Hud

Hva er lipødem?

Lipødem er en sykdom som oftest rammer kvinner og karakteriseres med en stor fettansamling rundt hofteparti, lår og legger. Noen er også plaget i armene og fettansamlingen er ofte smertefull. I motsetning til generell overvekt er fettfordelingen ved lipødem veldig ujevn, kvinner har ofte et bredt hofteparti og en slankere overkropp.

Av Mariann HæstadSykepleier hos Maja

Mange blir nok stemplet som usunne og overvektige, når det i teorien ikke har noe betydning dersom du er rammet av lipødem.

En del kvinner vet nok heller ikke at de har tilstanden, fordi den ikke er så omsnakket. Faktisk er det anslått at hele 10% av alle kvinner er rammet!

Hvorfor oppstår lipødem?

Det er antatt at den unormale fettfordelingen kan ha arvelige faktorer, men forskning har fremdeles ikke klart å fastslå en endelig årsak til lipødem. Det finnes likevel flere teorier.

En av disse teoriene er at fettfordelingen kan skyldes arvelige faktorer, da det er observert at opptil 60% av pasienter med denne diagnosen har et familiemedlem med samme sykdom.

Kvinnelige kjønnshormoner har antagelig også en betydning da tilstanden sjelden ses hos menn eller jenter før puberteten. Det typiske er at lipødem utvikler seg etter hormonelle endringer, slik som pubertet, graviditet og overgangsalder. Det mistenkes at det er en ujevn fordeling av østrogen-reseptorer i de påvirkede områdene, men det er ennå ikke blitt bevist.

Hva er symptomene på lipødem?

For mange begynner sykdommen langsomt og ansamlingen av fett blir gradvis større. Det er typisk at hendene og føttene ikke blir rammet. I starten er huden helt normal, og selv om det ser ut som man har en stor væskeansamling vil omfanget av fettansamlingen ikke bli mindre hvis du har dem hevet eller få merker hvis du klemmer inn på huden. Det er ikke mulig å slanke bort lipødem.

De fleste er plaget med smerter, blodutredelser og ømhet i området fordi fettmengden presser på blodomløp og lymfer. Det kan være tungt og kosmetisk sjenerende.

Diagnosen kan oftest bekreftes ved undersøkelse, og noen ganger ultralyd.

Hvordan behandles lipødem?

Det finnes uheldigvis ingen helbredende behandling og vi skulle virkelig ønske at kvinnehelse var mer i fokus så kanskje også denne sykdommen hadde fått mer oppmerksomhet.

Hensikten er å bremse og redusere plagene som følger av lipødemet. Det kan være effektivt å minske kaloriinntaket for å ikke forverre tilstanden, selv om slanking ikke vil hjelpe på selve lipødemet.

Hos noen blir lymfekjertlene såpass presset at kvinnen kan utvikle lymfødem (en ansamling av væske fra lymfene). Da må dette dreneres eller “presses ut” med f.eks. støttebandasje. 


Dersom smertene vedvarer til tross for tiltakene, kan fettsuging vurderes. Per i dag er det ikke vanlig å ta fettsuging ved lipødem i Norge. Det er likevel fortsatt uvisst hvor lenge denne effekten vil vedvare, og hvor raskt lipødemet eventuelt tilbakevender.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt<3

https://nhi.no/sykdommer/hormoner-og-naring/diverse/lipodem/


Medisinsk godkjent av Cindy Dahl
Lege og klinikksjef hos Maja

Lyst til å lære mer?

Hud

Kviser på rygg: backne

Backne, butzits og kviser på brystet er heldigvis litt mer skjult enn de som popper frem i ansiktet, men det er ikke alltid like lett å behandle sin egen backne uten å være hypermobil eller ha en snill samboer. Vi skal ta for oss noen årsaker, tips og triks i denne artikkelen.

Les merLesetid: 3 minutter