Hud

Påske + sol + hud = ?

Solstråler i ansiktet kan være utrolig digg etter en lang vinter, men det er nå på våren du må være ekstra forsiktig (spesielt dersom du er under hudbehandling). UV-strålene er faktisk mye sterkere enn vi tror, noe som øker sjansen for solskader.

Av Cindy DahlLege og klinikksjef hos Maja

Påsken står for døren, og mange av oss vender nesen mot høyfjellet. Hva er vel ikke bedre enn frisk fjelluft og skyhøye priser på boller og brus?

Uansett om man planlegger å tilbringe påsken på fjellet eller i byen, håper de fleste på litt ekstra sol disse høytidsdagene. Selv har jeg sittet mang en gang med skibriller i solveggen midt i Bergen sentrum, i håp om et markant «brilleskille» til neste skoledag. Gjennom utallige påsketurer i min barndom har solveggen alltid vært de voksnes våte drøm, og nå forstår jeg endelig hvorfor. Ingenting slår de første varme strålene, et ekte vårtegn, som minner oss på at sommeren og varmen kommer hvert eneste år, og at vinteren snart er omme.

Men én ting er lett å glemme oppi hele nytelsen! Og nei, denne gangen skriver jeg ikke om kondomer, jevnlig brystsjekk i dusjen, eller et kjapt toalettbesøk etter sex. Jeg skriver selvsagt om solkrem!

Du tenker kanskje at solen ikke er så sterk på våren, og at man aldri blir solbrent så tidlig på året. Der tar du feil, og jeg skal fortelle deg hvorfor. Etter flere måneder med vintermørke, er huden blek og utilpass, og dette gjør den spesielt utsatt for UV-stråler. På våren står solen høyere på himmelen enn gjennom vinteren, og dagene er lengre. Selv om det er fristende å endelig kunne bade i sol, er det faktisk på våren man skal være spesielt forsiktig.

Tips til deg som skal på påskefjellet:

  • Smør deg før du går ut døren! Dette bør man gjøre til en rutine før man forlater huset. Selv om man ikke nødvendigvis har en plan om å sole seg, tilbringer man ofte mye tid i solen. Ansiktet er spesielt utsatt, og bør smøres godt med høy faktor. Bruker du faktor 30 på sommeren, bør du minst bruke 50 i påsken! Husk også en leppestift med høy faktor, da leppene også kan bli solbrent!

  • Husk at snø og vann reflekterer solstrålene. En påskedag i skiløypen kan faktisk gi deg like mye UV-stråling som midt på sommeren! Det er derfor særs viktig å smøre seg godt med høy faktor dersom du skal oppholde deg lenge utendørs i slike omgivelser. Snøen reflekterer solstrålene og kan gi hele 50% sterkere UV-stråler.

  • Man kan alltids sjekke UV-varselet før man går ut døren. Er UV-indeksen over 3, betyr det at solen står høyt på himmelen, og man bør være påpasselig med solkrem.

  • Det er lov å ta en pause! Selv om det er deilig å sitte i solveggen, er det viktig å gi huden en pustepause i ny og ne. Ofte merker man ikke at solen tar før det er for sent. PS! Jeg sitter og skriver dette solbrent i ansiktet, så her burde jeg fulgt egne råd. Det tar jeg på min kappe.

Er du under behandling med antibiotika eller lokale kremer mot akne?

Husk at både lymecyklin, adapalen, og tretinoin ikke skal brukes i kombinasjon med høy soleksponering, grunnet risiko for sterke reaksjoner i huden. Dersom du behandles med et av disse preparatene bør du unngå eksponering så langt det lar seg gjøre, bruke minst faktor 50 i utsatte områder (det finnes solkremer laget spesielt for akne), og minimere tiden man er i sola. Kan man ikke unngå høy soleksponering bør man avslutte eller ta en pause i behandlingen.

Er du usikker på om du er i denne gruppen? Les pakningsvedlegg, informasjonsskriv fra oss, eller ta kontakt med meg eller mine kolleger, så finner vi raskt ut av det.

Lyst til å lære mer?

Hud

Kviser på rygg: backne

Backne, butzits og kviser på brystet er heldigvis litt mer skjult enn de som popper frem i ansiktet, men det er ikke alltid like lett å behandle sin egen backne uten å være hypermobil eller ha en snill samboer. Vi skal ta for oss noen årsaker, tips og triks i denne artikkelen.

Les merLesetid: 3 minutter