Hud

Hvordan bli kvitt skabb

Skabb er en smittsom hudsykdom som ser ut til å ha blusset opp siste tiden. Midden vil gi en intens kløe på kroppen. Du overvinner ofte skabben med reseptfri behandling, men dersom du ikke følger prosedyren slavisk kan det være vrient å bli kvitt.

1. desember 2021Skrevet av: Linh Che
Bilde av kvinne som klør seg på armen

Skabb (scabies) er en hudsykdom som er forårsaket av midden Sarcoptes scabiei. Den graver ganger under huden og legger egg. Smitten overføres fra person til person ved tett kroppskontakt eller fra tekstiler/tøy, men dette er sjeldent da den ofte kun overlever i ca. 3-4 døgn.

Typisk opplever man en intens og kraftige kløe, spesielt om natten og når man blir varm (som f. eks. når man trener og tar en varm dusj). Kløen skyldes en allergisk reaksjon mot midden og dens avfallsstoffer, og kommer ca. 2-6 uker etter man har blitt smittet. Merk at dette betyr at kløen kan vedvare i opptil 6 uker etter man har fullført behandling.

Utslettet ligner små røde prikker og hevelse, typisk mellom fingrene, på hender, armhulen, navelen, rundt genitalia og rundt livet. Ofte ser man kloremerker grunnet en intens kløe.

For å sette diagnose må man undersøkes av lege. Midden er ca. 0,3-0,4 mm lang og kan ses med det blotte øye. Legen kan bruke et dermatoskop (et instrument med forstørrelse) for å påvise midden, egg eller middgangen. Sammen med typisk sykehistorie (kløe om natten, typisk utslett og kloremerker) kan det styrke mistanken om at det dreier seg om skabb.


Behandling av skabb

Nix krem (Permetrim) er førstevalg, og dette får man kjøpt reseptfritt på apoteket. Det er lurt å starte behandlingen på kveldstid. Husk at du ikke skal bruke andre hudkremer samtidig. Kremen skal smøres grundig inn på hele kroppen og vaskes av etter 12 timer. Det er viktig at hele husstanden eller seksualpartnere behandles samtidig slik at man unngår å smitte hverandre på nytt. Hendene smøres på nytt etter håndvask.


To do list:

  • Påsmør kremen på ren og tørr hud.

  • Husk at hele kroppen skal smøres inn (unntatt munn og området rundt øyne); både ansikt, navlen, ører, i analområdet, mellom tær og fingre og under fotsålene. Har du lange negler kan det være lurt å klippe disse og påsmør krem så godt du kan under neglene. Ved tegn til infeksjon i hodebunnen bør denne også behandles. PS: vær ekstra nøye med krem på hendene, håndledd, føtter og ankler.

  • Kremen skal være på kroppen i minst 12 timer før du kan dusje. Det betyr at du må smøre hendene på nytt hvis du vasker disse før 12 timer har gått. Derfor kan det være lurt å smøre seg på kvelden før du skal legge deg.

  • Bruk ren pyjamas. Bytt også sengetøy før første påsmøring, og legg på nytt sengetøy dagen etter.

  • Samme behandling skal gjentas etter 7 dager.

  • Alt av sengetøy, klær og håndklær skal vaskes på minst 60 grader. Hvis du har klær eller sko som ikke kan vaskes på en slik temperatur bør du la det stå ubrukt i minst en uke. Noen velger å fryse tekstiler/gjenstander på lav temperatur (-18 grader) i flere timer.

  • Støvsug seng og sofa, eventuelt andre tekstiler/møbler.


Hva skjer etter skabb-behandlingen?

Midden vil ofte dø etter 2-4 dager uten hudkontakt. Hvis man behandler riktig er det svært sannsynlig at skabben forsvinner. Likevel ser man at noen ikke opplever effekt, noe som kan skyldes ny smitte eller at behandling ikke er utført helt optimalt.

Husk også at kløen og utslettet kan vare i flere uker etter avsluttet behandling. I slike tilfeller kan det være aktuelt å bruke allergimedisiner og steroidekrem. Ved manglende bedring kan tablettbehandling med Scatol være neste mulighet etter vurdering av lege.

Kilder:
NEL
Sundhed.dk
Promedicin.dk

Lyst til å lære mer?

Hud

Hva er håndeksem?

Sår og sprekker i huden på hendene er fryktelig vondt, og eksem kommer for mange ekstra frem i vinterkulden. Her finner du tips og triks for forebygging og behandling av hudlidelsen.

Les merLesetid: 1 minutter
Hud

Isotretinoin - hva er det?

Isotretinoin har lenge vært en av de mest effektive aknebehandlingene på markedet, men er forbeholdt noen få pasienter. La oss se nærmere på både fordeler og ulemper ved denne “vidunderkuren”.


Les merLesetid: 3 minutter