Hud

Kviser og akne påvirker psyken og selvbildet

Selv om akne er noe alle vil få til en viss grad i løpet av livet, har 89% av følgere våre på Instagram oppgitt at akne har gitt dem dårlig selvtillit. Dessverre har ren og frisk hud alltid vært et skjønnhetsideal.

Omtrent fire av fem ungdom vil oppleve akne. For mange kan utbruddene våre små, noen kommer og går og noen blir svært hardt rammet. Flere vil også ha med seg hudplagene inn i voksenlivet. Det er en klar sammenheng mellom kviser og psykiske problemer slik som svekket selvbilde, depresjon og angst. Det er ikke alltid det er en sammenheng mellom alvorlighetsgraden av akne og hvordan det påvirker din psykiske helse.

Noen blir hjemme fra skole, jobb og andre sosiale sammenkomster fordi de har fått kviseutbrudd. Man forsøker deretter intenst å dekke til kvisene med en fet concealer og vipps så er du inne i en negativ spiral. For noen kan akne og arrdannelse føre til varige konsekvenser.

“Kviser kan gi arr i huden, men kan også gi “psykiske arr” som kan vare livet ut” - Dr. Andrea Birketvedt.

Når vi spurte våre følgere på Instagram om spørsmål forbundet med akne og selvbilde, ser vi tydelig at jevn og myk hud er en viktig faktor for et godt selvbilde. Mange føler skam og har fått høre fra venner og bekjente at det antagelig er kostholdet som må endres. I tillegg blir akne og kviser definert som “uren hud”, noe som får det til å høres ut som at du selv er skyld i tilstanden.

88% av våre følgere har brukt masse penger på hudpleieprodukter som ikke funker. Dette veier også opp påstanden om at hudtilstand påvirker selvbilde, for hvorfor skulle vi ellers brukt tusenvis av kroner på noe vi egentlig ikke vet vil gi resultat? Det er fordi man desperat søker en løsning på problemene sine, og det er vi villige til å betale mye for.

Heldigvis finnes det gode behandlingsløsninger, men ofte må du både ha reseptbelagt og reseptfrie preparater for å komme deg i mål. Husk at  aktive innholdsstoffer som regel er svakere i de reseptfrie preparatene, men for noen kan dette være nok for å holde det i sjakk.

Det viktigste er å søke hjelp. Vellykket behandling av huden kan faktisk forbedre psykisk helse. Det er derfor viktig å behandle seg tidlig nok, spesielt hvis det begynner å påvirke livskvaliteten.

Husk at akne er noe som preger de aller fleste rundt deg og kan oppstå helt uavhengig av kosthold, renslighet og liknende <3

(Statistikk fra Instagram er basert på 547 stemmer)

Lyst til å lære mer?

Hud

Kviser på rygg: backne

Backne, butzits og kviser på brystet er heldigvis litt mer skjult enn de som popper frem i ansiktet, men det er ikke alltid like lett å behandle sin egen backne uten å være hypermobil eller ha en snill samboer. Vi skal ta for oss noen årsaker, tips og triks i denne artikkelen.

Les merLesetid: 3 minutter