Hud

3 ulike typer akne, og hvordan behandle disse

Har du prøvd utallige ansiktsrens og kremer som lover plettfri hud, uten å få resultater? Det er du er ikke alene om.

Skrevet av: Harald Dobloug

Her finner du svar på hvorfor vi får kviser, og informasjon om de reseptbelagte medikamentene som skrives ut for å bekjempe de irriterende og skjemmende forekomstene.

Akne og kviser

Hva er akne?

Akne og kviser er egentlig akkurat det samme, men akne brukes av våre leger og i medisinsk sammenheng. Så ikke bli forvirret hvis vi snakker om begrepene om hverandre i dette blogginnlegget.

Så, hva er kviser egentlig?

Kviser er en betennelse i talgkjertlene. Talgkjertler er de små porene vi finner rundt hårene i ansiktet og på overkroppen som produserer talg (olje-aktig substans).

Hvorfor får vi kviser?

Det er mange grunner til at vi får kviser. Hos kvinner kan det være alt fra stress, sminke som tetter porene, feil prevensjonsmiddel, mensen eller graviditet.

3 hovedkategorier for kviser og akne

#1 – Mild akne:
Hudormer og overfladisk

Dette er den mildeste versjon av akne. Selv om det også kan være irriterende, så betegnes det som mild fordi det ikke er inflammatorisk.

Inflammatorisk betyr i praksis at immunforsvaret vårt blir litt for ivrig, og forteller kroppen at dette er en vedvarende tilstand som må fikses hele tiden. Man får da kontinuerlige betennelser som blir større og mer betente som du kan lese om lengre ned.

Har du mild akne slik vi definerer det her vil det si at det er en liten betennelse i talgkjertelen som kan forsvinne, og ansees som svarte og hvite hudormer.

Dette kan du prøve først:

Har du denne typen kviser kan det behandles med ansiktsvask og kremer som er tilpasset fet hud. Her er det viktig å tilpasse kremer som er lette og ikke tetter igjen porene (talgkjertlene).

Hvis det ikke fungerer:

Spør på apoteket etter en reseptfri behandling med “benzoylperoksider”. Dersom du har mye hudormer kan du få skrevet ut en krem med A-vitaminsyre som brukes om natten. Det finnes også kremer som kombinerer disse to. Behandlingen kan føre til svie og rødhet i begynnelsen, men gir seg som regel etter et par uker. Det tar normalt noen uker/måneder før man vil se effekt av en slik behandling.

#2 – Moderat akne:
Preget av røde og ømme kuler

Hvis man har moderat akne skjer det en inflammatorisk respons, og det kan oppstå flere røde hevelser (som også kalles papler), og verk-fylte kviser (også kalt pustler).

Papler oppstår grunnet en liten betennelse, og man ser det altså som en liten rød hevelse eller knute i huden. Disse kan være ømme og vonde å ta på. Pustel kan man se når det er et avgrenset område med puss (hvit/gul kremaktig væske som produseres ved infeksjoner).

Dette kan du prøve først:

Det er veldig viktig å ha gode rutiner for egenbehandling i bunn. Bruk helst en fettfri krem, parfymefri produkter og en pH-nøytral ansiktsrens (pH ca 6,5). Her kan du få hjelp på apoteket hvis du er usikker på riktig produkt til din hud.

I tillegg er det veldig viktig å ikke klemme eller klore i kvisene - dette kan forverre betennelsen og føre til arrdannelse.

I første omgang kan man forsøke reseptfri krem fra apoteket som inneholder “benzoylperoksider” (samme som ved “mild akne”). Denne kan man noen ganger bruke i tillegg til eventuell annen behandling som man får av legen, så det er greit å bruke litt tid på å la huden tilvenne seg denne.

Hvis det ikke fungerer:

Dersom den reseptfrie behandlingen ikke hjelper etter 6-8 uker bør du få vurdering av lege for å finne riktig behandling til deg og din hud. Dette kan variere mellom lokalbehandling med krem eller gel, og i noen tilfeller kan det være aktuelt med antibiotika i tablettform i tillegg (du kan lese mer om disse alternativene lenger ned i artikkelen).

Mer enn 80% av alle mellom 11-30 år er plaget med kviser i forskjellig grad, og mange trenger reseptbelagt behandling. Derfor er det viktig at man får vurdering av lege for å få rett behandling, også for å unngå at tilstanden blir verre med arrdannelse.

#3 – Alvorlig akne:
Akne med større verkebyller

Som navnet tilsier er dette en form for akne hvor man er rammet av mer alvorlige type kviser. Kvisene danner større kuler og cyster under huden, som kan bli betente. Disse verke-fylte "byllene", eller cystene, kommer i forskjellige størrelser og er fylt med puss, talg og bakterier. Dette øker også risiko for arrdannelse.

Behandling av alvorlig akne bør gjøres av hudlege. En slik behandling kan være for eksempel antibiotika i tablettform i 3 måneder, eller Isotretinoin (Roaccutan) som er A-vitaminsyre i tablettform.

Sistnevnte behandling varer i rundt 6 måneder og man må ha kontroller hos hudlege underveis med blodprøver og oppfølging.

Mange opplever at hud og slimhinner blir tørre under behandlingen. I noen tilfeller kan det også være aktuelt å bruke kortisontabletter eller injeksjoner.

Lyst til å lære mer?

Hud

Hva er håndeksem?

Sår og sprekker i huden på hendene er fryktelig vondt, og eksem kommer for mange ekstra frem i vinterkulden. Her finner du tips og triks for forebygging og behandling av hudlidelsen.

Les merLesetid: 1 minutter
Hud

Isotretinoin - hva er det?

Isotretinoin har lenge vært en av de mest effektive aknebehandlingene på markedet, men er forbeholdt noen få pasienter. La oss se nærmere på både fordeler og ulemper ved denne “vidunderkuren”.


Les merLesetid: 3 minutter