Hud

Hudpleie ved sesongendring

Vi går fra fuktig sommer til tørr høst og vinter, hvordan reagerer huden egentlig på det? Her har vi samlet litt informasjon om hudens reaksjon ved sesongendring.

15. november 2021Skrevet av: Mariann Hæstad
Bilde: Annie Spratt, Unsplash.

De aller fleste merker en endring i huden når det blir kaldere ute og tørrere i inneklima. Når vi skrur opp temperaturen inne vil fuktigheten i luften reduseres, det blir da vanskelig for huden vår å både holde på fukten og produsere ny. I noen tilfeller vil huden kompensere med å øke talgproduksjonen for å forsterke hudbarrieren i overgangsfasen til høsten. Da kan porene bli tilstoppede og føre til et akneutbrudd.

Og hva skjer egentlig med huden under en varm og deilig dusj? Fettstoffene i det øverste hudlaget skal fange opp vann og olje i huden slik at den blir myk, fuktig og elastisk. Dersom du dusjer veldig varmt kan du bryte ned denne beskyttelsen. Skru derfor ned vanntemperaturen litt, bruk dusjolje i stedet for såpe og smør deg alltid med en god fuktighetskrem etter du har dusjet.


Tegn på at huden din trenger mer fuktighet:

  • Flassing, irritasjon eller kløe
  • Stramhetsfølelse i huden
  • Huden er ru, sprukket, har mer linjer eller rødhet.

I tillegg til at temperaturendringene er verre på høsten og vinteren, vil også luftforurensningen forverres. Dette kommer av utslipp fra blant annet piggdekk, vedfyring og økt bruk av transportmidler. Partikler av forurensningen kan trekke inn i huden dersom hudbarrieren er svak.

Har du forresten tenkt over at dess tørrere lepper du får, jo mer fukter du dem med eget spytt? Da blir de sårere og sårere, noe som kan kalles “slikkeeksem”. Spyttet trekker fuktigheten ut av leppene dine og vil nemlig bare fukte i noen få sekunder. Ha med deg en god salve til leppene når du er ute i vinterkulda, så forhindrer du at de sprekker opp og blir såre.


Så, hva trenger huden din?


Fordi huden i hovedsak sliter med fuktigheten på vinterstid er det på tide å innføre lag- på- lag i din hudpleierutine. Det viktigste du nå må huske er en god fuktighetskrem og ellers milde produkter (svært aktive ingredienser har en tendens til å tørke ut huden). Dersom du klarer å holde huden fuktig vil du styrke dens barriere.

Blir huden for tørr kan det gi kløe og huden kan sprekke. Dette kan igjen gi grobunn for bakterier og infeksjoner. Huden kan altså komme i en ond sirkel hvis vi ikke passer godt nok på den. Det er fortsatt viktig å bruke høy solfaktor, da du enda er utsatt for UV-stråler selv om det er både skyer og mindre sol. Forsøk deg også frem til riktig fuktighetskrem for din hud. Enkelte kremer kan være for fete og tette til porene, da vil det øke sjansen for akne.

Når du kjenner for å ta på både lue og skjerf, og temperaturmåleren viser minusgrader, er det viktig å bruke en krem som inneholder lite vann. Bruk heller en krem basert på oljer i de kalde månedene, disse kremene vil beskytte huden din mot kulda.Kort oppsummert:

  • Lag-på-lag, inkluder fuktighetskrem!!
  • Bruk oljebaserte kremer og ikke vannbaserte
  • Unngå gloheite dusjer
  • Fortsett med SPFFor råd og tips om produkter kan du klikke deg inn på Heltkrem.no sin fine spalte her.


Kilder:
https://www.dermalogica.no/hosten-og-huden

https://www.heltkrem.no/rutine/hostkrem

https://nhi.no/livsstil/egenomsorg/rad-mot-vintertorr-hud/

https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/eksem/eksem-og-kulde/

http://trendbyen.no/gjor-huden-din-klar-for-kaldere-tider/

https://theskinnerd.com/blogs/the-skin-nerd-blog/why-your-skin-looks-worse-in-winter

https://www.elitehelse.com/dette-bor-du-gjore-med-huden-din-na/


Lyst til å lære mer?

Hud

Føflekksjekk med ABCDE

Visste du at den mest alvorlige typen hudkreft i Norge er føflekkreft, også kalt Melanom? Vi er på verdenstoppen i antall tilfeller og det er årlig rundt 2300 personer som får diagnostisert melanom. Det er derfor viktig å vite hva du skal se etter hos deg selv og de som er nær deg.

Les merLesetid: 3 minutter
Hud

Barber deg riktig, unngå plager!

En god andel kvinner barberer både ben, underliv og armhuler, spesielt om sommeren. Noen ganger kan hårsekkene bli betente og irriterte. Les mer om forebygging og behandling her.

Les merLesetid: 2 minutter