Hud

Slik behandler vi akne og kviser

Lurer du på hva slags behandling du kan bruke mot akne og kviser? Her får du svaret!

22. september 2020Skrevet av: Harald Dobloug

Lurer du på hva slags behandling du kan bruke mot akne og kviser? Her får du svaret!

I vår forrige artikkel kunne du lese at vi deler inn akne i mild, moderat og alvorlig type. Du kan få hjelp av legen til å finne ut hvordan type akne du har, og finne riktig behandling for deg.

Behandlingen kan variere dersom du har mild, moderat eller alvorlig akne, og det er flere andre faktorer som også kan påvirke valget av riktig behandling.

Her er noen av vurderingene vi gjør:

  • Alderen din
  • Har du andre sykdommer?
  • Har du tendens til arrdannelse?
  • Er du gravid?
  • Er huden din lysømfintlig?

Noen kan også gjøre huden svært lysømfintlig slik at man bør unngå sol. Det passer kanskje dårlig hvis du skal på solferie, og i slike tilfeller kan man få tilpasset sin behandling av legen.

Behandling med lokale midler‍ (kremer)

Reseptfri behandling:

  1. Benzoylperoksid, kalles også Basiron gel og selges reseptfritt på apotek.

Kremer du må ha resept på:

  1. Retinoider. Kan kombineres med benzoylperoksid og heter da Epiduo. Denne kremen løser opp hudormer, dreper bakterier og hindrer ny tilstopping av talgkjertler.
  2. Azelainsyre, for eksempel Finacea. Azelain fører til at talgpropper løser seg opp, og den har også en drepende effekt mot den vanlige kvisebakterien (også kalt Propoinibacterium acnes).
  3. Antibiotika krem (Dalacin liniment) som påsmøres utsatte områder.

Behandling i tablettform

P-piller:

Hos noen kan det være aktuelt å starte på, eller bytte til p-piller som kan ha effekt på kviser (preparater som inneholder både østrogen og gestagen). Dette gjelder de som samtidig har et behov for å unngå graviditet, og som ikke har risikofaktorer for blodpropp. Man kan også forbedre denne behandlingen ved å kombinere p-pille med lokale midler som man smører på huden.

Antibiotika:

Tetracyklin/Lymecyklin er mest vanlig, og brukes ved moderat eller alvorlig akne hvor man ikke ser god effekt av lokale midler. Disse tablettene minsker mengden av bakterier og de hindrer også betennelse i talgkjertlene. Krever resept fra lege.

Retinoider i tablettform:

Isotretinoin. Denne brukes ved uttalt akne og krever henvisning til hudlege. Denne behandlingen kan ha alvorlige bivirkninger (for eksempel leverskade og fosterskadende effekt). Derfor må man ha oppfølging hos hudlege, og man skal bruke sikker prevensjon under hele behandlingen.

Vær tålmodig

Til sist er det viktig å poengtere at det kan ta flere uker før man ser effekt av behandling mot kviser. Det er viktig å bruke preparatene regelmessig og som forskrevet av legen, slik kan man også kan forebygge nye utbrudd.

Lyst til å lære mer?

Hud

Hudpleierutine: kombinering av aktive ingredienser

Når du har fått reseptbelagt behandling av legen kan det være vanskelig å vite hvilke aktive ingredienser som kan kombineres med behandlingen du har fått. Her forsøker vi å oppsummere hva du kan kombinere og hvilke aktive ingredienser som bør unngås for optimal effekt av behandlingen.

Les merLesetid: 3 minutter
Hud

Fungerer p-piller mot kviser?

Ettersom hormoner spiller en rolle i utviklingen av kviser (akne), kan p-piller i noen tilfeller brukes som ledd i behandlingen av dette.

Les merLesetid: 7 minutter