Hud

Tørr hud

Tørr og flassete hud er et tegn på at den ikke klarer å holde på fuktigheten og trenger en ytre tilførsel. Ulike syrer kan kan for eksempel bidra til å gjøre huden tørr og flassete. Hva hjelper mot tørr hud?

Av Mariann HæstadSykepleier hos Maja

Huden er faktisk det største organet vi har på kroppen vår og er et av våre viktigste sanse- og kommunikasjonsorgan. I tillegg skal huden beskytte oss, holde på fuktigheten og regulere temperaturen.

Hva er tørr hud?

Dersom huden sliter med å holde på fuktigheten eller har lite av de naturlige fettstoffene vil den bli tørr. Da kan den føles stram, klø, være irritert og flasse. Det er også lettere at man får rifter eller små sår når huden er tørr og skjør.

Hvorfor oppstår tørr hud?

Overhudens fettinnhold er faktisk arvelig betinget, men tørr hud skyldes likevel ofte andre faktorer. Når du blir eldre vil antall talgkjertler i huden og deres evne til å holde på fuktighet reduseres. Hudens fettinnhold er viktig for dens evne til å holde fuktigheten og beskytte mot omgivelsene. Overdreven vask og skrubb kan derfor også disponere for tørr hud.

Et redusert væskeinntak og dehydrering kan også gå ut over hudens fuktighet, sørg derfor for å drikke godt med væske i sommervarmen.

Dersom du bruker syrer og sterke kremer til å behandle huden din er dette også disponerende for tørr og flassete hud, da kan det være lurt å supplere med fuktighetskrem og eventuelt trappe litt ned på behandlingshyppigheten.

Hvordan behandle tørr hud?

Det er viktig at du bruker renseprodukter med en lav pH (3,5-7) da en høy pH kan vaske bort hudens naturlige fettlag. Forsøk å begrense tiden i dusjen og smør huden inn med en god fuktighetskrem etterfølgende. Damp og lunkent vann vil åpne porene og gjøre at kremen trekker bedre inn i huden.

Både sol og kulde kan gjøre at huden tørker lettere ut, i tillegg til tørr luft. Vær derfor ekstra obs på pleiing av huden på ved slike forhold:

  • Beskytt huden med solfaktor.
  • Begrens tiden i dusjen og smør huden like etter.
  • Rens huden med riktig pH.
  • Klapp huden tørr, unngå å skrubbe med håndkleet.
  • Velg en fuktighetskrem eller olje tilpasset din hudtype.
  • Noen kan ha effekt av å ha en luftfukter inne når klimaet er tørt.

Hvilke produkter skal du velge for tørr hud?

Det kan være vanskelig å forstå seg helt på det store markedet av fuktighetskremer. Ofte kan det lønne seg å finne ut hvilken hudtype man har før man går til innkjøp.

Lette produkter slik som “lotion” inneholder mye vann og lite fett. Disse kremene trekker fort inn i huden men tilfører lite fettstoffer. Dermed vil de ikke hjelpe noe særlig på vanntapet fra huden.

De fete kremene inneholder mer fettstoffer og mindre vann. Kremene bruker lengre tid på å tørke og trekke inn i huden, men holder bedre på fuktigheten.

Ulike innholdsstoffer som hjelper til å binde på fuktigheten: Glyserin (glyserol), melkesyre, propylenglykol, karbamid (urea) og rapsolje.

Når skal du kontakte lege ved tørr hud?

Kontakt lege dersom det ser ut til at du har fått en infeksjon i huden. Da kan du merke at den blir rød, varm, smertefull og/eller hoven. I tillegg kan det komme væske/puss ut av små sår.

En kraftig kløe i huden kan i tillegg skyldes andre bakenforliggende tilstander, kontakt derfor lege når du ikke finner en årsak på dine symptomer.

Sykehusapotekene.no
Legehandboka.no
NHI.no

Medisinsk godkjent av Dr. Håkon M. Vegrim

Lyst til å lære mer?

Hud

Kviser på rygg: backne

Backne, butzits og kviser på brystet er heldigvis litt mer skjult enn de som popper frem i ansiktet, men det er ikke alltid like lett å behandle sin egen backne uten å være hypermobil eller ha en snill samboer. Vi skal ta for oss noen årsaker, tips og triks i denne artikkelen.

Les merLesetid: 3 minutter