Hud

Hudpleie ved sesongendring

Vi går fra fuktig sommer til tørr høst og vinter, hvordan reagerer huden egentlig på det? Her har vi samlet litt informasjon om årsaker og behandling av tørr vinterhud.

Av Mariann HæstadSykepleier hos Maja

Hvorfor kan huden endres på høst og vinter?

De aller fleste merker en endring i huden når det blir kaldere ute og tørrere i inneklima. Når vi skrur opp temperaturen inne vil fuktigheten i luften reduseres, det blir da vanskelig for huden vår å både holde på fukten og produsere ny. I noen tilfeller vil huden kompensere med å øke talgproduksjonen for å forsterke hudbarrieren i overgangsfasen til høsten. Da kan porene bli tilstoppede og føre til et akneutbrudd.

Vet du forresten hva som med huden under en varm og deilig dusj? Fettstoffene i det øverste hudlaget skal fange opp vann og olje i huden slik at den blir myk, fuktig og elastisk. Dersom du dusjer veldig varmt kan du bryte ned denne beskyttelsen. Skru derfor ned vanntemperaturen litt, bruk dusjolje i stedet for såpe og smør deg alltid med en god fuktighetskrem etter du har dusjet.

I tillegg til at temperaturendringene er verre på høsten og vinteren, vil også luftforurensningen forverres. Dette kommer av utslipp fra blant annet piggdekk, vedfyring og økt bruk av transportmidler. Partikler av forurensningen kan trekke inn i huden dersom hudbarrieren er svak.

Tegn på tørr hud

  • Flassing, irritasjon eller kløe
  • Stramhetsfølelse i huden
  • Huden er ru, sprukket, har mer linjer eller rødhet.
  • Obs. mye talgproduksjon og plutselig fet hud kan være tegn på at huden trenger mer fuktighet.


Så, hva trenger huden din?

God fuktighet

Fordi huden i hovedsak sliter med fuktigheten på vinterstid er det på tide å innføre lag- på- lag i din hudpleierutine. Det viktigste du nå må huske er en god fuktighetskrem og ellers milde produkter (svært aktive ingredienser har en tendens til å tørke ut huden din). Finn en fuktighetskrem som er riktig for din hud. Enkelte kremer kan være for fete og tette til porene, da vil det øke sjansen for akne. Blir huden for tørr kan det gi kløe og huden kan sprekke. Dette kan igjen gi grobunn for bakterier og infeksjoner. Huden kan altså komme i en ond sirkel hvis vi ikke passer godt nok på den.

Høy solfaktor

Det er fortsatt viktig å bruke høy solfaktor, da du enda er utsatt for UV-stråler selv om det er både skyer og mindre sol. En høy solfaktor vil beskytte huden mot skader som rynker og aldringstegn, solbrenthet og utvikling av hudkreft.

Krem som inneholder mindre vann

Når du kjenner for å ta på både lue og skjerf, og temperaturmåleren viser minusgrader, er det viktig å bruke en krem som inneholder lite vann. Bruk heller en krem basert på oljer i de kalde månedene, disse kremene vil beskytte huden din mot kulda (PS. mange vannbaserte kremer har også tilsatt oljer).

God salve til leppene

Har du forresten tenkt over at dess tørrere lepper du får, jo mer fukter du dem med eget spytt? Da blir de sårere og sårere, noe som kan kalles “slikkeeksem”. Spyttet trekker fuktigheten ut av leppene dine og vil nemlig bare fukte i noen få sekunder. Ha med deg en god salve til leppene når du er ute i vinterkulda, så forhindrer du at de sprekker opp og blir såre.

Kort oppsummert:

  • Lag-på-lag, inkluder fuktighetskrem!
  • Bruk oljebaserte kremer
  • Unngå gloheite dusjer
  • Husk salve til leppene
  • Fortsett med SPF

For råd og tips om produkter kan du klikke deg inn på Heltkrem.no sin fine spalte her.


Kilder:
https://www.dermalogica.no

https://www.heltkrem.no

https://nhi.no

https://www.lhl.no

http://trendbyen.no/gjor-huden-din-klar-for-kaldere-tider/

https://theskinnerd.com

https://www.elitehelse.com

https://thedermreview.com/face-moisturizers/water-based-moisturizer-vs-oil-based-moisturizer/


Lyst til å lære mer?

Hud

Kviser på rygg: backne

Backne, butzits og kviser på brystet er heldigvis litt mer skjult enn de som popper frem i ansiktet, men det er ikke alltid like lett å behandle sin egen backne uten å være hypermobil eller ha en snill samboer. Vi skal ta for oss noen årsaker, tips og triks i denne artikkelen.

Les merLesetid: 3 minutter