andre tolererer påføring 4-5 ganger i uka. Bli kjent med din hud og toleranse.

  3. Påføring: Retinoid påføres i et tynt lag på ren og tørr hud som en del av din kveldsrutine. Unngå gjerne å påføre krem på den tynne huden rundt øynene og rundt nesen (gir lett irritasjon hvis det samler seg opp krem i nesegropene).

  4. Sandwich-metoden: Ved sensitiv hud eller irritasjon kan du påføre fuktighetskrem både før og etter retinoid. La huden tørke inn i ca. 10 minutter før du påfører kremen. Mange har behov for mer fuktighet enn normalt.

  5. Det er helt vanlig å oppleve en liten forverring av kviseutbrudd i starten. “Purging” skjer når huden kvitter seg med urenheter før den blir bedre.

  6. Retinoider skal ikke brukes ved graviditet. A-vitaminsyre kan være skadelig for fosteret. Derfor kreves det at man bruker prevensjon hvis man behandles med reseptbelagt tretinoin.

  7. Solfaktor er et absolutt must, alle dager hele året. Uansett hvor sjelden eller lite du påfører; huden vil bli sensitiv for sola.

  8. Kombinere med andre aktive ingredienser: på generelt grunnlag bør man unngå andre aktive ingredienser, spesielt eksfolierende syrer (AHA, BHA, PHA, LHA glycol) og vitamin C. Hvis man er erfaren med retinol kan man prøve seg frem, f.eks å veksle mellom retinol og andre ingredienser på ulike dager. Niacinamid virker beroligende for huden og kan kombineres med retinol.


Ulike reseptbelagte kremer med A-vitaminsyre

Differin

Differin er en gel som inneholder Adapalen (A-vitaminsyre-lignende substans). God dokumentert effekt mot akne, hudormer, pigmentflekker og solskadet hud.

Epiduo

Epiduo er en gel som inneholder både Differin (a-vitaminsyre) og Basiron (benzoylperoksid). Derfor er den litt sterkere enn Differin alene. Kremen er bakteriedrepende, og løser opp talg. Gelen kan avbleke farget tøy, så bruk helst hvite håndkler og sengetøy under behandlingstid.

Zalna

Zalna er en gel som inneholder både antobiotika (klindamycin), og tretinoin 0,025%. Denne kombinasjonen har antibakterielle egenskaper og behandler akne og komedoner (hudormer). Kremen er ganske sterk, og skal ikke brukes i mer enn 12 uker.

Tretinoin

Tretinoin er en A-vitaminsyre krem som motvirker kviser, men brukes også mot solskadet hud, fine rynker og pigmentflekker. Behandling med tretinoin kan for eksempel være Airol, Cordes Vas, Retirides.

Hva er bivirkninger ved A-vitaminsyre?

Det er vanlig å oppleve bivirkninger i starten. Typisk er irritasjon i form av flassing, svie, rødme og forverring av plager. Hvis man opplever dette bør man ta en liten pause. Det er ikke alle som tåler disse ingrediensene like godt, så her må man ha god dialog med legen.

Hvis man behøver reseptbelagt behandling vil legen vurdere hva som passer din hud.

Kilder:
https://www.felleskatalogen.no

Lyst til å lære mer?

Hud

Kviser på rygg: backne

Backne, butzits og kviser på brystet er heldigvis litt mer skjult enn de som popper frem i ansiktet, men det er ikke alltid like lett å behandle sin egen backne uten å være hypermobil eller ha en snill samboer. Vi skal ta for oss noen årsaker, tips og triks i denne artikkelen.

Les merLesetid: 3 minutter