Hud

"Slugging", bra eller dårlig for huden?

“Slugging" er en koreansk hudpleie-trend som har florert på Tiktok og Reddit. Den går ut på at man påfører vaselin eller andre petrolatum-baserte produkter over fuktighetskremen eller hudpleien, men er det virkelig så bra som de skal ha det til?

Av Andrea BirketvedtMedisinsk ansvarlig lege hos Maja

Huden vår taper vann og fuktighet hele tiden via fordamping. Vaselin har en vannavstøtende og okklusiv/dekkende effekt, som betyr at den vil ligge som et beskyttende lag over huden og forhindre tap av fuktighet. Vaselin i seg selv gir ikke fuktighet, men man kan tenke på det som at du påfører et ekstra lag som ligger over hudpleien din og “fanger” ingrediensene inne.

“Slugging” er ikke et medisinsk begrep, men selve konseptet med å “lukke inne” fuktigheten med okklusjon har lenge vært brukt som medisinsk behandling av for eksempel eksem og sårskader, så dette fenomenet i seg selv er ikke noe nytt.  Vaselin har også blitt brukt som hudpleie i lang tid.

Hvordan utfører du "slugging"?

Den vanlige måten å gjøre dette på er å først rense huden, deretter påføre behandlinger som fuktighetsgivende krem eller serum, og til slutt “låse det inne” med et lag vaselin på toppen. Vaselin bør være det siste steget i hudpleierutinen.

Tanken bak dette er at man får en godt fuktet hud hvor de fine linjene i ansiktet myknes opp og huden oppleves glødende.

Positive sider ved "slugging"

“Slugging” kan passe for de med eksem-utsatt, tørr og moden hud, spesielt nå i vintermånedene når det er lavere luftfuktighet. Noen bruker det i hele ansiktet, mens andre holder seg til spot-behandling av for eksempel lepper eller øyelokk.

Hvis man har en svekket hudbarriere (for eksempel fra eksem eller sårskader) kan vaselin gjøre at huden holder på fuktigheten og tilheler raskere. Det kan også ha god effekt på en svekket hudbarriere etter blant annet laser-behandling, peeling eller operasjon.

“Slugging” med vaselin kan gjøre aktive ingredienser mer potente da de blir låst inne, så her gjelder det å bruke riktige produkter for din hud hvis du skal kaste deg ut på “slugging”-bølgen. Syrer, retinoider og andre ingredienser som kan gi irritasjon bør man unngå å påføre under vaselin. Det kan bare gjøre huden enda mer irritert.

Og hvis du finner ut at dette har god effekt på din hud holder det som regel å gjøre det en gang innimellom, ikke nødvendigvis daglig. Lytt til hva huden din trenger.


Negative sider ved "slugging"

Man bør unngå denne metoden hvis man har fet, oljete og akne-utsatt hud da det kan forverre tilstanden. Hvis man er plaget med noen tørre områder kan det heller være en idé å spot-behandle disse, som for eksempel lepper eller øyelokk.

Huden jobber hele tiden med å bytte ut og skille ut døde hudceller og talg. Da er det ikke så gunstig å “fange” det inne, da det vil føre til tette porer, vekst av bakterier og akne utbrudd.

En annen ulempe er at det kan bli ganske grisete på putetrekket etter man har sovet med vaselin i ansiktet.

Hudtrender passer ikke for alle hudtyper, så det er viktig å vite hvilke ingredienser og rutiner som passer akkurat din hud. Det er også viktig å finne en balanse mellom hva man liker å bruke, og hva som hjelper huden. Noen kan ha god effekt av “slugging”, mens andre hudtyper ikke bør smøres inn på denne måten.


Lyst til å lære mer?

Hud

Kviser på rygg: backne

Backne, butzits og kviser på brystet er heldigvis litt mer skjult enn de som popper frem i ansiktet, men det er ikke alltid like lett å behandle sin egen backne uten å være hypermobil eller ha en snill samboer. Vi skal ta for oss noen årsaker, tips og triks i denne artikkelen.

Les merLesetid: 3 minutter