Hud

Hudpleierutine: kombinering av aktive ingredienser

Når du har fått reseptbelagt behandling av legen kan det være vanskelig å vite hvilke aktive ingredienser som kan kombineres med behandlingen du har fått. Her forsøker vi å oppsummere hva du kan kombinere og hvilke aktive ingredienser som bør unngås for optimal effekt av behandlingen.

Av Cindy DahlLege og klinikksjef hos Maja

C-vitamin

Askorbinsyre, også kjent som Vitamin C, er en antioksidant som har dokumentert effekt på å redusere aldringstegn ved å øke kollagenproduksjon, redusere fine rynker og forebygge pigmentering i huden.

Benzoylperoksid (Basiron) skal ikke kombineres med vitamin C. Virkestoffet i Basiron oksiderer vitaminet og gjør det ineffektiv. Du sløser altså bort penger om disse kombineres. Om du vil beholde begge i hudpleierutinen din bør de påføres hver for seg: vitamin C om morgenen og benzoylperoksid om kvelden.

Retinoider og azelainsyre kan brukes samtidig med vitamin C, men det er greit å være oppmerksom på at alle disse er potente ingredienser som kan føre til økt bivirkning av den reseptbelagte behandlingen.

Om man ønsker å bruke Vitamin C med azelainsyre eller retinoider bør man utføre patch testing, altså teste blandingen på et lite område før man eventuelt smører det utover hele ansiktet.

Det er usikkert om kombinasjonen av vitamin C med azelainsyre eller retinoider er nødvendig ettersom de deler de samme egenskapene. Det er foreløpig ikke dokumentert at kombinasjonen av disse produktene fører til færre aldringstegn sammenlignet med isolert behandling med azelainsyre/retinoider alene. Om huden din ikke reagerer på å bruke begge virkestoffene, så kan du trygt fortsette å kombinere de, men om man har sensitiv hud eller får bivirkning av noen av produktene er dette ikke nødvendig.

Hyaluronsyre

Hyaluronsyre er et sukkermolekyl som finnes naturlig i huden. Hyaluronsyre har dokumentert effekt på å absorbere fuktighet fra omgivelsene. Dette bidrar til langvarig fuktighetspleie som kan føre til økt fylde og fasthet i huden.

Studier viser til både dypere og mer langvarig virkning av azelainsyre, retinoider og benzoylperoksid når det kombineres med hyaluronsyre. Det har også resultert i mindre bivirkninger av aktiv behandling ved samtidig bruk av hyaluronsyre.

Om du ønsker å supplere med hyaluronsyre i hudpleierutinen din er det er anbefalt å starte med en mild rens etterfulgt av en toner. Bruk deretter hyaluronsyre før azelainsyre, retinoider eller benzoylperoksid.

Niacinamide

Niacinamide er en form for vitamin B3 og en antioksidant som bidrar til å blant annet øke hudens fuktighet, redusere talgproduksjon, jevne ut pigmentflekker og minske rødhet.

Niacinamide kan kombineres med retinoider, benzoylperoksid og azelainsyre.

Det er dokumentert effekt på at niacinamide i kombinasjon med benzoylperoksid har bedre effekt på akne og talgproduksjon sammenlignet med reseptbehandling alene.

Andre studier har vist at niacinamid styrker hudbarrieren, øker fuktighetsnivået i huden og fremmer effekten av retinoider, dessuten reduserer den bivirkninger som kommer ved tilvenningsfasen av et retinoid produkt.

Niacinamid kan i teorien blandes med azelainsyre, men det er ingen studier som tilsier at kombinasjon av disse virkestoffene øker effekten av hverandre. Derfor er det vanskelig å si om kombinasjonen har en bedre effekt enn å kun bruke azelainsyre alene. Om du fortsatt ønsker å beholde niacinamid i hudpleierutinen anbefales det å smøre på denne før azelainsyren.

AHA og BHA

AHA og BHA er en forkortelse for alfa-hydroksysyrer (eksempler på dette er glycolic acid, lactic acid) og beta-hydroksysyrer (Salicylic acid).

Både AHA og BHA er eksfolierende produkter.

AHA løser opp båndet mellom døde hudceller i det ytterste hudlaget. På denne måten får huden en glød. BHA penetrerer huden dypere sammenlignet med AHA,  løser opp olje og kan forebygge kviser.

Det er ikke anbefalt å kombinere azelainsyre eller benzoylperoksid med AHA eller BHA syrer.

Generelt trenger man ikke eksfoliere hver dag. Man bør også unngå å bruke mange syrer samtidig da det kan svekke hudbarrieren og føre til irritert og tørr hud, samt kviser. Preparater som fremmer avskalling, irritasjon eller uttørking av huden skal ikke brukes samtidig med Basiron AC gel.

AHA og/eller BHA kan brukes samtidig som retinoider. Studier viser til forbedring av akne etter 4 ukers bruk av retinoider og AHA og/eller BHA, men husk at syrer også kan gi økt hudirritasjon og svekket hudbarriere som igjen kan gi mindre optimale resultater. Forsøk deg derfor forsiktig frem.

Det er altså frarådet å kombinere AHA og BHA med hverandre og med annen reseptbelagt behandling med unntak av retinoider.

Generelt om hudpleie når du behandles med reseptbelagte midler

På et generell basis anbefales det at man starter med isolert behandling (kun det aktive middelet du får utskrevet) før man legger til et nytt hudprodukt med en annen aktiv ingrediens.

Når du velger å legge til en ny aktiv ingrediens bør det gjøres hver tredje uke slik at det blir enklere for deg å bedømme effekten av eller eventuelle intoleranser. Om flere produkter blir introdusert samtidig kan det være vanskelig å vite hvilken som forårsaket en uønsket reaksjon.

Det er også viktig å huske på at huden din er unik for deg og du kjenner din egen best. Om du ikke opplever bivirkninger og ser gode resultater er det bare å fortsette med de kombinasjonene du har i hudrutninen din.

Ønsker du å introdusere nye aktive ingredienser sammen med din reseptbelagte behandling har vi noen tips til deg;

  1. Test blandingen på en liten del av huden før du smører den over hele ansiktet.
  2. Introduser nye ingredienser hver 2.-3. uke slik at du kan bedømme årsaken til en eventuell hudirritasjon.
  3. Om du ønsker å beholde aktive ingredienser i hudpleierutinen din kan et alternativ være å bruke produktene på dagtid og den reseptbelagte behandlingen på kveldstid.
  4. Bruk hyaluronsyre, niacinamide og eller en fuktighetskrem for å styrke hudbarrieren og derfor også den reseptbelagte behandling.

Ta vare!

Kilder:

-https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28805671/
-https://www.dearbrightly.com/blog/can-you-use-vitamin-c-with-retinol/
-https://www.refinery29.com/en-gb/skincare-ingredients-not-to-mix
-https://www.byrdie.com/can-you-mix-hyaluronic-acid-and-retinol-5217416
-https://drbaileyskincare.com/blogs/blog/how-do-you-layer-skin-care-products-with-tretinoin
-https://kabinettet.no/hud/aktive-ingredienser-kombinere/
-https://www.webmd.com/beauty/what-to-know-about-niacinamide-skin-care
-https://www.refinery29.com/en-au/ceramides-skincare-eczema-dermatitis#slide-4
-https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15002656/
-https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34804354/
-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2921764/
-https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10971324/
-https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18492135/
-https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17121065/https://marmurmedical.com/wp-content/uploads/2021/07/Azelaic-acid-101_-Everything-dermatologists-want-you-to-know-1.pdf
-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3579485/
-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8347214/
-https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30642209/
-https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26516077/
-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5527713/
-Publication Reference: Draelos ZD, Green BA, Edison BL. An evaluation of a polyhydroxy acid skin care regimen in combination with azelaic acid 15% gel in rosacea patients. J Cosmet Dermatol 2006;5:23-29.
-https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2534550/
-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7496538/#jocd13497-bib-0022
-https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Azelaic-acid#section=Other-MS
Publication Reference: Draelos ZD, Green BA, Edison BL. An evaluation of a polyhydroxy acid skin care regimen in combination with azelaic acid 15% gel in rosacea patients. J Cosmet Dermatol 2006;5:23-29.
-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7496538/#jocd13497-bib-0022
-https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30287361/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7496538/#jocd13497-bib-0022
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35674757/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30642209/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583886/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5527713/
Thiele JJ, Rallis M, Izquierdo-Pullido M, Traber MG, Weber S, Maibach H, Packer L. Benzoyl peroxide depletes human stratum corneum antioxidants. J Dermatol Sci. 1998;16(Suppl1):S202. doi: 10.1016/S0923-1811(98)84208-4.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26516077/

Lyst til å lære mer?

Hud

Kviser på rygg: backne

Backne, butzits og kviser på brystet er heldigvis litt mer skjult enn de som popper frem i ansiktet, men det er ikke alltid like lett å behandle sin egen backne uten å være hypermobil eller ha en snill samboer. Vi skal ta for oss noen årsaker, tips og triks i denne artikkelen.

Les merLesetid: 3 minutter