Hud

Psoriasis i hodebunnen

Psoriasis er en betennelse i huden som kan ramme ulike deler av kroppen. Hodebunnen er et av de stedene som kan være ekstra utfordrende å behandle.

Av Mariann HæstadSykepleier hos Maja

Hva er psoriasis (i hodebunnen)?

Psoriasis rammer omtrent 2-3% av befolkningen og er en kronisk hudsykdom som gir røde og skjellende utslett. Det er variert hvor hardt hver enkelt blir rammet av sykdommen. I hodebunnen vil psoriasis kunne være litt annerledes enn på resten av kroppen, oftest er det typen “plakkpsoriasis” med tykke skjellende utslett.

Hva er symptomene på psoriasis?

Som nevnt vil utslettet være skjellende, flassende og rødt. Hodebunnen kan klø intenst og det kan føles stramt i huden. Lys hud kan få utslett som er røde mens mørkere hud kan få utslett som er mørke. Du kan få utslettet på hele hodebunnen men det oppstår oftest i kantene av hårfestet. Når psoriasisen blusser opp kan noen oppleve å miste litt hår midlertidig på området. I motsetning til seboreisk eksem i hodebunnen vil psoriasis ofte også oppstå andre steder på kroppen og flassene vil være tykkere.

Hvordan behandles psoriasis i hodebunn?

Dersom du har et mildt utslett i hodebunnen kan det behandles med reseptfri sjampo som kan kjøpes på apotekene.

Dersom du har et mer utbredt utslett med tykke skjell, burde du få en legevurdering. For å få behandlet psoriasisen må skjellene fjernes slik at de ikke ligger over huden som et skjold. For å få løsnet dette kan man bruke salisylhårolje (5-10%) som virker over natten og vaskes av neste dag. Behandlingen kan gjentas hvis du ikke får løsnet alt skjell/flass på berørt område. Deretter kan du massere inn behandlingen (sjampo/oppløsning med kortison) i hodebunnen.

Er det noe som kan forebygge psoriasis?

Det er ikke anbefalt å røyke, ha en stresset livssituasjon eller drikke mye alkohol dersom en vil unngå psoriasis. Det er sett at psoriasis kan blusse opp eller forverres i perioder med psykiske og fysiske påkjenninger. For å forebygge spesifikt i hodebunnen må du passe på å ha milde hårprodukter og unngå uttørking av huden. Et tips kan være å la det gå 2-3 dager før du dusjer håret på ny slik at du minsker irritasjon og lar hårsekkene beholde sine naturlige oljer.


Kilder:
https://www.hudportalen.no/psoriasis/typer-psoriasis

https://nhi.no/sykdommer/hud/psoriasis/psoriasis-oversikt/

http://www.levmedpsoriasis.no/nyttig-info/hva-kan-du-gjoere-selv

Lyst til å lære mer?

Hud

Kviser på rygg: backne

Backne, butzits og kviser på brystet er heldigvis litt mer skjult enn de som popper frem i ansiktet, men det er ikke alltid like lett å behandle sin egen backne uten å være hypermobil eller ha en snill samboer. Vi skal ta for oss noen årsaker, tips og triks i denne artikkelen.

Les merLesetid: 3 minutter