Hud

Ødelegger du håret ved å bruke for mye tørrsjampo?

En litt for lang ettervekst i kombinasjon med latskap og fettete hår, kan gjøre det fristende å bruke ekstra mye tørrsjampo. Men det må da være dårlig å tørke ut hodebunnen på denne måten?

Av Mariann HæstadSykepleier hos Maja
Unsplash, Tamara Bellis

Hver enkelt hårsekk har en kjertel som produserer talg. Denne talgen, som vi til daglig kaller olje, hjelper hodebunnen å bevare fuktigheten og holde seg sunn. Uten denne oljen ville håret tørke ut og hodebunnen flasse. Dessuten tilfører den massevis av næring til både hodebunnen og hårstråene. Etter noen dager uten hårvask blir håret til slutt fett på grunn av at olje bygges opp i hodebunnen.

Hva gjør håret fett?

Hårsekkene i hodebunnen din vil jevnlig produsere talg for å holde hodebunnen fuktig og frisk. Talg er det vi ville kalt for olje. Når det er en mangel på dette vil hodebunnen bli tørr og flassete. Dersom du går lenge uten å vaske håret ditt, vil du se at håret blir fettete på grunn av oljen. Dette er bare bra for hodebunnen, derfor anbefales det ikke at du vasker håret hver dag.

Hva gjør tørrsjampo med håret?

Kort og enkelt sier det seg selv at tørrsjampo, som har til hensikt å absorbere fett og olje fra hodebunnen, kan forverre hårets kvalitet. I hovedsak blir det jo bare lagt et tykt lag med uttørrende spray i hodebunnen, som gjør at du glemmer hårvasken et ekstra døgn.

Produktene inneholder ofte alkoholer, som har en uttørrende effekt. Dette kan gjøre at fibrene i håret ditt knekker eller deler seg når du steller håret.

En opphopning av diverse produkter kan gi kløe i hodebunnen og i verste fall føre til lokale infeksjoner. Dersom hodebunnen ikke er sunn og frisk, kan risikoen for hårtap og tynning av håret øke. Husk at vanlig sjampo har til hensikt å tilføre fuktighet til hodebunnen din, mens tørrsjampo skal fjerne fuktigheten og olje som har samlet seg opp fra hårrøttene.

Bør du da bruke tørrsjampo?

En quick fix med tørrsjampo nå og da vil være trygt og livreddende i hverdagen for de aller fleste. Du må derimot forsøke å begrense bruken, da overforbruk potensielt kan skade håret og forverre hodebunnen. Husk også å bruke tørrsjampoen riktig. I hovedsak skal du holde sprayflasken et stykke unna hodebunnen, spraye jevnt, for så å massere produktet inn i hodebunnen slik at det blir jevnt. Det er heller ikke anbefalt å bruke tørrsjampo mer enn 2 dager på rad, eller spraye ut i hele hårets lengde.

Så: Det er lov å unne seg litt snarveier en gang i blant.

Medisinsk godkjent: Malene Augustin

Kilder:
https://www.webmd.com/beauty/what-is-dry-shampoo
https://www.healthline.com/health/is-dry-shampoo-bad-for-your-hair#hair-loss
https://www.healthline.com/health/how-does-dry-shampoo-work

Lyst til å lære mer?

Hud

Kviser på rygg: backne

Backne, butzits og kviser på brystet er heldigvis litt mer skjult enn de som popper frem i ansiktet, men det er ikke alltid like lett å behandle sin egen backne uten å være hypermobil eller ha en snill samboer. Vi skal ta for oss noen årsaker, tips og triks i denne artikkelen.

Les merLesetid: 3 minutter